A Zsófia-kilátó télen is lenyűgöző

A Zsófia-kilátó télen is lenyűgöző

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
Az A Zsófia-kilátó télen is lenyűgöző hossza 6.6 Km. Az útvonal szintemelkedése 474 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Függőkert és a vízesés Lillafüreden

A parkolás sosem egyszerű

Lillafüred környéke nagy turista forgalomnak örvendő felkapott kirándulóhely, ezért erősen javasolt tömegközlekedéssel vagy a kisvasúttal érkezni. Ha mégis az autót választod, akkor a Fehérkő alatti felvonó környéken sorakozó parkolókban érdemes próbálkozni. Sikeres parkolás után a zöld jelzést követve sétálunk vissza a Palotaszálló elé, és a Hámori-tó sarkánál a lépcsőn lefelé jutunk a Függőkertbe.

A Zsófia-kilátó télen is lenyűgöző-1
Lillafüred, Palotaszálló
A Zsófia-kilátó télen is lenyűgöző-1
Forrás: Nyáry Tamás

Az ország legnagyobb mesterséges vízesése

A Függőkert teraszain megtaláljuk József Attila szobrát, az Anna-barlang tornyocskás bejáratát, valamint a kétlépcsős vízesést, ahol nagy robajjal zúdul alá a Szinva-patak vize. Ez az ország legmagasabb mesterséges vízesése. Három szintről is szemügyre vehetjük különböző magasságokból. Majd a legalsó teraszról Felsőhámor utcái felé vesszük az irányt, ahol 2 sarok után a Bányász múzeum mellett ráakadunk a kék háromszög jelzésre.

Kaptató a barlanghoz

A kezdeti lépcsők meredek hegyoldalba torkollnak, és a háromszög jelzést egy jobb kanyarban felváltja a kék ferde sáv tanösvényre hajazó jelzése. 10-15 percen keresztül meredeken emelkedünk a hegy pereméig, ahol jobbra fordulva már könnyebb terepen haladunk tovább, majd némi ereszkedéssel rátalálunk a kilátópontra, amely a barlang fölött közvetlenül egy fedett pihenővel és pazar kilátással vár. Egy kőből épített kényelmes  lépcsősor vezet le a barlang bejáratához. Az óriási teremben körbejárva felfedezhetünk egy fekete csíkot a falon, amely jelzi hogy hol volt az eredeti talajszint a barlang feltárása előtt. Láthatóan tetemes mennyiségű föld lett innen kitermelve az ásatások során. A bejárattól nem messze két falra erősített tábláról elolvashatjuk a feltárás történetét.

A Zsófia-kilátó télen is lenyűgöző-5
Szeleta-barlang
A Zsófia-kilátó télen is lenyűgöző-5
Forrás: Nyáry Tamás

A Dolka-hegy gerincén, a Zsófia-kilátóhoz

A Szeleta-tetőt megkerülve lepillantunk a Szeleta zsomboly tátongó torkába, aztán a piros jelzésen tovább emelkedünk a Dolka-hegy csúcsa felé. Nem messze a csúcstól egy mellék gerincre kanyarodunk a piros háromszög jelzésen, amely annyira új, hogy az online térképeken csak frissítés után tűnik fel. Ezen ereszkedünk lefelé, míg el nem érjük a Zsófia-kilátót. A fa szerkezetet az 1900-as évek elején állított eredeti kilátó mintájára építették újjá, amelyet 1950-ben bontottak le. Az eredeti kilátó a Palota szállóval egyszerre készült el, nem is csoda hiszen éppen oda lehet lelátni róla, és stílusában is illeszkedik hozzá.

A Zsófia-kilátó télen is lenyűgöző-6
Zsófia-kilátó
A Zsófia-kilátó télen is lenyűgöző-6
Forrás: Nyáry Tamás

Óvatos ereszkedés 

A visszatérés a völgybe fakorlárokkal biztosított ösvényen történik, de nedves csúszós időben odafigyelést igénylő kihívás. Az út visszacsatlakozik abba a jelzésbe, amelyen felfelé indultunk, itt el lehet dönteni, hogy a rövidebb aszfalt úton térünk vissza az autók között, vagy kicsit hosszabban a Függőkerten át.
 

Hirdetés
Hirdetés