10 nemzeti park, 10 egyedi túra

10 nemzeti park, 10 egyedi túra

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2016/04/27
Az Equinox Trekking Club idén hagyományteremtő céllal nem kisebb fába vágta a fejszéjét, minthogy a vállalkozó kedvű túrázókat mind a 10 nemzeti parkunkba elkalauzolja. Szervezett túráikon olyan helyekre is eljuthatunk, ahová egyedül talán aligha!
Hirdetés

Hány magyarországi nemzeti parkot érintenek az Equinox Nemzeti Park Túrák?

Magyarországon 10 nemzeti park található, a túrasorozat során mind a 10-et felkeressük.


Hogy zajlik az Equinox Nemzeti Park Túrák – túrasorozat?

10 hónap alatt havonta egy hétvégi (szombat, vasárnap) túrán látogatjuk meg mind a 10 nemzeti parkot. Az első napon egy 20 km körüli távot tesznek meg a résztvevők a rajttól a szálláshelyig, másnap pedig egy 12 km körülit, hogy a túra végén mindenkinek legyen még ideje hazautazni, akkor is, ha az ország másik feléből érkezett. Út közben 5 helyen - rajt, 2 ellenőrző pont, szálláshely és a cél - bélyegzővel igazoljuk az áthaladást egy igazoló kartonon, a túra végeztével pedig a sorozat igazoló füzetében is.

A túra során vagy a szálláshelyen, vagy valahol az út során egy bemutató helyen a nemzeti park természetőrei előadást tartanak a nemzeti park látványosságairól, érdekességeiről, kulissza titkairól, amelyeket a résztvevők csak a mi túráinkon hallgathatnak meg. A szálláshelyek májustól szeptemberig sátortáborokban lesznek, a hidegebb hónapokban pedig fűthető turista szálláshelyeket foglalunk.

A túrák vonalvezetését úgy alakítjuk ki, hogy a rajtba kocsival érkezők a túra végén tömegközlekedéssel vissza tudjanak utazni a járműveikhez, illetve a tömegközlekedéssel érkezők a célból haza tudjanak utazni.



Az út során a nemzeti parkokkal előre egyeztetett látnivalókat és érdekességeket érintünk, így a túrázók a terület esszenciájával ismerkedhetnek meg.

Akik végigjárják mind a 10 túrát és összegyűjtik a 10 bélyegzőt, azok ajándékokban és meglepetésekben részesülnek, de ez még a mi titkunk. A sorozatba bármikor, bármelyik hónapban be lehet kapcsolódni, mert ha valamelyik nemzeti park idén kimarad, azt jövőre be lehet pótolni, hiszen a sorozatot mostantól minden évben meg fogjuk rendezni.


Miért szervezitek a Nemzeti Park Túra sorozatot?

Nagyon sokan utaznak külföldre kikapcsolódni, túrázni, és biztos sokan vannak akik ismerik az ország rejtett csodáit, de ugyanakkor nagyon sokan vannak, akik nem tudják, micsoda szép helyek vannak az országban. A sorozat célja az edukáció, az ismeret terjesztés, hazánk szépségeinek bemutatása, és a nemzeti parkok népszerűsítése, hisz ez egy közös rendezvény a parkokkal.


A túrák teljesítése napi szinten egyénileg, vezető nélkül történik?

Igen, a rajtban mindenki kap egy csomagot, amelyben van egy térképvázlat is, ennek segítségével kell önállóan végigjárni az útvonalat. Turista térkép használata erősen javasolt, mert a vázlat tényleg csak egy vázlat, tájékozódásra nem alkalmas. Az út során mindig lesz egy nap közbeni ellenőrző pont, ahol figyeljük a résztvevők áthaladását, a rajt bezárása után pedig végigjárjuk az utat mi magunk is, úgynevezett seprést végzünk, hogy senki ne tévedjen el, vagy ne kerüljön bajba, ha valami sérülés éri. A túrák előtt elérhetővé tesszük a gps útvonalakat is az interneten, ezeket okostelefonba betöltve navigációként használhatjuk a tájékozódáshoz.

