Egy nagy nyolcas Karintia tópartjain Hír

Egy nagy nyolcas Karintia tópartjain Hír

Austria.info - Támogatott tartalom
2020/06/25
Nagy karintiai tókerülő: 340 kilométeres kerékpártúra Ausztria legdélebbi tartományának legszebb tavainál.
Még hogy Ausztria nem a napfény országa... Dehogynem, és ezt könnyen megtapasztalja, aki a délvidék csodálatos természeti környezetét két keréken felfedezi.

Kristálytiszta, türkizkék tavak alpesi környezetben – mit adhat még a természet? Talán csak a tengerpart hiányzik… illetve itt az sem hiányzik. 

Idő és erőnlét függvénye, hogy az . Legalább egy hetet azért érdemes rászánni, hiszen a meleg vizű hegyi tavakat bűn kihagyni, és kár lenne átrohanni a természet és a kultúra paradicsomán itt a szomszédban. 

Csak ízlés és pénztárca kérdése, hol szállunk meg, és szándék kérdése, elektromos kerékpárral megyünk-e. Több mint 50 karintiai kerékpárkölcsönzőből bérelhetünk e-bike-ot minden szükséges tartozékkal, és persze egy másik kölcsönzőben is visszaadhatjuk őket (további információk a karintiai e-bike és kerékpárkölcsönző hálózatról itt).

Utunkon egy nagy nyolcast írunk le a több napos kerékpártúrán – induljunk mondjuk a Dráva menti Villachból, ha már autóval és vonattal is simán eljutunk ide, Karintia földrajzi középpontjába! 

Nagyrészt jelzett kerékpárúton gurulunk, amely részben egybeesik az és a Dráva menti kerékpárút egy-egy szakaszával. Az időjárás velünk van, enyhe kellemes itt az idő a tavasz derekától az ősz derekáig: az Alpok fő vonulatától délre eső Nagy karintiai tókerülő túra áprilistól egészen októberig vár kerékpárral. 

Nagy karintiai tókerülő kerékpártúra

1. szakasz: Villach–Millstatt

67 kilométer, 690 méter szintkülönbség

Villach keleti részéről, a Dráván átívelő piros Béke hídtól vagyis a Friedensbrückétől indulunk és mindjárt meg is érkezünk a csupán öt kilométerre északra lévő Ossiachi-tóhoz. Az óramutató járásával ellentétes irányban kerüljük meg, páratlan kilátás közepette a vízre és a környező hegyekre. Ossiach nemcsak természeti szépséggel hív: felemelő lelki élmény az apátságnál és a XI. századi barokk templomnál megállni. 

Tókerülés után jöhet az első hosszabb emelkedő, 15 kilométeren át az Afritzi-patak mentén kanyargunk, a természetszerűleg kristálytiszta Afritzi-tó és Feld-tó vár ránk. Radentheinon át irány a 12 kilométer hosszú Millstatti-tó keleti partja, majd Dellachon át maga Millstatt. 

Különleges látnivalók és élmények a közelben:

•    Bleistätter Moor slow trail az Ossiachi-tónál,
•    Kaslabn sajtkészítő műhely Radentheinben,
•    az 1. Karintiai Fürdőház a Millstatti-tónál.

Egy nagy nyolcas Karintia tópartjain-2
A Millstatti-tó
Egy nagy nyolcas Karintia tópartjain-2
Forrás: Daniel Zupanc Käernten Werbung

2. szakasz: Millstatt–Techendorf

49 kilométer, 732 méter szintkülönbség

Kényelmesen indul a második nap, de napközben szép lassan mégiscsak magunk mögött hagyjuk a hét legnagyobb szintkülönbségét. A tartomány második legnagyobb tava, a Millstatti-tó partján tekerünk Seebodenbe, majd Spittalnál a méltán híres Dráva menti kerékpárúthoz csatlakozunk.

