Merrell cipő teszt Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2011/10/17
Refuge Pro Ventilator - egy könnyű, jól szellőző túracipő a Merrelltől
Hirdetés

Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy a túracipőket, különösen a könnyű túracipőket, nem nehéz, sziklás terepre készítik a gyártók, ezek a lábbelik, ugyanis nem tartják a bokát és nem elég merevek egy nehezebb, hegyi terep leküzdéséhez. Ennek megfelelően én is hazánk középhegységeiben, jelölt útvonalon teszteltem, napfényes, kora őszi hétvégéken.

Milyen a jó túracipő?
A jó túracipő elsősorban kényelmes, ugyanis kellemes túrához elengedhetetlen a kényelmes cipő! Ezt a kritériumot, már a boltban, a próba során „tesztelhetjük”, ha túrazokniban felpróbáljuk a lábbelit, majd jó szorosan bekötjük, és elkezdünk sétálni benne. Figyeljünk továbbá az erős sarokrészre és a cipő orrát védő gumira, hogy mindkettő meglegyen! A túracipő talpa puha, kopásálló gumi, melynek minél erősebb (agresszívabb) mintázata van, annál jobban tapad csúszós talajon.

   

81929-A-cip-337-.JPG
81929-A-cip-337-.JPG

 

Ezeknek megfelelően, volt szerencsém egy Merrell Refuge Pro Ventilator túracipőt tesztelni, melyet nem bántam meg és továbbra sem csalódtam a márkában. Igyekeztem kihasználni minden lehetőséget és nyúztam, nem kíméltem a lábbelit, ami jól tűrte a megpróbáltatásokat. A szeptemberi időjárás nem tette ugyan lehetővé, hogy esőben is kipróbáljam, amit bevallok, olyan nagyon nem bánok! A gyártó amúgy nem írja, hogy vízálló lenne, sőt kifejezetten száraz időre ajánlja a modellt, és ezt tudva főleg nem bánom, hogy nem tettem meg benne vizes lábbal hosszú kilométereket.

Felső rész
A cipő felső része nubuk bőr és hálós szerkezetű textil kombinációja, mely biztosítja a jó szellőzést és tartósságot. A nevéből adódóan reméltem is, hogy megfelelően fog szellőzni, és nem is csalódtam benne, sem a lábam nem izzadt, sem a cipő nem lett „illatos” a használat után, ez utóbbit mondjuk az Aegis antibakteriális rendszer is segítette. Ez a technika kémiai reakcióval elpusztítja a baktériumokat, majd miután „elfogyott a muníció” utána sem engedi növekedni a kellemetlen szagot okozó mikrobákat, így gyakorlatilag a felület sérülésmentességéig védve vagyunk a betolakodóktól. Sarokrésze megerősített és külön merevítéssel ellátott, ugyanakkor a cipő orra is megfelelően kialakított, annak érdekében, hogy védje magát a lábbelit, illetve a viselőjének lábujjait is!

 

81929-Merrell.JPG
81929-Merrell.JPG

  

Nyelv és cipőfűző
A cipő az első pillanattól fogva kényelmes viselet volt. A cipőfűző és a nyelv kialakítása lehetővé tette, hogy a lábbeli tökéletesen felvegye lábfejem alakját, magabiztos tartást eredményezve ezzel. A Merrell nyelve párnázott és nem csúszott el semerre, így ezt igazítani sem kellett a tesztek során. A modell a lábujjakat ugyanakkor szabadon engedte mozogni, nem nyomta sehol, még vastagabb zokninak is bőven biztosított helyet.

Talp
A Merrell Refuge Pro Ventillator Vibram Refuge talppal rendelkezik, mely TC5+ gumiból készült, puha, ugyanakkor agresszív mintázatú, így jól tapad erdei úton és akár lazább terepen is. Sarokrésze enyhén felfelé ívelt, emiatt gyaloglás során viszonylag nagy felülettel fogunk talajt, ami eleinte kifejezetten zavart és fel is törte a sarkamat, de később megszoktam és már a második használat során sem okozott kellemetlenséget. Ütéscsillapítása megfelelő, betonon sem kényelmetlen, sőt terepen rövid kocogások alkalmával is kényelmes viseletet nyújtott.

   

81929-Vibram.JPG
81929-Vibram.JPG

  

Összességében a cipőt ajánlom hazai túrázóknak, sportos városlakóknak és Merrell mániásoknak kizárólag hétvégi, száraz túrákra, vagy városi sétákra.

A cipő technikai leírása
- Nubuk és hasított bőr felsőrész
- Kiválóan lélegző, hálós bélés, Aegis antibakteriális kezeléssel
- A sarokzónában rezgéselnyelő segíti a tartós viseletet.
- Vastag, a láb alakjához tökéletesen igazodó, Ortholite™ bélésű, anatómiai talpbetét
- Az Air Cushion légkamrás talp kialakítás tartósan kényelmes viselési élményt nyújt
- A Split energialnyelő kialakítás védi a bokát és a sarkat a sérüléstől
- Vibram Refuge puha mégis nagyon ellenálló, tartós talp TC5+ gumiból
- Tömeg: kb. 800g

 

 

Hirdetés