Kóspallag kör

Kóspallag kör

Nagy Zsolt
Nagy Zsolt
A Kóspallag kör hossza 30 Km. Az útvonal szintemelkedése 300 m, szintideje 2 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Start Kismaros vasút

Ez a kiskör talán az, amit én például a legtöbbet tekerek, a kismarosi vasúttól indulva kettő másfél óra pont, ha normál tempóban tekerünk, ez családoknak, gyerekeseknek természetes több lesz, de megéri, rendkívül gyönyörű.

Mind a két irányba teljesíthető természetesen. Ha előbb Királyrét felé megyünk, akkor nem kevésbé meredek, de végig emelkedik szinte. Ha rosszabb kondícióban vagyunk, akkor talán érdemesebb erre jönni elsőre, ugyanis a Kóspallagi irányból van benne egy meredek 15%-os, de nem túl hosszú emelkedő.

Kóspallag kör-1
Kóspallag kör-1
Forrás: Kimura

Kóspallag felé

Jobb szeretek az elején felkanyarodni Kóspallag felé, ugyanis a kóspallagi út szerintem a környék messze legjobb útja. Tükör aszfalt, gyönyörű erdő, élvezetes kanyarok, minden, ami szem-szájnak ingere, ha a bringázás élményéről van szó. A kóspallagi út első három kilométerében van meredek, de ezzel majdnem, hogy letudjunk a napi szint legnagyobb részét, és onnantól már csak az útra kell koncentrálnunk. A közepe felé van egy halastó jobbra, amit ha nem jártál még erre, egyszer érdemes megnézni. A bejáratnál ki van rakva a kerékpárral behajtani tábla, de innen is jól látszik az ország egyik, ha nem a legszebb horgászós helye.

Kóspallag kör-3
Kóspallag kör-3
Forrás: Kimura

Tovább indulva nemsokára az elágazáshoz érünk, ahol Márianosztra felé lehet menni, de mi itt Kóspallag felé vesszük az irányt. Kóspallag közepén található egy bolt, nem nehéz felismerni, a nagy kanyarban van a falu közepén, ráadásul rózsaszín, hogy senki el se tudjon nézni mellette.

A nap mumusa

Kóspallagon áthaladva, a Szent Orbán hotel felé kell venni az irányt, de nem kell elmenni addig, a Királyrét felé vezető erdei út ki van táblázva, és egy erős jobb kanyarral máris szembetaláljuk magunkat a nap mumusával. Egy pár száz méteres, igen meredek emelkedővel, amit jó kondiban, nem sietve ki lehet tekerni. Ne lőjjük el magunkat az elején, mert cselesen az enyhe része is 10% felett van. Ha itt feltekertünk, akkor nem lesz más dolgunk, mint Királyrétig gurulni, a környék egyik legszebb útján, ahol se házakat, se semmi mást nem lehet látni, csak az erdő van nekünk.
Királyrét felé még felkanyarodhatunk, a felújított látogató központnál lehet kapni hamburgert, üdítőt, sütit, fagyit is. Igény esetén felmehetünk a kilátóba, bár oda országútival inkább ne próbáljuk meg.

Kóspallag kör-2
Kóspallag kör-2
Forrás: Kimura

A megmaradt pár kilométert vissza Kismarosra már fél lábbal is megtehetjük. Lefelé majdnem végig csak gurulnunk kell majd, úgyhogy aki már itt nagyon fáradtnak érzi magát megnyugodhat, 20 perc múlva már valamelyik étteremben rendelheti a bendőbe valót, ha ezt Királyréten nem tette volna meg.

Hirdetés