Rafting válogatottunk - 2. rész – Hogyan jött létre a csapat? Hír

www.mozgasvilag.hu
2009/03/25
Sorozatunk első részében áttekintettük, tulajdonképpen mi is az a versenyrafting. Most pedig megismerkedünk a válogatottunk történetével, hogyan és milyen viszontagságokon keresztül alakult meg a csapat. Kik is ők valójában?
Hirdetés

Iványi Gáborral , a (ami tulajdonképpen megegyezik a válogatottunkkal) tagjával és egyben edzőjével beszélgettünk, ő mesélt nekünk a kezdeti nehézségekről és a csapat összehozásáról.

 

Hogyan jött az ötlet egy rafting csapat létrehozására? Elvégre ez nem számít szokványos sportnak vadvízzel nem rendelkező hazánkban.

Azt tudni kell rólam, hogy – mint a csapatunk nagy része – sokáig síkvízi kenuversenyző voltam. Közben elkezdtem vadvízi túravezetőként dolgozni egy utazási irodánál. Itt kezdődött az egész: a ’90-es évek végén láttunk egy filmet egy, a Zambézi folyón tartott vadvízi fesztiválról , és arra gondoltunk, milyen jópofa dolog lenne részt venni rajta. Igen ám, de ez ugyebár nem két fillérbe kerül. Szerencsénkre sikerült találnunk egy szponzort, aki vállalta volna, hogy fizeti a költségeinket. El is kezdtünk egy, a túravezetőinkből álló csapattal edzeni, a cél a tisztes helytállás lett volna. Azonban nem sokkal a verseny előtt a szponzorunk eltűnt. Úgy gondoltuk, hogy mivel a Zambézin tartott versenyhez ezek után már esélyünk se lett volna összeszedni a hiányzó összeget, viszont belefektettünk már a dologba meglehetősen sok munkát és pénzt, elindulunk egy európai versenyen.

 

78681-rafting001.jpg

 

Így hát 2003 tavaszán részt vettünk az Osztrák Nemzetközi Rafting Bajnokságon . Rajtunk kívül három másik magyar csapat is rajthoz állt, és nekünk ekkor jött a hatalmas meglepetés: kiderült, hogy ez a verseny egyben a csehországi világbajnokság válogatóversenye! Még nagyobb lett az örömünk, amikor a hazai csapatok közül elsők lettünk, és így egy teljesen amatőr, mindenféle versenytapasztalat nélküli túravezetőkből álló csapatként kijutottunk a vb-re.

A világbajnokság életünk egyik legnagyobb sportélménye volt! A fantasztikus hangulatú tornán a középmezőnyben végeztünk, 14.-ek lettünk a 22 csapatból.

 

A csapat azonban a siker után széthullott . Én elkezdtem azon gondolkodni, hogy mi lenne, ha nem amatőrökből, hanem „profikból” próbálnánk összeállítani egy társaságot – olyan emberekből, akiknek van versenyzői múltjuk és tapasztalatuk . 2004-ben megpróbáltam összehozni egy ilyen csapatot, a tagok ex-kenuversenyzők lettek volna, de ez nem sikerült. Így 2005-ben mi nem versenyeztünk, egy másik vadvízi túrákkal foglalkozó cég túravezetőiből álló új csapat vette át a helyünket. ők szerezték meg a sportág első nemzetközi érmét: az Európa-bajnokságon bronzérmesek lettek ! Sajnos a jó sorozat nem folytatódott, a világbajnokságon nem sikerült jó helyezést elérniük.

 
78681-rafting002.jpg
 

2006-ban jött el csapatunk életében a fordulópont: új, ex-kenus túravezetők jöttek a céghez , akik hallottak a 2003-as eredményünkről, és egyikük felvetette, hogy mi lenne, ha újra megpróbálnánk összehozni egy raftingcsapatot . Először nemet mondtam, mert az előző évek kudarcaiba belefáradva már nem sok esélyt láttam egy működőképes társaság létrejöttére. Azonban a srácok addig erősködtek, amíg egy hétvégén összeültünk kipróbálni az összeállítást, és kiderült: működik a dolog!

A 2006-os évet azzal töltöttük, hogy összeszokjon a csapat – közben sok ember cserélődött is az összeállításban –, a versenyzést csak 2007-től kezdtük újra. Talán mostanra érzem úgy, hogy összeérett a társaság , ezt bizonyítják a tavaly elért eredményeink is.

 

Sorozatunk következő részében bemutatjuk, mik is ezek az eredmények, hogyan készül egy-egy versenyre a válogatott, és mi a helyzet minden versenysport legproblémásabb részével: a pénzügyekkel – avagy a csapat hogyan tudja megoldani a versenyekre való kijutást a szűkös költségvetéséből.

 

Maulik Nikolett - Mozgásvilág.hu
Hirdetés