Menü

2011.11.10.     Hozzászólás 0

Turizmus.com

Zöld sí világbajnokság Schladmingban

Igazi technikai különlegesség a „versenypálya” sí-mozival: itt bárki lefilmezheti magát és később videón elemezheti a lesiklását.


A stájer sí-főváros, Schladming 2013 február 4-17. között immár másodszor ad otthont a FIS Alpesi Sí-világbajnokságnak, melyre összesen 400 ezer látogatót várnak. Az elmúlt 3 évben több mint 400 millió eurót fordítottak az infrastruktúra fejlesztésére, melynek során nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatosságra és fenntarthatóságra.

 

Már minden létesítmény kész és kipróbálható, a síelők és snowboardosok a világbajnoki körülmények között sportolhatnak – ígéri Hermann Gruber, a Schladming-Dachstein régió turisztikai hivatalának igazgatója a december 3-ával induló téli szezon fő attrakciójaként. Egy évvel a verseny előtt, 2012 márciusában pedig a Sí Világkupadöntőn főpróbát is tartanak. A „zöld” világbajnokság környezetbarát jellegét erősíti, hogy Schladming új pályaudvart kapott, az egyes rendezvényhelyszínek pedig egy 350 méter sugarú körben találhatók, így nem kell autózni.

 

A világbajnokságra való felkészülés jegyében a schladmingi 4 hegyet összekötő sípályarendszerben (Planai, Hauser Kaibling, Reiteralm) és a Riesneralmon számos nagyszabású bővítési munkálatot, széleskörű modernizálást hajtottak végre.

A sípálya szükségszerű módosítása mellett a „stadionexpressz” is átalakításra kerül. A jelenlegi felvonó már nem felel meg a követelményeknek, így egy vadonatúj kétüléses felvonóval helyettesítik majd. Újdonság a Mitterhaus nyolcszemélyes ülőfelvonó is. A Hochwurzenen a hóágyúrendszert bővítették, s fejlesztették a galsterbergi gyermekbirodalmat, a „gall sífalu”-t is. A Planai-t és a Hauser Kaiblingot összekötő Kaiblingalmot kibővítették: új a védőburokkal és ülésfűtéssel felszerelt, hatszemélyes ülőfelvonó, a sípályák területét 5 hektárral növelték, s műhóról egy új szivattyúállomás és új vízvezetékek gondoskodnak. A Reiteralmon újdonság a nyolcszemélyes, fűtött ülésű Preunegg Jet felvonó, a több mint 2,3 km hosszú új lesiklópályák révén a besíelhető terület mintegy 20 hektárral nőtt. A kibővített hóágyúrendszernek köszönhetően a Hauser Kaibling és a Reiteralm sípályái 100 százalékban hóágyúzhatók. A Riesneralm magaslati síterepének újdonsága a 2 km hosszú, hatszemélyes, védőburokkal ellátott Panorama ülőlift, s a lesiklópályák 30 km-re való bővülése. Igazi technikai különlegesség a „versenypálya” sí-mozival: itt bárki lefilmezheti magát és később videón elemezheti a lesiklását.

  

Az idei téli szezontól az egész síterepen mintegy 200 ponton ingyenes wifi kapcsolat áll az üdülővendégek rendelkezésére. Ennek köszönhetően ingyenesen lehet szörfölni, letölthetők e-mailek, de akár a mobiltelefonnal készített fotók is megoszthatók a barátokkal.

Olvass többet a témáról: sípálya Ausztria