A Csorbai-tótól a Poprádi-tóhoz a nyári úton

Az A Csorbai-tótól a Poprádi-tóhoz a nyári úton hossza 4 Km. Az útvonal szintemelkedése 250 m, szintideje 1 Óra 5 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Csorbató, centrum (Štrbské Pleso, 1330 m, 49.119072°, 20.063791°)

Érkezési hely: Poprádi-tó (Popradské pleso, 1494 m, 49.154877°, 20.079409°)

Időkalkulátor a Poprádi-tóhoz a Felső turistaúton: Csorbató – Bástya-hát eá. (1499 m, 30 p) – Poprádi-tó (35 p).

Összesen: 1 ó 5 p. Vissza: 1 ó 5 p.

Itiner

1. Csorbatóról a település központjában, az Oliver Apartmanház mellett található jelzőtábláktól a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála) észak felé indulunk. A forgalmas útról a viadukt után jobbra letérve átmegyünk a Malompatak (Mlynica) felett átívelő hídon, és a ritkás erdőben vezető úton megkezdjük az mérsékelt emelkedést a Bástya-hát (Trigan) oldalában. A hosszú, egyenletes emelkedő végén egy darabon szintben haladva érjük el az ún. „téli út” elágazását (1499 m).

2. Az általunk követett piros jelzés ugyanis téli időszakban, amikor az utat hó takarja, a fokozott lavinaveszély miatt nem járható. Amennyiben a nyári időszakban járunk erre, a piros jelzésen megyünk tovább, a kereszteződést elhagyva az ösvény rövid ideig még erdőben vezet, majd kinyílik a látóhatár. Gyönyörű kilátás nyílik innen az északkelet felé látható Omladék-völgyre (Zlomisková dolina), valamint annak fenséges csúcskoszorújára. A Pátria (Patria) keleti lejtői alatt a sziklás út fokozatosan lejteni kezd, keresztezi Hincó-patakot (Hincov potok), majd pár perc múlva eléri a Poprádi-tó melletti útelágazást (1510 m). Innen aszfaltozott vagy erdei úton mehetünk le a Magas-Tátra ötödik legnagyobb tavának nyugati partján álló Majláth-menedékházhoz és a hegyi szállóhoz.

undefined
undefined
Forrás: Nagy Árpád

Szimbolikus temető

A Poprádi-tó közelében található az 1940-től látogatható, a sárga jelzésen fél óra alatt (1 km) elérhető Szimbolikus temető (Symbolický cintorín, 1525 m). Az Oszterva (Ostrva) nyugat fala tövében, cirbolyafenyők árnyékában létesített kegyeleti hely a Magas-Tátrában és a világ más hegységeiben balesetet szenvedett hegymászóknak, turistáknak, valamint a Tátra nevezetes személyiségeinek állít emléket.

undefined
undefined
Forrás: Nagy Árpád
Hirdetés