Szomolya és Noszvaj kaptárkövei

Szomolya és Noszvaj kaptárkövei

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Szomolya és Noszvaj kaptárkövei hossza 13.7 Km. Az útvonal szintemelkedése 361 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Szomolya és Noszvaj környékén, ahogy a Bükkalja többi részein is több száz kaptárkő és barlanglakás rejtőzik. A két település között egy hosszabb és igen látványos túrát tehetünk rengeteg ilyen kaptárköves helyszínt bejárva.
A Bükkaljáról készült számos túraleírás kezdődik úgy, hogy: Kaptárkövek… Nem véletlen, hiszen a vulkáni eredetű riolit tufa réteg mindenhol megtalálható a környéken, és mivel a riolit tufa puha porózus kőzetanyag, ezért nem csak a természet formázta, hanem az emberi kéz is. A természet munkája nyomán igen látványos kúp alakú sziklaformációk alakultak ki, az emberi kéz pedig menedékhely céllal faragott barlang lakásokat, illetve úgynevezett kaptárköveket, kis mélyedéseket a sziklafalakba. 

Szomolya „geo” bemutatóhely

A Nagy-völgy-tetői kilátóhoz

Túránk – éppen azért, hogy minden beleférjen – nem körtúra, de ha valakinek hosszú, akkor két kisebb körön is bejárhatja, igaz ezek nem körök, hanem ugyanazon a szakaszon kell oda-vissza gyalogolni. Az eredeti terv szerint érdemes Szomolyán a faluközpontban leparkolni és a túra végén Noszvajról busszal visszaérkezni a parkolási helyhez. 

A faluból kifelé gyalogolva a piros háromszög jelzésen az első látványos pont a pincesor, amelyet a sziklába vájt barlanglakásokhoz hasonlóan alakítottak ki. Ha innen tovább sétálunk, akkor a szőlők között haladó úton egy élesebb kanyarnál jobbra fordulva érhetjük el a kaptárköveket, de kis kitérővel bal kéz felé felmászhatunk a Nagy-Völgy-Tetői kilátóhoz. Jelzett út nem vezet oda, de eltéveszthetetlen, már az elágazásból is jól látszik.

Látogatóközpont és bemutatóhely

A Kaptárkövek bemutatóhely igen alaposan ki lett építve, egy uniós pályázat nyomán acéljárdákon és lépcsőkön járhatjuk be a völgy oldalában elszórtan elhelyezkedő sziklákat, amelyek egy térképen számozás alapján is azonosíthatóak. 

A körséta végén egy érdekes központi emelvényen sok hasznos infót olvashatunk az infótáblákról, és akinek van ideje, az térjen vissza ide este sötétedés után is, mert egy napelemes rendszer segítségével a kaptárüregek kivilágítást kaptak, látványos fényjáték tanúi lehetünk.

Szomolya és Noszvaj kaptárkövei-2
Kaptárkövek fényjáték központ
Szomolya és Noszvaj kaptárkövei-2
Forrás: Nyáry Tamás

Ez nem a Börzsönyi Király-rét

A kőhodályok

A piros háromszög jelzést követve tovább haladunk a szőlők között, és becsatlakozunk a piros sáv jelzésbe, amely a Király-rét felé vezet. Igen, itt is van ilyen, nem csak a Börzsönyben, és nem is akármilyen. Itt alkalom adódik útvonal változtatásra, vagy követjük a pirosat és végigjárjuk a Király-rét melletti páratlan szépségű völgyet, vagy keresztül megyünk a réten a piros kereszt jelzésen és egyenesen a kőhodályhoz jutunk egy rövidebb úton. A piros sáv itt csatlakozik vissza.

A Király-réten két állattartásra kialakított kőhodály is megtekinthető, amelyek szintén a puha kőzetanyagba vájt óriási üregek. Van egy kis nádal benőtt tavacska is a rét közepén, a füvet pedig kaszálják, az egész táj nagyon idilli, és pihenésre alkalmas.

A második kőhodályt elhagyva a sárga sáv jelzésen megyünk tovább Noszvaj felé, út közben érintjük a Lajos-forrást, majd némi kitérővel felmászhatunk a Cakó-tetőre is újabb kaptárköveket keresni. Az ösvény igen furcsán szerpentinezik az erdőben, ennek valószínűleg magánterület kikerülő funkciója lehet. A következő magaslat, az Ibolyás-tető megkerülése után már lefelé visz az utunk, és hamarosan Noszvajra érkezünk.

Szomolya és Noszvaj kaptárkövei-3
A Király-réti kőhodály
Szomolya és Noszvaj kaptárkövei-3
Forrás: Nyáry Tamás

Noszvaji csodák

Ha „unikornis-fan” vagy, ez neked szól

A faluban két nagyon érdekes látványosságot nézhetünk meg, az egyik az unikornis címerállatáról jellegzetes De la Motte kastély, amely barokk stílusban épült az 1700-as évek végén. Nevét De La Motte ezredesről kapta, aki Mária Terézia udvarából származott, neki köszönhető a franciás berendezés és belső kialakítás. Az unikornis kapudíszt Almásy János állíttatta. A kastély időszakos kiállításoknak és kulturális rendezvényeknek ad otthont.

Ezek már nem is barlanglakások, hanem barlang falu

A másik kihagyhatatlan látnivaló a Noszvaji barlanglakások, amely egy nagy csoport kőbe vájt épületegyüttest takar és bejárásával tiszta képet kapunk arról, hogy miként faragták és vájták ki ezeket a sokszor nem is oly kicsi üregeket, sőt több szintes faragásokat is találunk. 

Szomolya és Noszvaj kaptárkövei-7
Noszvaji barlang lakások
Szomolya és Noszvaj kaptárkövei-7
Forrás: Nyáry Tamás

A hely jelenleg művésztelepként üzemel, szobrászai tovább faragják a sziklákat, különböző installációkat hoznak létre, kiemelve egy-egy látványelemet, például egy kemence előlapját, vagy akusztikus hangzásokkal kísérleteznek, ilyen a pentaton hangolású hosszúkás üreg 7 fali fülkével. 
A környék bejárása után busszal térhetünk vissza Szomolyára.

Hirdetés
Hirdetés