Besokalltál már a Karácsonytól?

Besokalltál már a Karácsonytól?

Baumann Viola
Baumann Viola
2014/12/15
Menekülj a Magas-Tátrára!
Hirdetés

Még nyolc boltba kéne beugrani, amiknek egy része a belvárosban, a másik része pedig a (ma még nem fizetős) autópálya mellett fekszik? Közben végtelen sorban araszolnak előttünk az autók, folyamatos a dudálás a kereszteződésekben ragadt jó matekosok miatt, és legszívesebben inkább most abbahagynánk az egész karácsonyt? Ha már úgyis kocsiba pattantunk, mi lenne, ha bedobnánk mellé a léceket, a sícipőt, és azokat, akiket meg akarunk menteni?

 

És aztán irány a Magas-Tátra

Ahol ugyan eddig főleg kirándultunk nyaranta, most viszont csúcsminőségű felvonók várnak. Meg Szlovákia második legmagasabb csúcsa, ahonnan, ha széttekintünk, lehet, hogy sikerül megpillantani annak az üstökösnek a fényét, ami miatt a városban köröztünk sosemvolt parkolóhelyek után kutatva.

 

Magas-Tátra Forrás: Flickr
Magas-Tátra
Kép forrása: Flickr

 

Tátralomnicon 1300 méternyi szintet emelkedik velünk a felvonó, hogy kicsit távolabbról nézhessünk le az őrült hangyabolyra. Vagy lehet, hogy onnan már csak a havas hegyoldalt és a méltóságteljesen álldogáló fenyőket látni? Az biztos, hogy építettek nekünk egy carvingpályát, ami attól carving, hogy van, ahol 60 méter széles. Vagyis nyugodtan lehet gyakorolni a teljes kör leírását, amit keskenyebb pályákon nem feltétlenül értékelnek a sporttársak. Aztán van 5 km kék pálya, ahova állítólag gyerekekkel érdemes menni, de csak a legnaívabb szülők hitegetik magukat ilyesmivel. Valójában ők szeretnének végre egy kis nyugodt csúszkálást, a gyerekek meg hadd száguldjanak addig egy-kettőt a feketén. Hogy aztán fellibeghessenek a csúcsra a hatszemélyes narancs, vagy a nyolcszemélyes kék kabinossal. És ha nem akarnak, aznap már le sem kell jönni onnan, a Lomnici-csúcson ugyanis négyfős apartmanok várják a vendégeket, meg egy jó kis kávézó. Ki tudja, hátha itt közelebb vagyunk az éghez.

 

egy carvingpályát, ami attól carving, hogy van, ahol 60 méter széles...

 

Csorbató
Ha azonban nem kiüríteni szeretnénk a fejünket, hanem helyükre rázni a gondolatokat, akkor érdemes ellátogatnunk Csorbatóra. Aztán pattintsuk be a cipőnket a sífutólécbe, és vágjunk neki a 25 km-nyi sífutónyomnak. Ennyi idő garantáltan elég lesz, hogy elfáradjunk, és hogy minden a helyére kerüljön. Persze lehet itt ugyanúgy szlalomozni is, éjszaka csúszni, vagy a Snowparkban ugrálni a hódeszkánkkal. Mégis, egyszer feltétlenül érdemes kipróbálni a sífutást.

 

Magas-Tátra Forrás: Flickr
Magas-Tátra
Kép forrása: Flickr

 

Ótátrafüred-Jakabrét a tátrai libalegelő, így azok jöjjenek ide, akik nem száguldásra vágynak. Könnyű pályák, valamint nappali és éjszakai szánkózás csábít ide, így akár még a bébiszittelő nagymama is kikapcsolódhat esténként. Ráadásul igen kedvezményes áron lehet venni csak ide szóló bérletet, szóval a dugóban el nem pöfögött benzin árából napokig csúszkálhatunk a kellemes kis lejtőkön.

 

Persze bérletből sokféle van. Először is, érdemes tudni, hogy neten is megvehetjük a gopass-unkat, amivel aztán kihagyjuk a pénztáraknál való sorbanállást. Aztán lehet rá pontokat is gyűjteni, hátha hiányzott síelés alatt a spárkártyánk. Kihasználhatjuk azt a lehetőséget is, hogy a teljes alacsony- és magas-tátrai sírégióra egy közös bérletet veszünk, aztán tetszőlegesen vándorolunk az igényeinknek megfelelően. Ráadásul, ha nem használunk fel egy napot, akkor azt el is fürödhetjük valamelyik vízi szórakoztató központban, például az Akvapark Tatralandiában.

A magas-tátrai sípályák összesen 25 km-nyi lejtővel várnak, és természetesen a hozzájuk tartozó szolgáltatásokkal: kölcsönzővel, tárolóval, szervizzel, sísulival és tesztcentrummal. A tátralomnici és csorbatói Maxilandben a gyerekek végre szülői nyúzás és aggódás nélkül tanulhatnak síelni, miközben a megfáradt szülők beülhetnek a pályarendszer valamelyik hüttéjébe a 4 közül. Igen jó ötlet például a Humno music pub&restaurant, ami egyszerre étterem, koktélbár, majd diszkó is. És amíg az apukák/srácok ropják a kortárs szlovák popzenére, addig a csajok megcsodálhatják az ott lakó ratrakot, amely a szorgos munkaesztendők után jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti a szórakozóhelyen.

Bár az is igaz, hogy egy másik, még aktívkorú ratrakkal akár élményvacsorára is utazhatunk. Tátralomnicról a köztes állomásra, Starthoz visz a kedvenc pályakarbantartó járművünk, miközben gasztronómiai élményben és még meglepetésben is részesülünk!

 

Magas-Tátra Forrás: Flickr
Magas-Tátra
Kép forrása: Flickr

 

Nem hinném, hogy sokat kell ezen gondolkodni. Jó lenne csúszni, de nincs kedvünk napokig szervezni meg utazgatni? A Magas-Tátra szeretettel vár ránk.

 

Több infó a központról és annak kínálatáról itt:
+421 903 11 22 00 infóvonalon,
info@vt.sk címen,
vagy a központ látványos weboldalán www.vt.sk.

Hirdetés