aki keres, talál
Hirdetés

Túrák a Bükkben

A Bükk-hegység

A Bükk az ország legvadregényesebb területe. Nem csak azért, mert a legnagyobb egybefüggő erdőterület itt található, hanem mert átlagmagasságban is a legmagasabb, még ha a Mátra meg is előzte a legmagasabb csúcsok tekintetében. Aztán azért is érdekes, mert az egyetlen tagja az Északi-Középhegységnek, amely nem vulkáni eredetű, hanem mészkő, és emiatt nagyon sok barlang található a területén, köztük olyanok is, amik kuriózumnak számítanak nem csak az országban de Európa területén is. Persze ha már a kőzetanyagról beszélünk, fontos megemlíteni, hogy déli lábainál azért mégis fellelhetők a vulkáni tevékenység nyomai, és az itt lerakódott 100 méternél is vastagabb könnyű, porózus, és könnyen faragható riolittufa rétegekben számos erózió, és emberi kéz által is létrehozott látványosságot találunk, óriási sziklakúpok, és ezekbe vájt kaptárkövek és barlanglakások formájában. Magasabb tartományában a csúcsok kis szintkülönbséggel alkotnak egy nagyobb területű tömböt, ezt a vidéket ezért Bükk-fennsíknak nevezzük. Kiváló kiránduló célpont.

Bükki túrajánlóink

Nyáry Tamás

Szomolya és Noszvaj környékén, ahogy a Bükkalja többi részein is több száz kaptárkő és barlanglakás rejtőzik. A két település között egy hosszabb és igen látványos túrát tehetünk rengeteg ilyen kaptárköves helyszínt bejárva.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Ezen a túrán a Hosszú-bérc töbörös ligetes, mezőkkel tarkított világát járjuk körbe.

#bükk
#túrázás
Nyáry Tamás

Ez az útvonal eléggé embert próbáló túra.

#bükk
#túrázás
Nyáry Tamás
A Dédesek és a Bálvány
18.1Km Nehéz Túra

Egy igazán ütős edzőtúrát keresel? Ne lapozz tovább, már meg is találtad. Izmos szintek várnak rád, de cserébe lélegzetelállító kilátások is. A Dédesi-vár és a Kis-Dédes sziklatornya, valamint Bánkút felett a Bálvány, és a Petőfi-kilátó.

#bükk
#túrázás
Nyáry Tamás
A Gerenna-vár meghódítása
11.1Km Közepes Túra

A Gerenna-vár ugyan távolabb esik a nagyszámú turista által látogatott helyektől, de azért Szilvásvárad közelsége miatt itt is jócskán előfordulhatnak emberek, különösen egy szép napos hétvégén.

#bükk
#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

Szalajka-völgy, Fátyol-vízesés és a csúcsok csúcsa, a Szilvási-kő

#bükk
#túrázás
Nyáry Tamás

A túrán felkeressük a Hór-völgy egyik igen érdekes vár maradványát, amely végnapjaiban nem volt makulátlan hírű, hiszen ez bizony egy rabló vár volt.

#bükk
#túrázás
Nyáry Tamás

Tar-kő, Három-kő túra

#bükk
#suzuki
#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

Ha szeretnéd az igazi Bükk-fennsík hangulatát érezni, akkor Ómassára kell ellátogatnod. Egy eldugott kis település a hegyek között, a vadon és a nyugalom öleli körül.

#bükk
#túrázás
Nyáry Tamás
Bélkő-hegyi túra
15.4Km Könnyű Túra

Magyarországon több olyan extra látványos turisztikai célpont van, ami emberi kéz beavatkozása nélkül ma nem lenne annyira vonzó bakancslistás hely.

#bükk
#suzuki
#túrázás
Nyáry Tamás
Szarvaskői kalandok
14.5Km Közepes Túra

Szarvaskő település az igen forgalmas Eger és Szilvásvárad között kanyargó főút mentén fekszik, ennek ellenére az Eger-patak völgyében, a hegyek közé beékelődött kis falu extrém módon vadregényes kinézetű!

#bükk
#túrázás
Nyáry Tamás
Fel a Nagy-Egedre
16.3Km Nehéz Túra

Csak felpillantasz, és máris megfogalmazódott a gondolat: – Meg kéne mászni!

#bükk
#túrázás
Nyáry Tamás

Felsőtárkányból felmászni a Várhegyre a Földvár maradványaihoz nem csak kalandos, de eléggé meredek is. Ettől függetlenül mindenképp ajánlatos, út közben nem csak a kilátás gyönyörű, hanem a hely légköre is megragadja az ember fantáziáját, közben pedig testmozgásnak is kimagaslóan jó.

#bükk
#túrázás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés