Velky Kysel via ferrata

Velky Kysel via ferrata

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
A Velky Kysel via ferrata hossza 15 Km. Az útvonal szintemelkedése 800 m, szintideje 8 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Szlovák paradicsom via ferrata túra

Útvonal:
Podlesok (kék-jelzés)
Klastorisko (sárga-jelzés)
Velky Kysel (iksz)
Klastorisko (zöld)
Podlesok

40 év kellett ahhoz, hogy a Szlovák Paradicsom talán egyik legszebb, de mindenképp legvadabb szurdoka újra járható legyen. Ennyi időre volt szüksége a természetnek, hogy egy tűzvészt követően regenerálódjon, és a nemzeti park dolgozói úgy gondolják, most már újra látogathatóvá teszik a nagyközönség számára – de a régi vaslétrák és tálcák helyére via ferrata lett kiépítve, amitől még izgalmasabbá vált ez a természeti csoda.

A nemzeti park keleti szélén, a turisták által sűrűn látogatott területektől távol található a Velky Kysel szurdok. Ezáltal a legtöbb szállástól kicsit nehezen közelíthető meg, vagy úgy is mondhatjuk, a beszálló igen csak hosszú. A podlesoki kempingtől, mely a Szlovák Paradicsomba látogató turisták egyik elsőszámú központja és kiindulási pontja, nagyjából 4 óra gyaloglással jutunk el a szurdokig. A teljes túra via ferrataval együtt 7-9 óra – tempótól függően – és cirka 15-16 kilométer. Természetesen, mint a park legtöbb szurdoka, ez is egyirányú – felfele. ...és ami még nagyon fontos: a szurdok kizárólag június 15. és október 31. között járható! Ezen időszakon kívül, környezetvédelmi okokból tilos látogatni!

DSC_2983_k_resize89.jpg Forrás: Paraferee - Mozgasvilag.hu
DSC_2983_k_resize89.jpg Forrás: Paraferee - Mozgasvilag.hu
Kép forrása: Paraferee - Mozgasvilag.hu

 

Velky Kysel túra

Fontos, hogy a via ferrata használatához nem csak a nemzeti park napi belépőjét (1,50 euro) kell megvásárolnunk, hanem vasalt út használati díjat is fizetünk (5 euro). Előbbit a park szélén, a turistautak kezdeténél elhelyezett bódéknál vagy a parkolókban, utóbbit a podlesoki kemping recepcióján tudjuk megváltani. Ez utóbbi helyen egyébként kölcsönözhetünk szükséges felszerelést (sisak, beülő, biztosító hevederek) is magunknak (10 euro), ha nem tudunk sajátot vinni.

A Velky Kysel alját Podlesokból a legegyszerűbben és leggyorsabban a következő útvonalon érhetjük el: induljunk el a Hernád mentén a kék-jelzésen, mely több függőhidat és sziklafalba rögzített fémtálcákat érint. Majd a nagy függőhídtól a Klastoriska Roklina elnevezésű, egyébként az egyik legvadregényesebb, mésztufás képződményekkel és vízesésekkel teli szurdokon (zöld-jelzés) keresztül kapaszkodjunk fel a fennsíkra, Klastoriskohoz (magyar nevén Menedékkő – itt található egy 13. századi kolostor romja valamint egy turistaház, amit 1923-ban építettek). Innen a sárga-jelzésen, egy nagyon meredek ösvényen leereszkedünk a Biely Potok azaz a Fehér-patakhoz, ahonnan 100 méterre található a Velky Kysel bejárata.

DSC_3123_k_resize56.jpg Forrás: Paraferee - Mozgasvilag.hu

DSC_3123_k_resize56.jpg Forrás: Paraferee - Mozgasvilag.hu
Kép forrása: Paraferee - Mozgasvilag.hu

 

A via ferrata B és egy kevés C nehézségű szakaszt tartogat számunkra, melyeket több gyaloglós rész köt össze. Ám sokszor a vasalt részek is szinte a „padló” szintjén futnak, így a tériszonyosoknak csak pár helyen kell leküzdeniük fóbiájukat. Ráadásul a teljes útvonalon extra nagy lépéseket találunk, melyeket sokszor a negyvenhatos csónakméretű lábam sem tudott letakarni…

A szurdok elején rövid séta vár ránk, normál víz állás esetén a patak partján – de ne feledjük, hogy a Szlovák Paradicsom területe igen csapadékos, és a legtöbb itteni túra a patakmederben vezet! A „bemelegítő” séta után kezdetét veszi az első vasalt rész: nagyjából fél-egy méter magasan húzódnak a lépések. Épp a patakban annyi a víz, hogy egy jó túrabakanccsal a lábunkon igazából nem is lenne szükség becsatolni, ám mi most a via ferrata miatt jöttünk.

 

A szurdokban lélegzetelállító vadság uralkodik

A mederben sok helyen hatalmas gátként rakódott egymásra rengeteg kidőlt fatörzs, a nagyobb esőzések utáni bőséges vízhozam óriási sziklahalmokat görgetett össze, és mindezek között több helyen a négy évtizednyi karbantartás nélkülözése miatt hasztalanul és már céltalanul a rozsda étvágyának kitéve lassan enyészetté váló fémlétrák hevernek. Mindkét oldalunkon hatalmas sziklafalak takarják ki a kék eget, melyekről kisebb-nagyobb foltokban buja növényszigetek lógnak.

DSC_3178_k_resize48.jpg Forrás: Paraferee - Mozgasvilag.hu

DSC_3178_k_resize48.jpg Forrás: Paraferee - Mozgasvilag.hu
Kép forrása: Paraferee - Mozgasvilag.hu

 

Több kisebb vízesés „leküzdését” követően, tempónktól függően egy-másfél órával a szurdok kezdetétől megérkezünk a Velky Kysel legnagyobb zuhatagához, mely közel 30 méter magas. A vasalt út ennek balján, a többnyire függőleges (olykor picit kifele dőlő) falon halad. A vízesés felett húzódó hídról lélegzetelállító látvány tárul elénk visszafele, a szurdokba. 40 évig idáig lehetett eljönni fentről, most viszont, hogy újra alulról érkezünk, még vár ránk a kivezető szakasz.

Innen nagyobb fémtálcákon lépdelhetünk a méter szélesre összeszűkülő falak között, majd hirtelen kiszélesedik a tér. Bár úgy tűnhet, hogy vége a szurdoknak, és nekivetkőznénk, még ne tegyük. egy pár percnyi „normál” bandukálás után az ösvény ismét szűk falak közé visz minket, ahol két vízesésen kell keresztül jutnunk. Ezt követően pedig felértünk a Velky Kysel tetejére! Innen 20 percnyi séta Klastorisko, ahonnan már csak le kell ereszkednünk a kiindulási pontunkhoz.

 

Hirdetés
Hirdetés