Menü

2011.10.06.     Hozzászólás 0

endurancesportswire.com, Erdélyi Nándor - Mozgásvilág

Olimpiai bajnok az Xterra VB-n!

Október 23-án rendezik meg Maui szigetén a Xterra világbajnokságot, melynek mezőnyéhez utolsóként csatlakozott Peking olimpiai bajnoka, Jan Frodeno is.


Ez egy ilyen év! Vagyis azok, akik korábban már letették a névjegyüket sportágukban, és ezzel ezrek példaképéva váltak, most csupán a hecc kedvéért kipróbálták az Xterra-t triatlont. Így tett például a hétszeres Tour de France győztes, amerikai Lance Armstrong is és a kétszeres Hawaii Ironman győztes  Tim DeBoom. Ők mindketten az XTERRA USA bajnokságon álltak rajthoz szeptember végén. Armstrong 5. helyen fejezte be a viadalt, miután futáson nem remekelt túlságosan, míg DeBoom „csak” a 14. helyen ért célba a profik mezőnyében.

Még mindig szeretem az ITU versenyeket és a rövid távot, de az idei, nem túl sikeres év után remélem, hogy megfordul a szerencsém egy olyan versenyen, ahol csak jól akarom érezni magam.” írja a blogján Jan Frodeno. A 2008-as olimpiai bajnoknak tényleg nem volt túl jó éve, hiszen mióta tavaly Budapesten favoritként hatalmasat betlizett a VB döntőn, azóta csak árnyéka önmagának. A német sztár Mauin szeretné lezárni az idei szezont, hogy utána megkezdje a felkészülését a Londonra.

 

81910-Fro2.jpg

 

Hawaii-on az elit futam évről évre erősebb, és idén a névsorban több ex-olimpikon neve is felbukkan. Ilyenek például a címvédő Conrad “the Caveman” Stoltz (Dél-Afrika), Eneko Llanos és az Európa bajnok Ivan Rana (Spanyolország) is. Ezt a sort a svájci Olivier Marceau zárja, aki „aszfalton” kiváló kerekesnek számított, de futáson mindig is volt lemaradása az élvonallal szemben. Marceau-ra azonban mindenképp érdemes figyelni, hiszen ő jelenleg az aktuális Xterra Európa bajnok. Ezen felül ott lesz még a francia téli triatlon világbajnok Nicolas Lebrun, aki tavaly 5. helyen ért célba, illetve a 2010-es év bronzérmese, az osztrák Michael Weiss.

 

81910-everystockphoto-4989960-h.jpg

 

A nők mezőnyében is nagy harc várható, amit csak megfűszerez az, hogy lesz kiért izgulni, ugyanis a rajtlistán szerepel Poór Brigitta neve is! A magyar lány sikeres szezont tudhat maga mögött, hiszen Spanyolországban U23-as kategóriában a tereptriatlon világbajnokságon arany érmes lett, és Visegrádon sem adta alább a dobogó tetjénél, noha az "csak" kontinens viadal volt. Brigi szeptemberben, Svájcban is remekelt és U23-ban XTERRA világkupát nyert, de eredményével az elit mezőnyben is az előkelő 6. helyen végzett. Nagyon szurkolunk neki a továbbiakban is, hogy továbbra is felvegye a versenyt a világ legjobbjaival szemben. Hawaii-on a címvédő amerikai Shonny Vanlandingham sérülés miatt nem áll rajthoz, de így is rendkívül erős lesz a mezőny, tehát hajrá Brigi! 

Az idei versenyt teljesen új pályán rendezik majd meg. Az indulókra 1500 méteres úszás vár az óceán habjai közt, majd 30 km terepkerékpár Nyugat-Maui-hegységben, végül jöhet a 10 km-es terepfutás levezetésként. Az eseményen összesen 650-en állhatnak rajthoz a profik és amatőrök. A díjazás sem lesz a csekély, ugyanis a női és férfi bajnokok egyaránt 100 000 dollárral lesznek gazdagabbak, míg az amatőrök között is több értékes nyeremény talál majd gazdára.

A verseny weboldala: www.xterramaui.com


 

Olvass többet a témáról: triatlon, triatlon verseny