Kisdolog, nagydolog az erdőkben

Kisdolog, nagydolog az erdőkben

Szuchy Brigitta
Szuchy Brigitta
2022/10/18
A természetben történő WC-zés kényes téma, amiről éppen ezért nem is lehet sokat olvasni, pedig elengedhetetlen, hogy beszéljünk róla. Valljuk be, mindannyian érintettek vagyunk a témakörben, és fontos, hogy tisztában legyünk mik a lehetőségeink egy rövidebb vagy hosszabb túra során, különösképpen amikor a nagydologról van szó.
Hirdetés

Ha menni kell...

Egy erdei túra során okozhat némi fejtörést, ha „ránk jön a szükség”. Főleg, ha éppen egy szurdokvölgyben haladunk, vagy hegyoldalban, mellettünk pedig egyik oldalról a sziklafal, másik oldalon a többméteres mélység. Nyilván a helyzet gyors megoldást követel, de nagyon nem mindegy, hogy mit hagyunk magunk után, hiszen egy közkedvelt túraútvonalon mások is tanúi lehetnek ránk törő ingereknek. És valljuk be őszintén, hogy ilyen nyomokkal senki sem szívesen találkozik, a szétszórt papírzsebkendődarabok és az alóla kikandikáló, eltérő halmazállapotú szervesanyagok nem emelik a túra élvezeti értékét, mi több inkább visszataszító látványt nyújtanak. Sajnos egy pilisi, vagy visegrádi-hegységi túra alatt is találkozhatunk e jelenséggel, elég csak a szentendrei Fekete-hegyre, vagy éppen a mindenki számárára ismert Rám-szakadékra gondolnunk.

Használj applikációt a nyilvános wc-k megtalálásához!

Azért mégiscsak a legkényelmesebb, ha nem a természet lágy ölén, hanem zárt térben tudjuk elvégezni a „szükséges dolgainkat”. Ha kellően előrelátóak vagyunk, különféle alkalmazások segítségével van lehetőségünk megfelelően felkészülni az útra. Nagy segítség a túra során például az Outdooractive, a Mapi.cz vagy a Természetjáró applikáció, melyekkel megtalálhatjuk az egyes vendéglátóegységeket vagy pihenőházakat. Így nagyjából be tudjuk lőni, hogy mikor érdemes ennünk vagy elfogyasztanunk egy kávét. 

Kisdolog, nagydolog az erdőkben-5
Kisdolog, nagydolog az erdőkben-5
Forrás: Pexels / James Frid

Mit tegyünk, ha a „szükség” a legnagyobb úr?

Pontosan tudjuk, hogy nem lehet minden esetben előre számolni, és megvárni, amíg eljutunk a megfelelő állomásra. Van azonban néhány módszer, amit alkalmazva le tudjuk csökkenteni a környezet szennyezésének mértékét. Távol álljon tőlem a diszkrimináció, de férfiak esetében a kisdolog viszonylag egyszerűen megoldható. A nőknél azonban mindegy, hogy kis - vagy nagydologról van szó, elkerülhetetlen a zsebkendő használata. Ezeknek a nagy része viszont kifejezetten káros, mivel olyan illatanyagokat és vegyszereket tartalmaznak, amik gyakorlatilag lehetetlenné teszik a lebomlást. Érdemes bio boltokban olyan zsebkendőt vagy WC papírt keresni, ami újrahasznosított anyagból készült vagy legalább zömében természetes anyagokat tartalmaz. Léteznek nedves törlőkendők is, amik biológiailag lebomlóak, ezért bátran alkalmazhatóak. 

Tipp: Érdemes körbenézni a különféle babás oldalakon, ahol a kisbaba bőrének érzékenyége miatt számos vegyszermentes, 100% lebomló termék megtalálható.

Kisdolog, nagydolog az erdőkben-3
Kisdolog, nagydolog az erdőkben-3
Forrás: Pexels / Deena Arts

A lebomló termékek használata már egy remek lépés a környezetünk megóvására, de még ennél is többet tudunk tenni, ha a használat után nem eldobjuk, hanem "eltüntetjük" a törlésre alkalmas eszközt. Ennek lehetőségeiről Schnitzer Miklóst, Az erdő legyen veled Youtube csatorna üzemeltetőjét kérdeztem meg. "A legpraktikusabb módszer, ha elföldeljük mind a nagydolgot, mind pedig a használt zsebkendőt vagy törlőkendőt. Személy szerint én egy erre a célra vásárolt kis ásót használok, de egy kihegyezett bot is abszolút megfelel, amivel 5-10 másodperc alatt megfelelő méretű lyukat áshatsz." - mesélte Miklós, majd nevetve hozzátette: - "Ezzel a többi túrázó cipőjét is meg tudjuk óvni." Schnitzer Miklós ezen felül azt tanácsolta, hogy mindig vigyünk magunkkal a kirándulásra széntablettát, különösképpen akkor, ha több napos, erdőben alvós túrát tervezünk. 

