Atomic - nem zavaró bőségzavar

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2012/04/11
Jó az, hogy kb. ezerféle síléc közül kell kiválasztani azt az egyet, ahelyett, hogy lenne egy, ami mindenre jó???
Hirdetés

A kérdés egy átlag hazai síelő számára igenis érdekes, aki jó esetben szezononként egy-két hétre eljut valamelyik környező ország síterepére és ebbe a rövid időbe szeretne mindent (pályasízést, sítúrát, freeride-ot, freestylet, ésbiztosmégkihagytamvalamit) belesűríteni. "Adjanak egy lécet, ami jó mindenre és kész".

Na most gyakorlatilag arról van szó, hogy síelni lehet bármivel, ami két hosszú lap és a lábadra tudod rögzíteni, de az élményt mínuszvégtelentől pluszvégtelenig tartó skálán tudod fokozni, ha szánsz rá időt és energiát és kiválasztod a számodra megfelelő típust.

 Akkor jársz legjobban, ha tényszerűen végiggondolod, hogy milyen síelő is vagy Te, aztán ezt elmondod egy síszaküzletben a (remélhetőleg) jól felkészült eladónak, aki az infók alapján segít a választásban. Az a helyzet, hogy jobban jársz, ha feladod a "mindenhogy akarok síelni egyszerre" hozzáállást és döntesz egy irányzat mellett. Ugyan, így elesel a többi stílus kínálta lehetőségektől, de sokkal precízebben kiválaszthatod a legjobb sílécet. Ha így döntesz, nem három-négy különböző stílusban fogsz 50%-os élvezetben részesülni, hanem csak egyben, esetleg kettőben, de abban 120%-osan.

Az Atomic 2012/2013-as kínálata ehhez a hozzáálláshoz tökéletes partner.

Női vonulat


Kezdjük ott az egészet (mondjuk udvariasságból is), hogy kifejezetten kifinomult a női szekció az Atomicnál. Egyszerűen és hétköznapi nyelven szólva (ami túlmutat minden technikai mutatványon) rohadt jól néznek ki a lécek, a cipők, a sisakok és a szempák is. A női bukósisakok nőies színekben pompáznak, belsejük puha cirmos béléssel vannak ellátva, szóval pont annyira "tüncik", amennyire egy sportoló nő azt elvárja.

 

Fejvédelem
Ha már a bukósisakok szóba jöttek, folytassuk is ezt a vonalat. Általánosan jellemző a pici sildes forma, a nyitogatható szellőzőnyílások, a puha és kivehetős/levehetős, mosható fülvédők. Ezen kívül olyan extrákkal is lehet találkozni, mint a fülvédőbe szerelt fülhallgató, amit a sisakból kilógó jack dugó és egy bármilyen hordozható zenelejátszó alkalmatossággal kelthetünk életre. Teljesen zárt, kemény fülvédős forma egyébként már csak a versenybukóknál található.

 

Mi a trend?
Hát kéremszépen az, hogy az All Mountain kategória egyre nagyobb teret hódít magának és ezzel együtt a választék is egyre szélesebb ezen a szegmensen belül. A tengerentúlon már például többet adnak el All Mountain lécből, mint pályalécből... legalábbis ezt mondta nekünk a "Taki Árpi".

 E kategórián belül a Vario, Nomad és Vantage lécek közül válaszhatunk. A Nomad és a Vario profiljában csak elöl rocker (erről bővebben itt), a Vantage már bedurvít és össz-rocker profilllal hasít. A legjobban még a Nomad hasonlít a pályalécekhez.

A három néven belül számtalan technológiai változat létezik (famagos, nemfamagos, titánium erősítéses, lyukascsokoládés, kerekcsokoládés, stb.) és mintázat-, valamint színvilág tekintetében dúskálni lehet a választékban. Na már csak ezért is érdemes úgy kiválasztanod a lécedet, hogy kikéred szakember véleményét (még akkor is, ha végül úgyis a favorit dizájn mellett döntesz :).

