Klasszikus börzsönyi országúti kör

Klasszikus börzsönyi országúti kör

Nagy Zsolt
Nagy Zsolt
A Klasszikus börzsönyi országúti kör hossza 44 Km. Az útvonal szintemelkedése 260 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Országúti bringával a Börzsönyben

Ez a klasszikus kör - amit én a legtöbbször tekerek - a kismarosi vasúttól indulva kettő óra pont, ha normál tempóban tekerünk. Családoknak, gyerekeseknek természetes több lesz, de megéri, rendkívül gyönyörű.

Klasszikus börzsönyi országúti kör-4
Árnyas országút
Klasszikus börzsönyi országúti kör-4
Forrás: Nagy Kimura Zsolt

Mind a két irányba teljesíthető, de jobb szeretek az elején felkanyarodni Kóspallag felé, ugyanis a kóspallagi út szerintem a környék messze legjobb útja. Tükörsima aszfalt, gyönyörű erdő, élvezetes kanyarok, minden, ami szem szájnak ingere, ha a bringázás élményéről van szó. A kóspallagi út első három kilométerében van meredek, de ezzel majdnem, hogy letudjuk a napi szint legnagyobb részét, és onnantól már csak az útra kell koncentrálnunk. A közepe felé van egy halastó jobbra, amit  - ha nem jártál még erre-, egyszer érdemes megnézni. A bejáratnál ki van rakva a kerékpárral behajtani tábla, de innen is jól látszik az ország egyik, ha nem a legszebb halastava.

Klasszikus börzsönyi országúti kör-2
A Börzsöny legszebb halastava
Klasszikus börzsönyi országúti kör-2
Forrás: Nagy Kimura Zsolt

Márianosztra felé

Tovább indulva nemsokára az elágazáshoz érünk, ahol Márianosztra felé lehet menni, itt még van egy utolsó emelkedő és lassan fel is érünk a nap legmagasabb pontjára. Innentől kezdve lendületes dombocskák és lefelék várnak ránk. A Márianosztra felé vezető út egy része kicsit kátyús, a rosszabbik felét pedig éppen most újították fel teljesen. Itt érdemes megállni és megcsodálni a dombokat. Kifejezetten szeretem ezt az útszakaszt naplemente környékén, amikor arany színben ragyog a táj, hihetetlen érzés minden alkalommal erre tekerni. A távolba nézve olyan, mintha egy kés recéit néznénk, annyi vonulat látszik.

Klasszikus börzsönyi országúti kör-1
Klasszikus dombok
Klasszikus börzsönyi országúti kör-1
Forrás: Nagy Kimura Zsolt

Márianosztrán, ha van kedve az embernek, megnézheti a falucska központját, bár sok érdekességet nem találni itt, hacsak nem akar az ember egy komolyabb időt eltölteni, mondjuk a börtönben. A Szob felé vezető úton figyelmesen közlekedjünk, ugyanis az út minősége hagy kívánnivalót maga után, és könnyen össze lehet hozni egy defektet, ha lendületből megyünk, és nem veszünk észre úthibákat.

Itt érdekességképpen még be lehet kukkantani a bazaltbánya felé.

Szob, lángosos pihenő

Gyakorlatilag ezzel le is értünk Szobra, ahol igény szerint meg lehet állni tölteni egy kulacsot, vagy venni valami üdítőt, ennivalót. Van a komptól nem messze egy lángosos, bár nekem nem jutna eszembe tekerés közben lángosozni, de azért bedobom, hátha. Itt van kék kút is, nagy melegben egyet még érdemes tölteni hazafelé.

Szobról Kismarosig nem fogunk máshol menni, csak a dunaparti bringaúton. Itt igény szerint meglátogathatjuk még a Dunakanyar Hallstattját, Zebegényt, megállhatunk Nagymaroson valamelyik cukrászdában, esetleg ehetünk még egy jót hazafelé. Itt figyelmeztetnék mindenkit, hogy Zebegény és Nagymaros közötti főúton tiltó tábla van kint, semmiképpen ne menjünk az útra, ha nem akarunk fizetni becsülettel.


Általam ajánlott helyek, ahol érdemes lehet megállni:


Zebegény, duna parton a strandröplabda pályával szemben Danu Grill terasz, remek hamburger, kávé
Nagymaros, Danu bár
Nagymaros, Sakura cukrászda
Kismaros, Ájj Burger a dunaparton

 

Hirdetés