Xterra VB - Armstrong nagyot bukott Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2011/10/24
A 16. Xterra világbajnokságon, új pályán, két új győztest avattak, a férfiaknál Michael Weiss, míg a nőknél Lesley Peterson diadalmaskodott.
Hirdetés

28 ország 675 versenyzője indult el az idei Xterra világbajnokságon, ahol 1,5 km úszás, 30 km kerékpározás és 10 km futás várt a mezőnyre, egy olyan pályán, amire csak így jellemeznek: gyönyörű és brutális.

 

 

Férfiak
A profik versenyében nagyon izgalmasan alakult a küzdelem. Az első szám után Richard Stannard állt az élre, őt követte az olimpiai bajnok, német Jan Frodeno, majd a szintén ITU sztár, terepen debütáló, spanyol Ivan Rana.

Nagy meglepetésre, az amerikai szupersztár, Lance Armstrong kevesebb, mint egy perc hátránnyal az 5. helyen ért partot. Ezt követően Lance az élre állt, de mint később elmondta, rosszul taktikázott és túlságosan megnyomta az úszást:

Kicsit izgatott és túlfűtött voltam. 4-6 mérföld kellett ahhoz, hogy végre jól érezzem magam a bringán, de utána sikerült felvenni a ritmust és jó tempót diktáltam.”

 

 

Armstrong becsülettel tartotta magát, amíg az osztrák Weiss utol nem érte, és egy emelkedőn le nem rázta. „Egy kicsit mögötte maradtam, néztem hogy halad, majd úgy gondoltam elindulok, és támadásba lendültem, de Lance nem tudott követni. Király volt!” – mondta az osztrák akit, elmondása szerint, olyan adrenalin bomba ért Armstrong leszakítása után, hogy a célig nem lehetett megállítani.

Armstrong vesszőfutása csak innen indult, ugyanis bukott és csúnyán beütötte a fejét a kerékpárpályán. A verseny záró számában pedig, csak a túlélésért küzdött, noha a második szám után még dobogós helyen állt.

 

 

Futáson a nagy esélyes, Stolz feladta a küzdelmet, így Dan Hugo egy ezüsttel lett gazdagabb, míg a harmadik helyre Eneko Llanos ért fel. Lance a 20. lett, míg a spanyol Rana nagy meglepetésre az 5. helyen végzett, de a német Frodeno is szépen szerepelt és 12. lett.

 

Nők
Ha a férfiaknál azt mondhatjuk, hogy Weiss a második számnak köszönhette a sikert, akkor Lesley Peterson a futásának, mellyel az egész verseny top 13 futóidejébe is befért, valamint az őt követő női futóidőnél, majdnem három perccel gyorsabb volt!

Rengeteget edzettem a futópályán. 10 nappal korábban érkeztem, hogy biztosan jól megismerjem az útvonalat, különösen a futásét, mert tudtam ez az a hely, ahol megnyerhetem a versenyt.” – nyilatkozott a női győztes.

 

 

A vízből egyébként az ausztrál U23-as világbajnok Erin Densham jött ki elsőként, míg a magyar Poór Brigi is több vetélytársa előtt ért partot, 3:20-as hátrányban Denshammel szemben. A kerékpározás után azonban teljesen átrendeződött a helyzet, de ekkor még a későbbi győztes skót lány is csak a negyedik helyen állt.

Peterson rohamléptekkel dolgozta le a hátrányát, de a kerékpáros defekt után, futáson is elesett. Ám semmi sem tudta megakadályozni abban, hogy megnyerje a VB-t. Mögötte Marion Lorblanchet végzett, míg a harmadik Helena Erbenová lett.

 

 

Poór Brigi fantasztikus versenyzéssel a 11. helyen ért célba, ami egy méltó lezárása ennek a remek évnek!

 

Fotógaléria #1

Fotógaléria #2

Hirdetés