Fordulatok, tapasztalatok - Rafting Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2010/04/13
A szakadékba zuhanó hajóról ekkor egy hatalmas durranást hallottunk... ilyenkor általában már eldől a végeredmény. De nem most!
Hirdetés

Újra itt vagyunk, vagyis még mindig. Sőt nem is tűnünk el még jó darabig, mert a Kanyon Raft Team újult erővel kezdett neki a 2010-es verseny-szezonnak.

A tavalyi VB-arany után nem lett minden azonnal fenékig tejfel, nem kopogtak az ajtónkon a lapátjainkra logo-t elhelyezni kívánó cégtulajdonosok. Az anyagi gondok, mintha még nehezebbek lettek volna, ráadásul a csapat két "örege" letette a lapátot, így csapattársak után is kutatni kezdtünk.

Aztán, mint a mesében, ezek a terhek megoldódtak: Kormányos pozícióban Markovics András (a csapat régi-új tagja, rafting túravezető), bal középső motorként Csabai Edvin (17-szeres Világbajnok maratoni kenus) lapátol. A szponzorok is "befűtöttek" nekünk, a Főtáv jóvoltából elérhetővé vált az idei versenyszezon és a régóta támogató szponzoraink (Játéksziget, Merkapt, Mozgásvilág.hu, Provice és Dr. Máráczi Zsolt & Társai Ügyvédi Iroda) is mellettünk állnak.
A feltételek tehát adottak, teletűzdelhettük a versenynaptárat.

 


Európa Kupa - Szlovénia

Az első megmérettetésre múlt héten került sor Szlovéniában. Tacen-ben a Sava-n és Bovec-nél a Soca-n versenyeztünk az Európa Kupákért. Mivel az új csapatösszetétellel elsőként versenyeztünk, a hétvégét kineveztük "Edzőversenynek". Nos, az edzés nagyon jól sikerült, még ha az elején nem is így tűnt.
Hazánkat női vonalon két egység is képviselte, így a nemzetközi megmérettetésen túl a hazai erőviszonyokat is felmérhettük. A Kanyon Alpes lányok ereje tapasztalt túravezetőiben, míg a Raftwerké a síkvízen már bizonyított tehetségekben rejlik (persze mindkét hajóban a kivétel csak erősíti a szabályt).


Sprint

Az izgalom ekkor még csak a versenyzők gyomrát nyomorgatta, a versenyen szép egymásutánban csurogtak a hajók. A 15 egység közül 7-ként kerültünk ki, ami olyan se nem jó, se nem rossz. Az Alpesi lányok másodikként, A Raftwer szorosan mögöttük harmadikként végzett.

 

 

 


Head2Head

Na ez... ha mondják nem hiszem el. Az első futamban nyolc közé kerülésért gond nélkül lerajtoltuk a gyengébbik szlovén csapatot, hajrá tovább. A 4-közé jutásért azzal a horvát csapattal kerültünk össze, akik árgus szemekkel (edzőjük a partról kamerával) figyelik, követ-e el szabálytalanságot a másik hajó (értsd: lapáttal hajó érintés, indokolatlan erőszak, stb.), ezért azon túl, hogy rosszabb pályáról indultunk, még BigBrother is stresszelt.
A rajt után a síkvízi szakaszon tökszabályosan elhúztunk mellettük, a vízesés után viszont beálltunk az állóvízbe és fordult a kocka. Akkor, amikor már azt hittük, zsebünkben a győzelem. Ez volt a pofon a hétvégén, amit sokáig éreztünk utána.

 

 

A Raftwerk-es lánycsapat szolgált a verseny legizgalmasabb futamával. Az első vízesésig sikerült előnyt szerezniük, de csak annyira, hogy a másik hajó még neki tudta tolni a falnak. A félig már a szakadékba zuhanó hajóról ekkor egy hatalmas durranást hallottunk... ilyen esetben általában már eldől a végeredmény. De nem most! A jobb első hurka kiiktatása mellett (összesen négy van) a kiesés ellen küszködő lányok végig támadójuk előtt tartották az ívet és lyukas gumival is elsőként értek a célba.

Végül mindkét lánycsapattal megtörtént az, ami velünk is, győztes síkvizi szakasz után a vadvíz kibabrált velük, így végül a Rafwerk második, az Alpes Ladies negyedik helyen végzett.

 

Szlalom

Hajszál híján lemaradtunk a dobogóról, mégis, talán jobban örültünk, mint a szlovének, akik nyertek. A Kanyon Raft Team történetében először mindkét futamban hibátlanul teljesítette a pályát, amit a 15 induló közül csak négy egységnek sikerült. Különösen nagy eredmény ez annak ismeretében, hogy szlalom edzésekre az árpád híd alatti csekély sodrású parti szakasz fölé lógatott botokkal tudunk csak készülni.

 

 

A lányoknál ebben a számban a túravezetői múlt volt a nyerőbb, az Alpesi lányok másodikként, a Raftwerk harmadikként végzett.

 

Down River

Havas hegycsúcsokon keresztül átutaztunk a Soca folyóhoz és vasárnap reggel elkezdtünk melegíteni a leghosszabb versenyszámra. Utolsó versenyszámként nem takarékoskodtunk az erőnkkel, így végül felállhattunk a dobogó harmadik fokára.

A Kanyon Alpes lányoknak egyéb programjaik miatt ki kellett hagyniuk a versenyt, a Raftwerk csapata viszont beleadott apait-anyait és legjobb idővel megnyerte a futamot, amivel az összetett ezüst-kupa is az övék lett.

 


Nos, röviden - illetve nem is annyira röviden - így zajlott az idei első Európa-kupánk.

 

Csapattagok:
Kanyon Raft Team: Fodor Szabolcs, Simon Ádám, Csabai Edvin, Kormanik Soma, Kovács Zoltán, Markovics András, Kovács Tamás

Kanyon - Alpes Ladies Team: Fórizs Réka, Berekalli Éva, Vituska Ildikó, Bányai Zita, Egedy Nóra, Bélai Ágnes

Raft Werk Team: Csengeri Adrienn, Hudy Bernadett, Paksy Tímea, Patyi Melinda, Süveges Lilla, Szakállas Éva, Ölschléger Beatrix

Hirdetés