Idén már nem mehetünk Ausztriába síelni Hír

Idén már nem mehetünk Ausztriába síelni Hír

Pintér László
Pintér László
2020/12/02
Hiába nyitnak a sípályák, a szálláshelyek januárig zárva maradnak és az egynapos kirándulások is ellehetetlenülnek a beutazási szabályok szigorítása miatt.
Hirdetés
Talán nem túlzás azt állítani, hogy síturisták milliói figyelik hetek óta az alpesi országok járványügyi intézkedéseit, arra várva, hogy végre megnyíljon az út a sípályákhoz. Az érintett országok eltérő hozzáállása az európai politikai porondon is komoly vitákat kavart. Sokan abban bíztak, hogy a sípályák nyitását maximálisan támogató Ausztria minden ellenkező nyomás ellenére már az ünnepek előtt megnyitja majd kapuit a síturizmus előtt. Az osztrák kormány mai bejelentése azonban óriási csalódás a várakozóknak.

Ausztria csak fokozatos és óvatos visszatérést tervez a december 6-án lejáró jelenlegi szigorú korlátozások után.

Ami a magyarokat a síszezon kapcsán a legjobban érdekli, azzal kapcsolatban az alábbiakra kell számítani

- január 7-ig külföldiek turisztikai céllal biztosan nem utazhatnak Ausztriába. Sem síelni, sem sífutni, sem túrasízni, sem hegyet mászni

- a sípályákat december 24-én megnyitják, de ez csak a belföldi (osztrák) síelőket célozza, és szállást ők sem vehetnek igénybe

- a szállodákat és éttermeket január 7-től fokozatosan engedik nyitni, addig tehát a turisztikai célú utazásra nem lesz lehetőség

- az ünnepek idejére (december 19-től január 10-ig) szigorítják a beutazási korlátozásokat. Azokból az országokból, ahol a fertőzésszám 14 napos incidencia (a két hét alatt regisztrált új fertőzések száma) meghaladja a 100 főt (100 ezer lakosra vetítve), kötelező 10 napos karantént írnak elő, amelyet leghamarabb 5 nap után lehet negatív koronavírus teszttel kiváltani. Bár az intézkedés célja elsősorban a Balkánra irányuló vendégmunkás mobilitás csökkentése, az összes szomszédos ország, tehát Magyarország is ebbe a kategóriába esik. Ez a lépés a magánszállások, apartmanok igénybevételét is ellehetetleníti, és az "egy napra átugrok síelni" taktika sem fog működni. Szigorítják a határellenőrzést is. A karanténkötelezettség az ünnepekre hazalátogató vendégmunkásokra az Ausztriába történő visszatéréskor is vonatkozik. Az ingázók és üzleti utazók természetesen ezúttal is könnyítésekre számíthatnak.

- A helybéliek számára üzemelő sílifteken és felvonókon kapacitáskorlátozást fognak bevezetni, illetve a már korábban kidolgozott higiéniai protokollok mellett üzemelhetnek.

Óvatos nyitással az újabb hullám megelőzéséért

Sebastian Kurz osztrák kancellár hangsúlyozta, hogy az előző hetek szigorú korlátozásainak köszönhetően a fertőzésszámok csökkennek, és sikerült az intenzív kapacitás túlterhelését is elkerülni. Ugyanakkor egy hirtelen nyitással garantált lenne a következő hullám, és elkerülhetetlen egy újabb lezárás már januárban. Ezért csak lassan és fokozatosan enyhítik a korlátozásokat. A cél az, hogy december 23-ig úgy leszorítsák a számokat, hogy az ünnepek alatt a családok, még ha csak maximum 10 főig is, de összejöhessenek.

Ismereteink szerint Európában hazánkból jelenleg Svájcba, Andorrába, Finnországba, Svédországba és Norvégiába lehet turisztikai céllal utazni és síelni, karanténkötelezettség nélkül. Fontos azonban, hogy hazatéréskor turisztikai célú utazás esetén él a 10 napos karanténkötelezettség, ami két, 72 óránál nem rövidebb időn belül elvégzett COVID-19 teszttel váltható ki (2x19500 Ft, ha mindkettőt itthon csináltatjátok).
Hirdetés