A Csorbai-tótól a Lorenz-hágón át, a Szoliszkó menedékházat érintve a Csorbai-tóhoz

Az A Csorbai-tótól a Lorenz-hágón át, a Szoliszkó menedékházat érintve a Csorbai-tóhoz hossza 14 Km. Az útvonal szintemelkedése 1065 m, szintideje 7 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási és érkezési hely: Csorbató, centrum (Štrbské Pleso, 1330 m, 49.119072°, 20.063791°)

Legmagasabb pont: Lorenz-hágó (Bystré sedlo, 2314 m, 49.166988°, 20.029316°)

Időkalkulátor a Lorenz-hágó körtúrához: Csorbató – Fátyol-vízesés (Vodopád, Skok, 1780 m, 1 ó 15 p) – Szentiványi-tó (Capie pleso, 2072 m, 1 ó 30 p) – Lorenz-hágó (45 p, egyirányú) – Szoliszkó mh. eá. (Rázc. pod Soliskom, 1710 m, 2 ó) – Szoliszkó mh. (Chata pod Soliskom, 1840 m, 15 p) – Csorbató (1 ó 15 p).

Összesen: 7 ó.

 

 

Itiner

1. Csorbatóról a település központjában, az Oliver Apartmanház mellett található jelzőtábláktól a sárga jelzésű turistaúton észak felé indulunk. A téli stadionba vezető forgalmas közút mentén jutunk el az ülőszékes felvonó alsó állomásáig, melynek jobb oldalán éri el az erdőt a Malompataki-völgybe (Mlynickká dolina) vezető széles, kavicsos úton futó sárga jelzés. A turistaút eleinte szinte nyílegyenesen, egyenletesen emelkedik a völgy alsó, erdős részében, egészen a törpefenyők alsó határáig, majd ösvénnyé szűkülve néhány rövid szerpentinen át mérsékelt emelkedéssel érkezik meg a 25 méter magas Fátyol-vízeséshez (Vodopád Skok, 1780 m), amely a Magas-Tátra egyik legszebb, leglátogatottabb vízesése. A vízesés nyugati oldalán a sziklafalba beépített láncok segítségével kapaszkodhatunk fel a völgy első, füves teraszára, a vízesés vizét tápláló Felső-Fátyol-tóhoz (Pleso nad Skokom, 1801 m).

2. A völgy középső, mérsékelt emelkedésű része a nyugat felé található, Alsó-Zerge-tónak (Nižné Kozie pleso, 1963 m) otthont adó terasz felső részén emelkedő völgyküszöbig tart, melyen meredek felmenet következik a völgy legnagyobb tavához, a Szentiványi-tóhoz (Capie pleso, 2072 m). A tó déli partjáról nyugatra, a Lorenz-hágó felé folytatódik az út. Az előttünk emelkedő igényes, meredek, sziklás hegyoldalon szerpentinezve és hosszan traverzálva jutunk a hágó alatti sziklavályúba, melyben láncok segítségével mászhatunk fel a Lorenz-hágó (Bystré sedlo, 2314 m) szűk nyílásába.

 

 

Csorbai-tótól a Lorenz-hágón át, a Szoliszkó menedékházat érintve a Csorbai-tóhoz Forrás: Nagy Árpád
Csorbai-tótól a Lorenz-hágón át, a Szoliszkó menedékházat érintve a Csorbai-tóhoz
Kép forrása: Nagy Árpád


Galériáért katt a képre!

 

 

3. A hágóból említésre méltó, de kissé korlátozott kilátás nyílik a mögöttünk és előttünk látható völgyekre. Rövid, törmelékes szerpentineken jutunk le a Furkota-csúcs déli lejtői alatt fekvő Felső-Wahlenberg-tóhoz (Vyšné Wahlenbergové pleso, 2145 m), amely a Magas-Tátra második legmagasabban fekvő tava. A sárga jelzésen dél felé tartva hamarosan megérkezünk a völgy következő teraszán fekvő Alsó-Wahlenberg-tóhoz (Nižné Wahlenbergové pleso, 2053 m). Ettől a tótól meredek lejtő vezet a következő, kietlen törmelékteraszra, a Furkota-völgyben vezető további útvonal viszont már csak mérsékelt meredekségű. A kék jelzésű turistaút elágazásánál (1710 m) balra fordulunk, és a kék jelzésen negyed óra alatt elérhetjük a Szoliszkó-gerinc (Hrebeň Soliska) alsó részén található Szoliszkó menedékházat (Chata pod Soliskom, 1840 m). A menedékháztól a sípálya mentén vezető kék jelzésen, vagy ülőszékes felvonóval juthatunk vissza Csorbató településre.

 

 

Galériáért katt a képre! 

 

Hirdetés