Kerestem szabályokat arra vonatkozóan, hogy Magyarországon pontosan hol engedélyezett és tiltott a „nagydolog” elvégzése, de alapvetően az erdőkben és a legtöbb nemzeti parkban nincsenek szigorú tiltások. Arra kell odafigyelnünk, hogy minden esetben

a túraútvonaltól távolabb, illetve a táboroktól és vízfolyásoktól legalább 200 méterre végezzük el a dolgunkat.

Így nem csak túratársainkra, hanem az állatvilágra is figyelemmel leszünk, mivel az emberi ürülékben számos olyan elem van, ami nem tesz jót a vadállatoknak. Ha nem figyelünk oda, hogy a vízfolyásoktól kellően messze végezzük el a dolgunkat, akkor az eső könnyen belemoshatja a végterméket az állatok ivóvizébe.

Kisdolog, nagydolog az erdőkben-7
Kisdolog, nagydolog az erdőkben-7
Forrás: Pexels / Sim Sam

A Pilis Parkerdő saját tapasztalatai és javaslatai

A Pilisi Parkerdőt is megkerestük a témával, révén, hogy a főváros környéki erdők látogatottsága elég magas: évente több mint 30 millió látogatási alkalmat regisztrálnak. A Parkerdő erdészei a legfrekventáltabb látogatói pontokon, mint például a Gödöllői Arborétum, a Budakeszi Vadaspark vagy visegrádi Mogyoró-hegy üzemeltetnek illemhelyeket, mivel itt van olyan személyzet, akik ezeket tisztán is tudják tartani.

Az erdő belsejében, infrastuktúra híján azonban nincs lehetőség angol wc-k kialakítására és a mobil változat sem jó alternatíva, hiszen a szállítójárműnek nem a városi,  tükörsima aszfalton kellene szállítani az árnyékszékeket. Az azonban az erdészek szerint jogos elvárás nemcsak a kirándulók, de az erdő részéről is, hogy

a nyomokat tüntessük el, és ne fújja arcunkba a hajnali szellő a használt papírzsebkendőt, vagy éppen wc-papírt.

Az erdőben van megfelelő mennyiségű avar és föld, ami alá el tudjuk kaparni a végterméket, viszont fontos, hogy a törlésre használt kendőcske mindenképp biológiai úton le tudjon bomlani. Ha pedig tömör sziklán jön ránk a szükség, igenis használni kell egy jól záródó nejlonzacskót, hiszen ahogy a városban az ebek után összeszedjük az aszfaltról kutyapiszkot, úgy ezt saját magunk után is meg tudjuk tenni.

Alternatív megoldás lányok kisdolgára

Nők kisdolgánál léteznek egyéb megoldások, ilyen például a - ne nevess - Kula Cloth, ami egy külföldről megrendelhető "kendő". Az ötlet alapja a hagyományos "pisi kendő", ami gyakorlatilag úgy működik, hogy használat után a túrázó felakasztja a hátizsákjára, és hagyja, hogy az ultraibolya sugarak sterilizálják a baktériumokat. Nos, ez is egy megoldás, de a mosás előtti időszak okozhat diszkomfortos érzéseket. Ezzel szemben a Kula Cloth antibakteriális ezüsttel van bevonva, ami rendkívül jó nedvszívó hatású. Továbbá a kendő anyaga elnyeli a kellemetlen szagokat, ezért elég a nap végén vagy másnap kiöblíteni.

Mi a helyzet a menstruációval?

A nőknek a túra során talán még a "nagydolognál" is kellemetlenebb a menstruáció, és az ezzel járó hercehurca. Ha kénytelenek vagyunk a természetben megoldani, akkor az egyetlen lehetőség, ha a használt terméket légmentesen elzárjuk, és elvisszük a legközelebbi szemetesig. Ehhez érdemes valamilyen simítózáras tasakot használni, amiből létezik már dupla záras verzió is. Hatékonyságát tekintve ez gyakorlatilag a cipzárhoz hasonlítható. 

Kisdolog, nagydolog az erdőkben-2
A nőknek a túra során talán még a "nagydolognál" is kellemetlenebb a menstruáció, és az ezzel járó hercehurca.
Kisdolog, nagydolog az erdőkben-2
Forrás: Pexels / Alexey Demidov

Bármelyik módszert is használjuk, a legfontosabb elfogadni, hogy ezekkel a helyzetekkel mindannyian "küzdünk" a túrázásaink során. Még ha kellemetlennek is érezzük a túratársaink előtt, kezeljük természetesen, és

tegyük meg a lehető legtöbbet az erdő tisztán tartása érdekében.

Tervezzünk, készüljünk fel előre, vigyünk magunkkal akár különféle alternatív eszközöket, „szükség” esetén használjunk lebomló anyagokat, és a fentebb leírtaknak megfelelően végezzük el a nagydolgunkat. Így megóvhatjuk gyönyörű környezetünket. 

Hirdetés