Olimpiai bajnok az Xterra VB-n! Hír

endurancesportswire.com, Erdélyi Nándor - Mozgásvilág
2011/10/06
Október 23-án rendezik meg Maui szigetén a Xterra világbajnokságot, melynek mezőnyéhez utolsóként csatlakozott Peking olimpiai bajnoka, Jan Frodeno is.
Hirdetés
Ez egy ilyen év! Vagyis azok, akik korábban már letették a névjegyüket sportágukban , és ezzel ezrek példaképéva váltak, most csupán a hecc kedvéért kipróbálták az Xterra-t triatlont . Így tett például a hétszeres Tour de France győztes, amerikai Lance Armstrong is és a kétszeres Hawaii Ironman győztes  Tim DeBoom . Ők mindketten az XTERRA USA bajnokságon álltak rajthoz szeptember végén. Armstrong 5. helyen fejezte be a viadalt, miután futáson nem remekelt túlságosan, míg DeBoom „csak” a 14. helyen ért célba a profik mezőnyében.
„ Még mindig szeretem az ITU versenyeket és a rövid távot, de az idei, nem túl sikeres év után remélem, hogy megfordul a szerencsém egy olyan versenyen, ahol csak jól akarom érezni magam .” írja a blogján  Jan Frodeno . A 2008-as olimpiai bajnoknak tényleg nem volt túl jó éve, hiszen mióta tavaly Budapesten favoritként hatalmasat betlizett a VB döntőn, azóta csak árnyéka önmagának. A német sztár Mauin szeretné lezárni az idei szezont, hogy utána megkezdje a felkészülését a Londonra.
 
81910-Fro2.jpg
 
Hawaii-on az elit futam évről évre erősebb, és idén a névsorban több ex-olimpikon neve is felbukkan . Ilyenek például a címvédő Conrad “the Caveman” Stoltz (Dél-Afrika), Eneko Llanos és az Európa bajnok Ivan Rana (Spanyolország) is. Ezt a sort a svájci Olivier Marceau zárja, aki „aszfalton” kiváló kerekesnek számított, de futáson mindig is volt lemaradása az élvonallal szemben. Marceau-ra azonban mindenképp érdemes figyelni, hiszen ő jelenleg az aktuális Xterra Európa bajnok . Ezen felül ott lesz még a francia téli triatlon világbajnok Nicolas Lebrun , aki tavaly 5. helyen ért célba, illetve a 2010-es év bronzérmese, az osztrák Michael Weiss .
 
81910-everystockphoto-4989960-h.jpg
 
A nők mezőnyében is nagy harc várható, amit csak megfűszerez az, hogy lesz kiért izgulni, ugyanis a rajtlistán szerepel Poór Brigitta neve is ! A magyar lány sikeres szezont tudhat maga mögött, hiszen Spanyolországban U23-as kategóriában a tereptriatlon világbajnokságon arany érmes lett, és Visegrádon sem adta alább a dobogó tetjénél, noha az "csak" kontinens viadal volt . Brigi szeptemberben, Svájcban is remekelt és U23-ban XTERRA világkupát nyert , de eredményével az elit mezőnyben is az előkelő 6. helyen végzett. Nagyon szurkolunk neki a továbbiakban is, hogy továbbra is felvegye a versenyt a világ legjobbjaival szemben. Hawaii-on a címvédő amerikai Shonny Vanlandingham sérülés miatt nem áll rajthoz, de így is rendkívül erős lesz a mezőny, tehát hajrá Brigi!  
Az idei versenyt teljesen új pályán rendezik majd meg . Az indulókra  1500 méteres úszás vár az óceán habjai közt, majd 30 km terepkerékpár Nyugat-Maui-hegységben, végül jöhet a  10 km-es terepfutás levezetésként. Az eseményen összesen 650-en állhatnak rajthoz a profik és amatőrök. A díjazás sem lesz a csekély, ugyanis a női és férfi bajnokok egyaránt  100 000 dollárral lesznek gazdagabbak , míg az amatőrök között is több értékes nyeremény talál majd gazdára.
A verseny weboldala :
 
Hirdetés