Nadapi kitekintő

Simon Ádám
Simon Ádám
A Nadapi kitekintő hossza 5 Km. Az útvonal szintemelkedése 156 m, szintideje 1 Óra, Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Nadapon van a térképészet és az építészet egyik legfontosabb meghatározójának, a magasság mérésnek magyarországi legfőbb viszonyító pontja, a Nadapi szintezési ősjegy.

Ebből mindjárt kettő is van, az un. Adria feletti szint, valamint a később meghatározott Balti szint Főalappontja.

Azért települtek ide, mert ez a terület, a Velencei-hegység a Kárpát medence legöregebb és legstabilabb képződménye. Minden ország saját tengerének közép szintjét határozta meg viszonyító magasságul, amit un. Felsőrendű szintezéssel telepítettek szét területükön és határozták meg tengerszint feletti magasságát. Az Osztrák-Magyar Monarchián belül Magyarország az Adriai-tenger középszintjét vette alapul, amit a trieszti kikötő mólóján mértek meg. Az eredeti Nadapi Ősjegy ennek alapján települt.

A másik a Balti szint, (Balti tenger szintje Kronstadtban) a Varsói Szerződés államainak egységes katonai magasságmérését szolgálta, de meghonosodott az építészetben és a térképészetben is, nem kis kavarodást okozva, ugyanis a kettő között 67.5 cm magassági eltérés van. Mindkettő használatos ma is.

Rendkívül szép környezetben fekszenek, közel egymáshoz, közkedvelt kiránduló helyen. Táblák és turista jelzés vezet hozzájuk, ami a nyári idegenforgalmi rendezvények helyszíne is egyben. (Forrás: nadap.hu)

 

Itt kezdődik a bringaút Nadapról Sukoró felé Forrás: Mozgásvilág.hu
Itt kezdődik a bringaút Nadapról Sukoró felé
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

A Velencei-tó körüli kerékpárutat már jópár éve szívünkbe zártuk, akárcsak a többi tó körüli kerékpárutat Magyarországon. Ám amellett, hogy a tavainkat megkerülni egy egészséges és sportértékű teljesítmény, a környező településeket is érdemes minél jobban megismerni. Nadap nem közvetlenül a Velencei-tó partján fekszik, viszont nemrégiben teljesen kiépült a kerékpáros infrastruktúra a Velencei-tókör és a település között. Egy kellemes, de emelkedőkkel tarkított, nem egészen 6 kilométeres (oda-vissza a duplája természetesen) kitérőről van szó, ami a tókör kiegészítéseként is megállja a helyét, de arra is alkalmas, hogy a tókerüléshez Nadapon válasszunk magunknak szállást (érdemes).

 

Nadapra kerékpárral a Velencei-tó felől

1. A Velencei-tókör Sukorói szabadstrandi kereszteződésénél tábla mutatja az irányt Sukoró településen keresztül Nadap felé. 

2. Az M7 autópálya alatt áthaladva kellemes, fákkal övezett úton jutunk el Sukoróba, ahol a Fehérvári úton átkelve emelkedős szakasz következik.

3. A Fő utcán lévő Református templomot elhagyva, balra az Öreg utcában folytatódik a kitáblázott kerékpáros útvonal, amiről rövidesen a Nadapi utcára kanyarodunk. Itt egy szép panorámájú, padokkal felszerelt pihenőt találunk.

 

 

Pihenő panorámával Sukorón Forrás: Mozgásvilág.hu
Pihenő panorámával Sukorón
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

4. A pihenőt elhagyva kiépített kerékpárúton jutunk el Nadap településre.

5. Nadapon kellemes pihenőt tehetünk a Patkó Csárdában, illetve a kultúra iránt érdeklődők a Palermói Szent Rozália-templomot, vagy a Nadapi szintezési ősjegyet is megtekinthetik.

 

Útvonal Nadap felől

1. A Sukorói úttól tábla jelzi a helyes irányt, illetve kerékpáros piktogramok is segítenek.

2. Rövidesen elérkezünk a Sukoró felé tartó kerékpárúthoz, amin eljutunk a panorámás pihenőhöz.

Nadap-Sukoró kerékpárút Forrás: Mozgásvilág.huNadap-Sukoró kerékpárút

Kép forrása: Mozgásvilág.hu

3. Innen az Öreg utcán keresztül a Fő utcára jutunk, ahol a templom után haladunk tovább és élvezzük a lejtőzést.

4. A Fehérvári út túloldalán egy rövid kerékpárúton haladunk, majd jobbra letérünk a Velencei-tó felé vezető bekötőútra.

Sukorón pompás a kitáblázás Forrás: Mozgásvilág.hu
Sukorón pompás a kitáblázás
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

5. Az M7 autópálya alatt átkelve nemsokára becsatlakozunk a tó körüli kerékpárútba, ahonnan tovább mehetünk a szabadstrandra, vagy tehetünk egy kört a tó körül.

A túrához kapott Suzuki Ignis a gyári kerékpárszállítóval megspékelve hasznos útitársunk volt, hiszen offroad extráinak (négykerék meghajtás, lejtmenet vezérlő, visszagurulás-gátló) és a hosszú utazásokat kényelmesebbé és biztonságosabbá tévő funkcióinak (sávelhagyás figyelmeztető, tempomat, fékrásegítés, automatikus fék, Android Auto- és, CarPlay kompatibilis médiacenter, stb.) hála a kerékpár- és gyalogtúra helyszínek megközelítése is élményszámba ment. A városban is hasznos extrák (tolatókamera, automatikus világítás, stb.), a csinos külső és a kompakt méret azoknak teszi igazán hasznossá, akik a városi hétköznapokból szívesen ruccannak ki hétvégére a természet lágy ölébe.

 

Pihenő panorámával Sukorón Forrás: Mozgásvilág.hu
Pihenő panorámával Sukorón
Kép forrása: Mozgásvilág.hu
Hirdetés