Tracker túra freeride kötés

Maradunk a sítúránál, mert nemcsak a snowboardosoknak, de a síelőknek is lehetnek kényelmetlenségeik. Például az, hogy ahhoz, hogy a túra után lesikló módba kapcsoljanak, le kell csatolni, beállítani és vissza. Az Atomic Hike & Ride technológiájának hála elég a síbottal piszkálódni a két funkció között váltáshoz. És hogy ez nem csak nekünk tűnik nagy dobásnak, azt az is jelzi, hogy ISPO díjat kapott a termék!

Live Fit - Új fogalom a sícipők kényelmében

Nagyobb kényelem, könnyebb egyensúlyozás, precízebb tartás és meleg lábak.

Az Atomic legutóbbi újítása a Live Fit, egy új technológia a sícipők kényelmének terén.

Minden Live Fit sícipő azonnal alkalmazkodik a láb formájához, nem gátolja a láb természetes pozícióját és segíti a tökéletes egyensúlyozást, és a kényelmet.

Ez a forradalmi újítás, egy innovatív technológiának köszönhető: az egyedülálló Live Fit zónáknak. Ezek, a sícipő külső héjába lettek beépítve, aszimmetrikusan, a lábfej külső és belső oldalán egyaránt. Rugalmas anyag, ami körbefogja precízen a lábfejet, a cipő szélessége 102-106 mm között tud változni, a különféle lábformáktól függően, így még az én nagykislábujjú, széles lábfejemre is felcsúszik. Mi ennek az előnye? A lábfejek természetes pozíciója megmarad, növelve az egyensúlyozó képességünket, ami kihat a sílécek irányítására. A lábfej vérkringését sem gátolja így a sícipő, melegebb marad a láb, időjárástól függetlenül. Az ívek során, a sícipő oldalán keletkező nyomást is kompenzálja.

82290-livefit.jpg

82290-livefit.jpg

A kényelmen és a könnyű használhatóságon volt a hangsúly a Live Fit kialakításánál. A két nagy csat, és széles tépőzár megkönnyíti a bekapcsolást, ugyanakkor garantálja azt a tartást, amit csak a négycsatos cipők tudtak eddig. Az ASY bélés és az AHR (megerősített sarokrögzítés) jól fogja a bokát, optimális lesz a cipő tartása. Más sícipőknél sokkal gyorsabban és könnyebben lehet, ezt az új cipőt felvenni.

Az Atomic innovatív Live Fit kollekciójában négy férfi modell (LF 120, LF 90, LF 80, LF 60), és négy női modell(LF 90 W, LF 80 W, LF 70 W, LF 60 W) található. A csúcs modell az LF 120, keményebb flex-index-el, ASY Pro T3 béléssel, amit lábra lehet formálni a bokánál és a lábfejnél. Ideális sportosabb síelőknek. 

82290-livefitbuko.jpg

82290-livefitbuko.jpg

A Live Fit fejvédők egy olyan speciális réteggel vannak felszerelve, ami kivételes rezgéselnyelőképességgel bír. Szemléltetéskén, ha erre az anyagra és egy vékony hagyományos műanyagra vasgolyót dobunk, a Live Fit szinte magához ragadja a golyót (vagyis elnyeli a rezgéseket), míg a hagyományos anyagon szépen pattogni kezd.

Rocker vagy? Ezt már nemrégiben kiveséztük, less ide!  SplitBoard


A magyar piacon az Atomic snowboardjai kevésbé elterjedtek, de ami miatt mégis ezzel indítunk, az a Poacher különlegessége: egy snowboard sítúrához.

 

Atomic Poacher
Atomic Poacher

 

 

 

Induljunk ki abból, hogy a sítúra egy remek dolog, de csak akkor, ha az ember fia síelő. Snowboardosként deszkát a hátra és hótaposóval szenvedés felfelé... ez nem finom. A Poacher splitboard egy hosszában kettévágott snowboard átszerelhető kötéssel, fókarögzítő bevágással és gyors, könnyű átalakíthatósággal.

 

Hirdetés