Hazánk legmagasabb pontja

Hazánk legmagasabb pontja

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
A Hazánk legmagasabb pontja hossza 18 Km. Az útvonal szintemelkedése 840 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

útvonal: Gyöngyös – Kékes-tető

Aki picit is érez magában az országúti kerékpározáshoz affinitást, a versenyzéshez rajongást, az biztos ábrándozott már a hírhedt Tour de France leghíresebb hegyi szakaszainak meghódításáról. Bár nincsenek olyan nagy hegyeink, van egy Kékes-tetőnk, mely meghódítása szinte kötelező mindenkinek. 

A Mátra déli lábánál elterülő Gyöngyös városából indulunk a csúcs meghódítására. Viszonylag síkon melegítjük be izmaink az első pár kilométeren, Mátrafüredig akár kerékpárúton is, mely a műút balján halad. 

Mátrafüredtől aztán belecsapunk a lecsóba: innentől kemény mászás vár ránk. Bár az autós és motoros forgalom igen erős, az utóbbi években határozott fejlődés volt tapasztalható a kerékpárosokkal szembeni hozzáállásban, de azért legyünk elővigyázatosak!

DSC_2634_k_resize.jpg ForrĂĄs: Paraferee
Kép forrása: Paraferee

Balunkon elhagyjuk a Görgő-bikki utat (kisebb parkoló és esőbeálló, az úttól távolabb sorompó), mely után pár száz méteren keresztül kicsit fújhatunk a lankásabbá váló úton. Ezt követően ismét keményen a pedálokba kell taposnunk az előrejutáshoz.

Utunk kb 13. kilométerénél újból egy rövid pihenőhöz jutunk, mert az út szintbe áll, majd még rövidebb ideig lejteni kezd. Sajnos nem tart sokáig ez a jó dolog. A következő kanyarok mögött már Mátraháza vár minket. Itt, mivel nem versenyzünk, megállhatunk energiát és folyadékot pótolni, melyre tökéletesen alkalmasak a parkoló végében található kifőzdék.

Kilátás az útszéléről ForrĂĄs: Paraferee
Kilátás az út széléről
Kép forrása: Paraferee

Miután kipihentük magunk, jöhet egy nagy levegő: a legkeményebb rész még csak most jön. A parkolók után jobbra, Kékes-tetőnek fordulunk, ahol egy hanyatdőlős 13%-os emelkedő fogad minket. Szerencsére ez a meredekség csak pár száz méteren át tart, így pár perc múlva ismét levegőhöz jutunk.

Hosszan elnyújtott egyenesek és pár kanyar leküzdése után gurulunk be hazánk legmagasabb pontjához tartozó sípálya parkolójába, majd kicsit tovább tekerve az említett pontot szimbolizáló sziklacsúcshoz. Itt ismét lehetőségünk nyílik a helyi kifőzdék egyikénél energia utánpótlásra. Majd az északi sípálya tetején, a torony alatt a fűben ücsörögve kicsit pihenjünk még. Ha lehetőségünk és időnk van rá, menjünk fel a toronyba, ahol kilátó és presszó is üzemel. Előbbiből fantasztikus 360°-os panoráma nyílik a közeli és távoli környékre.

Kékes-tető

1014 méter magasságával Magyarország legmagasabb hegycsúcsa, tetején a már szimbolikus toronnyal. Az 1981-ben átadott antennatorony teteje a tengerszint felett 1200 méteres magasságig nyúlik. Benne helyet kapott egy zárt körpresszó, valamint a felette levő szinten egy kilátó. Előbbiben egy közel 8000 darabos minipalack gyűjtemény is megtekinthető. Kékes hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, illetve síközpontja

Hirdetés