Karintiai álomgyár: lejtők és termálfürdők a hó birodalmában Hír

Mester Dóra - Mozgásvilág.hu
2010/01/15
A karintiai Alpokban határtalan síélmények, varázslatos gleccservilág és hamisítatlan vendégszeretet vár mindenkit.
Hirdetés
Nassfeld- Hermagor Ausztria 10 legjobb síterepe közé tartozik, a Gerlitzen pazar kilátást nyújt, Katschberg a gyerekek és a feketepálya szerelmeseinek otthona, Lavanttal on pedig hatalmas kedvezményeket és sífutópályákat találhatunk.
Karintia csodás alpesi régiókkal és egyedülállóan széles kínálattal várja a télen ide látogatókat: Heiligenblut és Nassfeld, valamint Bad Kleinkirchheim és a Mölltali-gleccser között. Kezdőtől a profiig, a freeriderosok, baráti csapatok és családok is megtalálják az ideális pályákat. Kihívásokban bővelkedő világkupapályák, kényelmes lejtők, ügyességet igénylő buckás pályák és élményparkok várják a vendégeket. Összesen 1031 kilométernyi sípályán kínál önfeledt téli élményeket. A 289 felvonóval felszerelt 34 síterületre érvényes TopSkiPass Kärnten & Osttirol pedig abszolút szabad napi beosztást és útvonaltervezést tesz lehetővé.
 
Nassfeld- Hermagor : síléc vaxolás a pályán, salsával megspékelve
Karintia legnagyobb és legmodernebb sírégiója: csodálatos sípályák, csillogó friss hó, számtalan sífutópálya, tükörsimára fagyott tavak és hamísíthatatlan vendégszeretet vár mindenkit. Nassfeld-Hermagor Auszria 10 legjobb síterülete közé tartozik. Az Alpok egyik leghosszabb nagykabinos felvonójának, a Millenium Expressznek köszönhetően a téli sportok szerelmesei kényelemesen és gyorsan juthatnak el Tröpolach Gailtalból a síterületre. A 7,6 kilométer hosszú Carnia völgypálya alsó szakaszán egyedülálló attrakció várja a síelőket: Európa egyik leghosszabb kivilágított sípályaszakasza található itt.

Igazi expressz szolgáltatásnak számít, hogy sílécünket a pályán beadhatjuk egy kis vaxolásra, 10 perc múlva pedig már tesztelhetjük is a régi-új léceket. Ami pedig az osztrák falatokat illeti: az eredeti pihenőháztól Ausztria legmagasabban fekvő 3 szakácssapkás és 2 Michelin-csillagos lokáljáig választhatunk, kedvünk és pénztárcánk szerint.
Kalandos programok várják az ide látogatókat: hóemberünnep lesz január 27-én, március 21-én pedig a „Fiesta de Cuba”-n forró szambát táncolnak a hideg hóban. Egy tuti tipp a lazításhoz: úszószauna a Presseger See-nél. A finn szaunában 80 fok körüli a hőmérséklet, lehűlésre pedig ott a tó. Ha még nem fagyott be – mint a Weissensee, Európa legnagyobb természetes korcsolyapályája.
 
Gerlitzen : pazar kilátás mind a négy égtáj felé
Szabadon dönthetünk arról, melyik égtáj felé szeretnénk lesiklani. A szabadság határtalan a Karintia–Olaszország–Szlovénia metszéspontjában fekvő Dreiländereckben. Azt is kiválaszthatjuk, melyik sílifthez menjünk, az információkat akár a mobiltelefonunkra is kérhetjük. Az Ossiacher See mellett fekvő Gerlitzen síterület új felvonóival és speciális információszolgálatával innovatív szolgáltatásokat biztosít vendégeinek. A várakozási idő csökkentése érdekében a 15 felvonó és sílift leterheltségére és a várakozási időkre vonatkozó adatokat mobiltelefonról vagy interneten ( www.gerlitzen.com ) keresztül is le lehet tölteni.

