A Csorbai-tótól a Furkota-völgyön át a Lorenz-hágóra

Az A Csorbai-tótól a Furkota-völgyön át a Lorenz-hágóra hossza 7 Km. Az útvonal szintemelkedése 1025 m, szintideje 4 Óra 50 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Csorbató, centrum (Štrbské Pleso, 1330 m, 49.119072°, 20.063791°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Lorenz-hágó (Bystré sedlo, 2314 m, 49.166988°, 20.029316°)

Időkalkulátor a Lorenz-hágóhoz: Csorbató – Furkota-völgy eá. (Rázc. pod Furkotskou dolinou, 1457 m, 35 p) – Szoliszkó mh. eá. (Rázc. pod Soliskom, 1710 m, 1 ó 15 p) – Felső-Wahlenberg-tó (Vyšné Wahlenbergovo pleso) – Lorenz-hágó (3 ó).

Összesen: 4 ó 50 p. Vissza: 3 ó 30 p.

 

 

Itiner

1. Csorbatóról a település központjában, az Oliver Apartmanház mellett található jelzőtábláktól a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská Magistrála) nyugat felé indulunk. A Csorbai-tó (Štrbské pleso, 1347 m) keleti partján vezet az út, majd a széles, az egykori erdő maradványain keresztül vezető, mérsékelten emelkedő úton jutunk el a Furkota-völgybe (Furkotská dolina) vezető útelágazáshoz (1457 m). Innen az észak felé elágazó sárga jelzésen megyünk felfelé a Furkota-völgy középső, majd felső részébe. Eleinte magas fenyvesben haladunk, amely fokozatosan törpefenyőre vált át, majd a törpefenyőzóna felső határa közelében érjük el a Szoliszkó menedékházhoz vezető kék jelzésű turistaút elágazását (1710 m). Tőlünk nyugatra, a völgy első teraszán találhatók a törpefenyők között megbújó Furkota-tavak (Furkotské plesá).

2. Átvágunk a völgy második teraszát képező kietlen törmelékkatlanon, és egy meredekebb, sziklás emelkedő után megérkezünk a harmadik teraszon található Alsó-Wahlenberg-tóhoz (Nižné Wahlenbergové pleso, 2053 m). A völgy legfelső teraszán található a szinte az egész katlant kitöltő Felső-Wahlenberg-tó (Vyšné Wahlenbergové pleso, 2145 m), amely a Magas-Tátra második legmagasabban fekvő tava. A tavak nevüket Göran Walhlenberg svéd botanikusról, a Tátra neves kutatójáról kapták. A völgy zárlatában, a felső tótól kissé északkelet felé magasodik az innen nézve süveg alakú Furkota-csúcs (Furkotský štít, 2405 m), melyre jelenleg nem vezet jelzett turistaút.

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

3. A Felső-Wahlenberg-tótól meredek, törmelékes lejtőn emelkedhetünk fel a Lorenz-hágó (2314 m) alá, a hágón való átkelés azonban ebből az irányból nem megengedett, a láncokkal biztosított hágó ugyanis a szomszédos Malompataki-völgyből (Mlynická dolina) errefelé egyirányú. A hágón történő átkelés nélkül is érdemes azonban felmenni a hágóból történő lereszkedést biztonságossá tevő láncok alsó végéig, hiszen a völgyzárlatból visszanézve a sziklás völgyben fekvő tóra nyíló szép panoráma mindenképpen megéri a fáradtságot.

4. A völgyből a felfelé megtett úton, vagy pedig a Szoliszkó menedékház felé tett kitérővel térhetünk vissza a Csorbai-tóhoz. Utóbbi esetben a második völgyteraszon kelet felé elágazó kék jelzésen mérsékelten emelkedve mintegy negyed óra alatt érjük el a menedékházat, ahonnan ülőszékes felvonóval vagy gyalog juthatunk vissza a Magas-Tátra nyugati részének legjelentősebb turistaközpontjába, Csorbatóra.
 

 

Galériáért katt a képre! 

 

Hirdetés