A Dráva menti kerékpárút: Alpok, tavak, folyók Hír

A Dráva menti kerékpárút: Alpok, tavak, folyók Hír

Austria.info - Támogatott tartalom
2020/07/02
Határok nélkül, brez meja, senza confini, bez granica. 510 km-en, 4 országon keresztül kerékpáron.
Határok nélkül, brez meja, senza confini, bez granica.

A négy országot, Olaszországot, Ausztriát, Szlovéniát és Horvátországot összekötő (R1) valóban a határtalan szépség birodalmán át vezet, mégpedig 510 kilométeren keresztül, a dél-tiroli Toblacher Feldtől egészen a magyar határ közeléig, Varasdig. 2021-től pedig várhatóan Légrádig tekerhetünk rajta. 

A teljes útvonal csaknem felén, 222 kilométeren át Karintiában gyönyörködhetünk. A tájba való belefelejtkezést segíti, hogy a teljes út tökéletesen kitáblázott, a felülete kiváló – aszfaltos vagy murvával felszórt. Festői hegyek és fürdésre alkalmas tavak tarkítják a tájat, miközben nagyrészt Karintia legfontosabb folyóvize, a Dráva mentén gurulunk. Ötcsillagos élmény: az Általános Német Kerékpárklub (ADFC) nem véletlenül minősítette a Dráva menti kerékpárutat ötcsillagosnak 2016-ban.

Dráva menti kerékpárút

Minősített fogadók, gasztronómiai különlegességek 

Az Ausztria legdélebbi, legnaposabb tartományán át vezető kerékpártúra ugyan 4 nap alatt is könnyűszerrel teljesíthető, de ez nem teljesítménytúrának való vidék. Sokkal jobban járunk, ha nem sietünk, és felfedezzük az út mentén sorakozó különleges látnivalókat, vagy legalább egy részüket. 

Megszámlálhatatlan lehetőség adódik a táj és az emberek megismerésére, közben 50 minősített Dráva menti kerékpáros fogadó vár ránk a karintiai Alpok–Adria konyha étel- és italkülönlegességeivel. 

Akár egy éjszakára is megszállhatunk – és meg is száradhatunk, ha úgy adódik: őrzött kerékpártárolókat, az elektromos kerékpároknak akkumulátorokat, az átnedvesedett ruházatnak szárítókat biztosítanak. Menet közben is pihenhetünk: vonattal, hajóval vagy éppen a Dráva menti kerékpárút buszjáratával is megtehetünk egyes szakaszokat, és ha szeretnénk, a túracsomagok szállítását is megszervezik nekünk.

A Dráva menti kerékpárút: Alpok, tavak, folyók-1
Dráva-menti kerékpárút
A Dráva menti kerékpárút: Alpok, tavak, folyók-1
Forrás: Sam Strass - Käernten Werbung

Itáliától a reneszánsz kastélyig

Paradox módon a kezdőszakaszon, amely az olaszországi Toblacher Feldtől indul, bár hatalmas hegyek között járunk, kisgyermekes családok is vidáman tekerhetnek, mégpedig a szakasz szélességének, enyhe lejtésének köszönhetően. Oberdrauburgnál érkezünk meg Karintiába, és szinte pillanatokon belül, néhány kilométer után letérhetünk az első különlegességhez, a Kreuzeck lábánál megbúvó Kräuterdorf am Irschenhez. Rejtett természeti kincset fedezhetünk fel, ezt nemcsak látni, hanem hallani, szagolni és ízlelni is kell.

A Gailtali-Alpok erdővel borított, markáns hegycsúcsokkal tűzdelt vonulata kísér Spittal an der Drau felé, ahol a város központjában látható a millstatti régió egyik legjelentősebb történelmi épülete, a reneszánsz Porcia kastély

Sasok és makákók az Ossiachi-tó fölött 

„Laza” 40 kilométer a Dráva mentén és Villachban találjuk magunkat, a szlovén és az olasz határ közelében. Warmbad Villachban a Karintia Termálfürdő (KärntenTherme) termálvizében regenerálódhat a fáradt izomzat. A varázslatos és oly híres Ossiachi-tó fölött a Landskroni várrom büszkélkedik: a várban a sasröptetés a fő látványosság, a vár alatti Majomhegy parkban pedig 160 japán makákó gondolkodik azon, hogyan került ide. Vicces és bizarr látványt jelentenek itt.  

