A szlovén karsztvidék formabontó formái Hír

A szlovén karsztvidék formabontó formái Hír

(x) - Támogatott tartalom
2013/09/24
Szlovénia karszt-barlang nagyhatalom a maga eddig feltárt több, mint 8000 barlangjával, amelyekből legalább 20-at mindenki láthat!

Szlovénia karszt területekben gazdag ország és valójában maga ez a természeti jelenség is egy itt található régióról, Kras-ról kapta a nevét, amikor a kutatók elemezni kezdték ezeket a képződményeket. Barlangászok minden évben fedeznek fel új barlangokat, amelynek köszönhetően több, mint 8000 barlangot számlálnak itt Szlovéniában, bár ebből a nagy közönség számára csak mintegy 20 látogatható. Mind közül a legnagyobb és leghíresebb a Postojna barlang, valamint az UNESCO világörökség részét képező lenyűgöző és vadregényes Skocjan barlangok.

Skocjan Park
Skocjan Park
Kép forrása: B. Kladnik

Galériáért katt a képre! (fotó: Skocjan Park (c) B. Kladnik)


A karsztvidék területe Trieszt kikötőjétől egészen a Vipava völgyig húzódik. Hogy ilyen különleges karszt formákat találjunk, nem kell nagyon keresgélni, hiszen Szlovénia majd fele területét borítják föld alatti illetve felszíni karsztos kőképződmények. A már említett, több mint 8000 ismert karszt barlang és beomlott felszín mellett további karszt források, időszakos források, eltűnő tavak, víznyelők, poljék és látszólag száraz víznyelők bukkannak fel ezen a területen.

A karsztvidék területén, különösen a Notranjska-karszt régióban találhatók a leghíresebb karszt barlangok, mint pl. a , egyben a barlangi vakgőte otthona, amely Európában a leglátogatottabb; a Skocjan barlangok, amely a világörökség részeként az UNESCO listájára is felkerült; a (360 fokos körpanoráma), amely híres földalatti tavairól és termei nagyrészt csak csónakkal közelíthetőek meg, illetve a legrégebbi turisztikai látványosság is egyben; a Lokev melletti Vilenica barlang, valamint minden más barlang, amely a Postojna barlanggal összeköttetésben áll: , Crna, Planinska, Otoska és a . Érdekesség képpen ebben a régióban található az a folyó is, amelyik 6 alkalommal tör a felszínre és tűnik el, mielőtt a 7. alkalommal egyesül a Ljubljanica folyóval. 

Az időnként eltűnő Cerknica tó is karszt-tó, amikor épp teljes terjedelmében látható, Szlovénia természetes tavai közül az egyik legnagyobb vízfelszín birtokosa. Idrija közelében található egy szokatlan tó, a , amelynek vize egy földalatti teremből jut a felszínre. A folyók titokzatos földalatti életét leginkább a Rakov Skocjan Nemzeti Parkban kaphatjuk lencsevégre, ahol a tanösvény egy természetes módon képződött kőhídon át vezet és mutatja be a látogatóknak a víz földalatti romboló, ám egyben csodálatos munkájának eredményét. A régió kiemelkedő területe, a különleges dimbes-dombos Sneznik plató, ahol számos felszíni karsztképződmény tarkítja a tájat és Dél-Szlovénia legmagasabb pontja is egyben. Szintén eme vidéken található a lipicai lovak bölcsője, , valamint Stanjel középkori városa is, amelyek számos karszt emléket és mementót tartogatnak a kíváncsi turisták számára.

Postojna barlang - Fehér terem
Postojna barlang - Fehér terem
Kép forrása: Miha Krivic

Galériáért katt a képre! (fotó: Postojna barlang - Fehér terem (c) Miha Krivic)


A Dolenjska és Bela Krajina régiókban is találhatók földalatti karszt képződmények, pl. a festői Krka folyó forrása a , a felszínhez közeli Zelnjske barlang Kocevje közelében, illetve az egész évben fagyott vízű Ledena barlang Stojnánál. E régió legnagyobb és legkönnyebben megközelíthető karszt barlangja a Kostanjevica barlang. A Lahinja Természeti Parkban pedig a víznyelők szépségét tanulmányozhatjuk.

Szlovénia különleges értékét képviselik az Alpokban található alpesi karszt képződmények is. Kaninski Podi-nál például a világ számon tartott víznyelői közül a legmélyebbeket találhatjuk itt, továbbá a felszínen is láthatunk érdekes karszt alakzatokat. A Raduha alatti Snezna barlangban pedig jég-cseppkövekkel tarkított hatalmas földalatti termek tárulnak fel szemünk előtt, amelyekben a tengerszint felett 1556 méteren tavakat is találunk!

Krizna barlang
Krizna barlang
Kép forrása: krizna-jama.si

Galériáért katt a képre! (Krizna barlang (c) krizna-jama.si)


Végül de nem utolsó sorban, a sempeteri található Szlovénia legnagyobb földalatti vízesése, illetve a Makole közelében található Belojaca barlang geológiai érdekességeivel kápráztatja el látogatóit.

Tudj meg még többet a barlangokról, kattints IDE!

 

Kapcsolat, bővebb információ:

Logó
Logó
Kép forrása: slovenia.info