Nemzeti Park Túrák Forrás: Equinox Trekking Club
Nemzeti Park Túrák
Kép forrása: Equinox Trekking Club


Az általatok adott térképvázlattal mennyire könnyű a tájékozódás? Szükséges az adott térség pontos térképét is a túrázóknak magukkal vinniük?


Igen, erre az előbb ki is tértem, a turista térkép elengedhetetlen a tájékozódásban, akkor is ha elektronikus navigációt használunk, mert a készüléket is érheti bármi, ami miatt elromlik út közben, ilyenkor hasznos a jó öreg papír alapú térkép.

 

A nemzeti parkok bemutatása a résztvevők célba érkezése után történik?

Nem, lehetőleg a túra elején lesznek az előadások, hogy a résztvevők előre megismerhessék az út során látható érdekességeket, megtapasztalják azt, amiről ismertetőt kaptak, illetve néhány esetben a szombat esti szálláshelyen kerül sor erre, olyan helyeken, ahol a szállás közelében vannak a bemutató helyek.
 

Az egyes nemzeti parkokban milyen ismeretekkel gyarapodhatnak a résztvevők?

Mindenhol az adott területre, tájegységre jellemző egyedülálló látványosságokat, érdekességeket, az ott őshonos állat, és növény világot, geológiai, földtani képződményeket igyekszünk bemutatni a résztvevőknek. Szerencsére hazánk igen változatos hegy és vízrajzzal rendelkezik, megszámlálhatatlan megismerni valót találunk a Kárpát-medencében.

Nemzeti Park Túrák Forrás: Equinox Trekking Club
Nemzeti Park Túrák
Kép forrása: Equinox Trekking Club


A programok minden egyes túrán ugyanúgy épülnek fel, vagy vannak közöttük eltérések?

A tematikát mindig az adott helyszín adottságai szabályozzák. A túra alap menetrendje ugyanaz mindig a távokat és a napi ellenőrző pontokat illetően, a bemutatók időpontjaiban és helyszíneiben lehetnek eltérések.

 

Ezeket a túrákat csak az Equinox Nemzeti Park Túrák keretei között, veletek lehet megtenni vagy ezek a területek bejárhatók egyénileg is?

Az ország nemzeti parkjait bárki bármikor bejárhatja önállóan is, a túrák útvonala jelzett turista utakon halad. Amiben többet tudunk kínálni az az, hogy igyekeztünk a nemzeti parkos kollegák segítségével egy olyan programot kitalálni, ami még jobban betekintést enged a tájegységek titkaiba, amit csak velünk lehet igazán átélni, ugyanakkor nem elhanyagolható az sem, hogy egy szervezett sorozattal próbáljuk motiválni a résztvevőket az összes bejárására, amely egy átfogó, globális ismeretanyagot biztosít a teljesítőknek. Nem biztos, hogy egy túrázó tudatosan végigjárja az összes helyszínt, ezt velünk most bárki megteheti.


Milyen erőnléttel ajánlott jelentkezni a túrákra?

Kis túrázós előélettel és tapasztalattal könnyen teljesíthetők a túrák. Figyelembe kell venni, hogy hátizsákban vinni kell a két napi holmit, sátorozós program esetén növekszik a súly a sátorral, hálózsákkal, derékaljjal, így kell egy kis tapasztalat a hátizsákot illetően. Ha többen jelentkeznek egyszerre, út közben meg lehet osztani praktikusan a terheket, például a sátor ponyvája és rudazata megosztható, ha egy sátorban alszanak. A napi távok úgy vannak beállítva, hogy egy nap alatt kényelmesen legyalogolhatóak legyenek, akár sok pihenővel és egyéb megállóval.


A válaszokat ezúton is köszönjük Nyáry Tamásnak, az Equinox Trekking Club Egyesület Elnökének!

Hirdetés