A Csorbai-tótól a Szoliszkó menedékház előtt a Lorenz-hágóra Túra

Az A Csorbai-tótól a Szoliszkó menedékház előtt a Lorenz-hágóra Túra hossza 7 Km. Az útvonal szintemelkedése 1050 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Csorbató, centrum (Štrbské Pleso, 1330 m, 49.119072°, 20.063791°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Lorenz-hágó (Bystré sedlo, 2314 m, 49.166988°, 20.029316°)

Időkalkulátor a Lorenz-hágóhoz: Csorbató – Szoliszkó mh. (Chata pod Soliskom, 1840 m, 1 ó 45 p) – Szoliszkó mh. eá. (Rázc. pod Soliskom, 1710 m, 15 p) – Felső-Wahlenberg-tó (Vyšné Wahlenbergovo pleso) – Lorenz-hágó (3 ó).

Összesen: 5 ó. Vissza: 3 ó 45 p.

 

 

Itiner

1. Csorbatóról a település központjában, az Oliver Apartmanház mellett található jelzőtábláktól a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála) nyugat felé indulunk. A Hotel Kempinski mellett érjük el a Csorbai-tavat (Štrbské pleso, 1346 m), melyet keleti oldalán kerülünk meg. A Szoliszkó menedékház felé vezető kék jelzésű turistaút a tó északi oldalán ágazik el jobbra a tavat megkerülő sétaútról. Az egykori sífelvonó nyomvonalán meredeken emelkedő út rövid szakaszon erdőben, majd a szél által kidöntött, vagy a szú által elpusztított erdőmaradványokon át vezet.

2. A törpefenyők alsó határa közelében érjük el a síközpont felső részét, majd egy kicsit kellemesebb emelkedő után enyhén jobbra tartva elérjük a jobb oldalon található széles sípályát. Utunk további része a sípálya szélén, jól kiépített lépcsőkön vezet fel, egészen a Szoliszkó-gerinc (Hrebeň Soliska) alsó részén található Szoliszkó menedékházig (Chata pod Soliskom, 1840 m).

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

3. Továbbra is a nyugat felé forduló kék jelzést követve mésékelt ereszkedéssel hamarosan megérkezünk a Furkota-völgy (Furkotská dolina) második teraszát képező kietlen törmelékkatlanba (1710 m). Innen egy meredek, sziklás emelkedő után az Alsó-Wahlenberg-tó (Nižné Wahlenbergové pleso, 2053 m), majd a völgy legfelső teraszán található Felső-Wahlenberg-tó (Vyšné Wahlenbergové pleso, 2145 m) mellé jutunk, amely a Magas-Tátra második legmagasabban fekvő tava. A völgy zárlatában magasodik az innen nézve süveg alakú Furkota-csúcs (Furkotský štít).

4. A Felső-Wahlenberg-tótól meredek, törmelékes lejtőn emelkedhetünk fel a Lorenz-hágó (2314 m) alá, a hágón való átkelés azonban ebből az irányból nem megengedett, a láncokkal biztosított hágó ugyanis a szomszédos Malompataki-völgyből (Mlynická dolina) errefelé egyirányú. A hágón történő átkelés nélkül is érdemes azonban felmenni a hágóból történő lereszkedést biztonságossá tevő láncok alsó végéig, hiszen a völgyzárlatból visszanézve a sziklás völgyben fekvő tóra nyíló szép panoráma mindenképpen megéri a fáradtságot.

5. A völgyből a felfelé megtett úton, vagy pedig a Szoliszkó menedékház felé tett kitérőveltérhetünk vissza a Csorbai-tóhoz. Utóbbi esetben a második völgyteraszon kelet felé elágazó kék jelzésen mérsékelten emelkedve mintegy negyed óra alatt érjük el a menedékházat, ahonnan ülőszékes felvonóval vagy gyalog juthatunk vissza a Magas-Tátra nyugati részének legjelentősebb turistaközpontjába, Csorbatóra.
 

 

Galériáért katt a képre! 

 

Hirdetés