Hagyományosan csodaszép alpesi kilátást nyújt a Gerlitzen 2000 méteres csúcsa, itt a kabinos felvonót is választhatjuk, maga az Ossiachi-tó pedig hajókirándulásra hív. 

Melegvízű alpesi tavak, napfényes városok

Az egész Dráva menti kerékpárút legváltozatosabb része vár ránk innen Völkermarktig, tavak sorozatának is köszönhetően. A hazánkban legendás hírű Wörthi-tó akár 28 fokos vize mellett, a Faaki-tó és Klopeini-tó is alkalmas fürdésre nyáron, alpesi környezetben ez felejtetlen élmény. A Klopeini-tó egész Ausztria legmelegebb vizű tava, a környékén különösen odafigyelnek a kerékpárosokra: a vérbeli sportolókra és az élménybiciklisekre is. A kitűnően kiépített kerékpárút-hálózatot egyénileg és kerékpáros túravezetővel is feltérképezhetjük.

A történelmi elmélyüléshez segítenek a hallstatti kultúra sírjai, a Rosegg mellett található Frögben. Kitűnő minőségű, a gátakra épített utakon biciklizünk a Rosental-völgyben továbbhaladva. Ferlach a fegyverműveseknek köszönheti világhírét: egész Ausztria legdélebbi városa az út egyik fénypontját jelenti.
A Dráva ártéri erdőinek változatos növényvilága és a Karavankákra nyíló lélegzetelállító kilátás teszi különlegessé itt a természeti környezetet. Völkermarkt városi múzeuma, vagy éppen a Dráva fölött átívelő hidak a civilizáció büszkeségei errefelé. 

A Dráva menti kerékpárút: Alpok, tavak, folyók-2
A Dráva-menti kerékpárút Rosentalnál
A Dráva menti kerékpárút: Alpok, tavak, folyók-2
Forrás: Sam Strass - Käernten Werbung

Extrém kitérő: 1000 méter szint, kanyarok, ugratók

Extrém kerékpáros élményt jelent a folyótól feltekerni a hegyre a több mint tíz kilométer hosszan 1000 méteres szintkülönbséget tartogató Petzen Flow Country Trailen. A világ egyik legismertebb hegyikerékpár-út tervezője, Diddie Schneider álmodta meg ide, 2015-ben adták át és a kontinens egyik leglátványosabb kerékpáros ösvénye lett. A maga kategóriájában verhetetlennek számít Európában a hossza alapján. Kezdőknek sem kell meghátrálniuk tőle, megszámlálhatatlan kanyarja és ugratója viszont a profiknak is kihívást jelenthet. Hegyikerékpáros felszerelés a Petzen-felvonó völgyállomásán kölcsönözhető is.

A jövő: a Dráva mentén a Muráig

Lavamündnél gurulunk át Szlovéniába, majd egy-két napos túrával Mariborban, a Dráva menti városok egyik ékszerdobozában találjuk magunkat. A kerékpárút utolsó szakasza jelenleg a horvátországi Varasdba vezet, de Szlovénia és Horvátország is gőzerővel dolgozik a minőségi fejlesztésen. A tervek szerint 2021-re a szlovéniai Dravogradtól a Mura és a Dráva Légrád melletti összefolyásáig is tekerhetünk, megszelídült, barátságos vidéken.

Mindent kölcsönözhetünk már

2018 óta Karintia egyedülállóan nagy és átfogó kerékpárkölcsönző-hálózattal is büszkélkedhet. A Papin-cég és a karintiai turisztikai régiók együttműködésével jött létre az 50 állomáshelyből álló hálózat, ahol mindenféle kerékpár bérelhető: hegyi- és városi kerékpár, gyermekbicikli, e-bike, …). Online is foglalhatunk, akár csoportostul is a oldalon. A biciklik visszaszállításáról a Papin-cég gondoskodik.

További információk

Drauradweg www.touren.kaernten.at

A kerékpárút közvetlen közelében sorakozó számtalan látványosságra is érvényes a Karintia-kártya, ami több mint 100 karintiai kirándulóhelyen és látványosságnál használható. A heti kártya ára felnőtteknek 41 euró, gyermekeknek 21 euró.