A 2013-as év EDEN felfedezettje: Laško

(x) - Támogatott tartalom
2013/08/21
E kis régió a gyógyászat, wellness és a rekreáció területein alkotott maradandót, az akadálymentesített létesítmények hozzásegítik az erre rászorulókat, hogy a természetben eltöltött idő az ő számukra is felejthetetlen legyen.  

2013-ban összesen 7 desztináció közül választották ki az utolsó körben versenyző 3 lehetséges győztest.

 figyelemre méltó teljesítményeket mutatott fel az akadálymentesítésben:
- Radol\'ca: Radovljica városa 2006-ban érdemelte ki a "hátrányos helyzetű-barát" település címet, mozgás- és érzékszervi, illetve intellektuális- és pszichológiai sérültek akadálymentesítése miatt. A programhoz nem csak múzeumok és sportlétesítmények, hanem a Gorenjskai méhészeti központ, a Sobec kemping, éttermek és szálláshelyek csatlakoztak és speciális látássérülteknek szóló túraútvonalat is kialakítottak.
- Zöld Karszt: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka és Postojna jelentkeztek a címért, amely karszt rendszerek szintén a fogyatékkal élőknek biztosítanak lehetőségeket a speciális helyszínek megismerésére, mint például barlangok, Katonai Történelmi Park. A versenyben fontos szerepet játszott a létesítmények speciális kialakítása, infrastruktúrája és az idegenvezetők ezirányú képzése.
Laško: a nyertesként kihirdetett régió hasonlóan előbbi két versenytársához, a hátrányos helyzetűek akadálymentesítésében tett eredményeivel vett részt a versenyben, amelyek később a győzelemhez segítették.

Laško városa
Laško városa
Kép forrása: Boris Vrabec

Galériáért katt a képre!


Laško
egy hangulatos kisváros 228 m tengerszint feletti magasságban majdnem Szlovénia közepén, a Savinja folyó partján. Kedvező fekvése változatos programlehetőségeket kínál a tartalmas pihenésre vágyóknak.

A Laško és Rimske termál régió tökéletesen ötvözi természeti adottságai és hosszú évek alatt felhalmozott gyógyászati szakértelem előnyeit, hiszen a wellness élményeket nagyszerűen kombinálja a vonzó környezet lehetőségeivel. A termál forrásokat még a római korban fedezték fel, azóta is kedvelt nyári uticél a relaxálni és gyógyulni vágyók között. A spa és wellness magas szintű szolgáltatásai tökéletes élményt nyújtanak az ide utazók számára. A Laško-hoz közeli Rimske Toplice-ban is a régmúltba nyúlnak vissza a termálvíz felhasználásának gyökerei, a minden vendég megtalálja a kedvére való szolgáltatást.

Laško mozgás-, látás- és hallássérültek számára is teljes mértékben elérhető, mivel a látássérültek meg tudják osztani szobájukat kutyájukkal, illetve a hallássérültek számára mobil indukciós hurok áll rendelkezésre. Továbbá e terület ismert méhészeti tevékenységéről is, melynek révén a fürdők közelében az itt honos, méz alapjául szolgáló növényeket ültettek, amelyek könnyebb azonosítására a táblákat ellátták braille írással is. 

A terület jól megközelíthető tömegközlekedési eszközökkel is, mint például a spa-vonattal, amely utasainak számos további előnyöket kínál.

Laško kerékpározás
Laško kerékpározás
Kép forrása: Boris Vrabec

Galériáért katt a képre!

  

Laško tematikus túra és kerékpáros útjai, rafting-, lovagló-, horgász-, tandem siklóernyős lehetőségei csak néhány az itt fellelhető aktív szabadidős tevékenységek közül. A Három Liliom nevű sportcsarnok megfelelően felszerelt a fogyatékkal élő sportolók számára is, amely otthona fontos sporteseményeiknek, mint például a nyílt nemzetközi asztalitenisz verseny.

E terület híres tradicionális konyhájáról is, amelyben természetesen a méz is kiemelten fontos szerepet játszik. A vidéki gazdaságok és vendéglátóhelyek egész évben helyi alapanyagokból készítenek szezonális ételkülönlegességeket. Élvezd a főzött krém alapú tipikus helyi ételeket, amelyek magukban hordozzák a környék nemes alapanyagait és varázslatos impulzust nyújtanak a vidék hangulatáról.

Laško gazdag kulturális életéről történetek szólnak, Anton Aškerc költő tanyáján megismerkedhetsz az itteni háztáji állatok tartásával, hagyományos juhsajt- és más tejtermékek készítésével, valamint az ő irodalmi és néprajzi örökségével.

A nyár folyamán megrendezésre kerül Laško hagyományos ünnepe, a "PIVO IN CVETJE", amelyet csodálatos tűzijáték zár minden évben.

 

Rimske Terme
Rimske Terme
Kép forrása: slovenia.info
Galériáért katt a képre!

 

Élmények felsorolásszerűen Laško környékén:
- Termálfürdő
- Aktív szabadidős tevékenységek a természetben
- Helyi konyha
- Méhészet
- Aškerč tanyája
- St. Mavricij karthauzi temploma Jurklošter-ben
- Cvetje-i sör

 

Kapcsolat, bővebb információk:

Szlovénia logó
Szlovénia logó
Kép forrása: slovenia.info

www.slovenia.info