Felsőhágiból a Batizfalvi-tó mellett a Csorbai-tóhoz Túra

A Felsőhágiból a Batizfalvi-tó mellett a Csorbai-tóhoz Túra hossza 16 Km. Az útvonal szintemelkedése 1130 m, szintideje 6 Óra 20 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Felsőhági, villamos vasút állomás (Vyšné Hágy, 1126 m, 49.118880°, 20.123395°)

Érkezési hely: Csorbató, centrum (Štrbské Pleso, 1330 m, 49.119072°, 20.063791°)

Legmagasabb pont: Nagy-Zúgópataki-völgy (Dolina Veľkej Hučavi, 2030 m, 49.149144°, 20.100467°)

Időkalkulátor Csorbatóra: Felsőhági – Batizfalvi-tó (Batizovské pleso, 1879 m, 2 ó 15 p) – Oszterva-nyereg (Sedlo pod Ostrvou, 1959 m, 1 ó 45 p) – Poprádi-tó (Popradské pleso, 1494 m, 1 ó 15 p) – Csorbató (1 ó 5 p).

Összesen: 6 ó 20 p. Vissza: 5 ó 50 p.

 

 

Itiner

1. Felsőhágiból a tátrai villamos állomásától a sárga jelzésen a Csorbai-tó irányába indulunk, majd egy tisztást elérve élesen észak felé fordulunk. A házakat magunk mögött hagyva egykor erdős, ma viszont nyitott terepen kezdjük meg a Stólai-völgy (Štôlska dolina) alsó részén vezető emelkedést. A helyenként besűrűsödő erdőt hamarosan felváltják a törpefenyők, melyen keresztül a Stólai-völgyet a Batizfavi-völgytől (Batizovská dolina) elválasztó törpefenyős gerincen érjük el a piros jelzésű Felső turistautat (Tatranská magistrála). Ezen jobbra indulunk, és teszünk egy rövid kitérőt a Batizfalvi-völgy kopár katlanában található, szép fekvésű Batizfalvi-tóhoz (Batizovské pleso, 1879 m).

2. A tó megtekintése után a piros jelzésen visszafordulunk, és immár ezt a jelzést követve lassan, egyenletesen emelkedünk a nyugat felé vezető turistaúton. Enyhén hullámzó terepen kerüljük meg a Koncsiszta (Končistá) déli lejtőit, folyamatosan emelkedve keresztezzük a turistaösvények nélküli, magas fekvésű Stólai-völgyet, majd ugyancsak keresztezzük a Klín (Klín) és a Tompa-hegy (Tupá) déli lejtőit. Utóbbit magunk mögött hagyva fokozatosan ereszkedve hamarosan megérkezünk a Rét-nyeregből (Lúčne sedlo) felemelkedő, legmagasabb pontját a Tompa-hegy csúcsában elérő gerinc déli részén lévő Oszterva-nyeregbe (Sedlo pod Ostrvou, 1959 m). A nyeregből és a közeli, jelzés nélkül eléhető Oszterva (Ostrva, 1984 m) csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik az alattunk elterülő Menguszfalvi-völgyre (Mengusovská dolina) és az Omladék-völgyre (Zlomiská).

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

3. Az Oszterva-nyeregből az annak északnyugati lejtőjén vezető, sok-sok tűkanyarral ellátott meredek szerpentinen ereszkedünk le a Poprádi-tóhoz (Popradské pleso, 1494 m), a tó partján álló Majláth-menedékházhoz, vagy a Poprádi-tavi hegyi szállóhoz. A tavat és a menedékházakat az aszfaltozott úton, vagy az erdei ösvényen magunk mögött hagyva pár perc múlva megérkezünk a tó felett található fontos útkereszteződéshez (1510 m). Továbbra is a piros jelzést követve leereszkedünk a Hincó-patakhoz (Hincov potok), majd egy nem túl hosszú, de a túra végén már eléggé fárasztó emelkedő kezdődik a Pátria (Patria) keleti lejtőjén. Hamarosan fenyőerdőbe érkezünk, majd lassú eresz-kedéssel érjük el a Poprádi-tóhoz vezető zöld jelzésű, ún. „téli út” elágazását (1499 m). Egy rövid szakaszon szinte vísszines terepen haladunk, majd a Bástya-hát (Trigan) keleti lejtőjén a ritkás erdőben folyamatos ereszkedéssel érkezünk meg Csorbatóra.

 

 

Galériáért katt a képre! 

 

Hirdetés