Aki nagyon gyorsan szeretne száguldani, annak a moserhangi állandó versenypályát ajánljuk, itt alaposan tesztelhetjük a lécünket, na meg saját tudásunkat is. A Gerlitzenen a kezdők is otthon vannak, hiszen a síterületet kitüntették az „Üdvözöljük a kezdőket” védjeggyel. És a legkisebbekről sem feledkeznek meg, akiket a drobollachi síóvodában várnak. A középső állomás területén, 1526 méteres magasságban található a gyermekek optimális gyakorlópályája. A gyermek- és hómackó-birodalomban Gerlitzen-Bino maci segíti a legkisebbeket az alapok elsajátításában.
E sírégió csúcspontja az 5,3 km hosszú, változatos völgypálya 1000 méteres szintkülönbséggel, amely Karintia földrajzi középpontjáig, Arriach/Klösterleig tart, valamint az 1,7 km hosszú gegendtali pálya.
A Wörthersee lesiklópálya emellett 1,5 kilométeren át kínál lélegzetelállító panorámát. A lesiklás után pedig irány a meleg: Warmbad-Villach és Bad Bleiberg termálfürdőiben nagyszerűen lehet lazítani.
 
Katschberg : gyermekélmény és 10 kilométernyi feketepálya
A „Katschi’ gyermekbirodalmat” a legjobb három gyermeksíterület egyikeként tartják számon. A játszva tanulást itt szó szerint lehet venni, a síelést és a snowboardozást képregényfigurák társaságában sajátíthatják el, a gyermekeket minijet viszi a 300 méteres magasságba, és meleg pavilonokban pihenhetik ki magukat. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó mulatság: a biolift: két ló húzza fel a télisportok szerelmeseit a Katschbergre. Választhatunk a technika és a két lóerő között.
 
A Katschberg–Rennweg régió 1640 és 2220 méter között fekszik – ez garantálja a hóbiztos lesiklópályákat, amelyek hossza 70 kilométer, és 16 sílift működik rajtuk. A naponta tökéletesen karbantartott lesiklópályák nagy része közepesen nehéz, de van 10 kilométernyi fekete pálya is. A felnőttek számára a pályák csúcsa az „A1” sípálya. Ez Ausztria egyik leglátványosabb lesiklópályája: 6 kilométer hosszú, nyílegyenes és kényelmes. Az Ainecktől állandó lejtés mellett egészen a salzburgi Lungauig vezet.
 
Lavanttal : sífutóparadicsom hihetetlen kedvezményekkel
Graztól vagy Klagenfurttól egyórányi autóútra a családosok Lavanttalban megtalálhatják a számukra megfelelő ajánlatot. Ugyan a völgy inkább Karintia kényelmes úti céljai közé tartozik, kereken 90 pályakilométer áll az ideérkezők rendelkezésére, kezdőknek való lankákkal és haladóknak való fergeteges lesiklópályákkal. 28 felvonó viszi a kicsi és nagy hórajongókat a pályákra.

Különösen kedvelt a lélegzetelállítóan szép tájon áthaladó, pontosan 100 kilométer hosszú sífutópálya. Azt, hogy az 1460 és 2200 méteres magasságok között is lehet rendesen síelni, a világkupa-sífutó Roman Rupp bizonyítja, aki Lavanttalból származik, és a Koralpén állt először sílécre. A kényelmes nem jelent egyben unalmasat is. Különleges tipp a takarékos utazók számára: a szezon alatt a lavanttali Klippitztörl hétfőnként és csütörtökönként adja meg a napijegyekre vonatkozó rendkívüli ajánlatokat a címen.
 
Egy síbérlet minden síterületre – határtalan szabadság
Itt tényleg öné a döntés. A TopSkiPass Kärnten & Osttirol síbérlet 34 síterületre érvényes Heiligenbluttól Sillianig, Nassfeldtől Matreiig. Az 1031 kilométernyi pályához nem kevesebb, mint 289 felvonó tartozik. A TopSkiPass Kärnten & Osttirol síbérlet (6 napra) felnőtteknek 189, gyermekeknek 14 éves korig 96 euróba kerül. Ezen kívül a kínálat tartalmaz vonzó családi csomagokat, partnercsomagokat és unoka-síbérletet is. Információk: www.topski.at
Hirdetés