Neuolsachig marad útitársunk a festői Dráva-völgy, itt elköszönünk a folyótól, nyugatnak fordulunk, és egy hosszú emelkedőn át Zlanba tekerünk fel. Az idilli Weissen-patak szegődik mellénk, Stockenboiba érünk, majd újabb tíz kilométer után olyan természeti kincsre lelünk, amely a megannyi csodaszép karintiai tó között is valódi gyémánt. Vagyis inkább smaragd, ha már e drágakő zöldjére emlékeztet álomszép Weissen-tó színe. A kontinens egyik legmagasabban fekvő és legtisztább fürdőtavának keleti partjához érünk, itt véget ér a kerékpárút és csak hajóval kelhetünk át a hegyek között 12 kilométeren elnyúló, fjordra emlékeztető tavon, amelyet sokan a tartomány legszebb tavának tartanak. Félóra hajózás után Ronacherfels kikötőjében szállunk ismét nyeregbe, a Techendorfig hátra lévő öt kilométerre. 

Különleges látnivalók és élmények a közelben:

•    utazás hegyi felvonóval a Goldeckre,
•    hegyikerékpár ösvények a Weissensee Naturparkban – kezdőknek és haladóknak,
•    mágikus pillanatok: tutajozás a Weissen-tavon,
•    sétahajózás a Weissen-tavon.

3. szakasz: Techendorf–Pressegger-tó

30 kilométer, 246 méter szintkülönbség

Az első két nap 1400 méteres szintkülönbsége után a rövid harmadik szakasz kész pihenés – lenne, ha... Ha nem lenne ott az 1074 méter magas Kreuzberg-nyereg. Még jó, hogy a Weissen-tó 930 méter magasan fekszik, így azért nem kell belehalni a hegymenetbe. Hosszú lejtmenet és gurulás jön a Gitschtalon át Hermagorba, majd a változatosság kedvéért sík terepen, a érjük el a Pressegger-tavat. A déli tartományhoz méltóan kellemesen meleg a vize, és még idő is marad rá bőven ezen a napon. 

Különleges látnivalók és élmények a közelben:

•    a helyi gasztronómia, valamint a világ első slow food travel régiójának élményprogramjai (például a Lerchenhof kastélyban vagy a Bärenwirt fogadóban Hermagorban),
•    kaland, játék és szórakozás a tóparton: Karintiai élménypark a Pressegger-tó partján.

4. szakasz: Pressegger-tó–Faaki-tó (Egg am Faaker See)

49 kilométer, 295 méter szintkülönbség
 
A szintkülönbség nagy részén túl vagyunk a Nagy karintiai tókerülő túrán. Kényelmes tempóban tekerhetünk a Gail-völgyi kerékpárúton az olasz és a szlovén határig, majd kelet felé vissza. A kristálytiszta vizű Gail-folyó szelíden csörgedezik a kerékpárút mellett, amelyről lélegzetelállító kilátás nyílik az adótornyáról könnyedén felismerhető Dobratsch-ra. A türkizkék Faaki-tó mára a végcél. Eleinte a tó déli végén haladunk, és mivel a tavon egy sziget, a szigeten pedig egy romantikus szálloda is elfért, ezeket is megcsodálhatjuk. A keleti partszakasz mentén jutunk végül Egg am Faaker Seebe. 

Különleges látnivalók és élmények a közelben:

•    Citromkert több mint 280 különböző citrusfélével Faak am See-ben (egy botanikus kert és biogazdaság sajátos kombinációja), 
•    kenutúra a Faaki-tavat körülölelő nádas érintésével. 

5. szakasz: Faaaki-tó–Klopeni-tó (Egg am Faaker See–Sankt Kanzian am Klopeiner See)

58 kilométer, 369 méter szintkülönbség

A Faaki-tó északi végén tartunk egy kötelező megállót, ha már a Karavankákra és a Mittagskogel piramis alakú hegytömbjére varázslatos innen a kilátás. Visszajutunk a Dráva völgyébe, majd jöhet a nullától 100 évig kihagyhatatlan a Wörthi-tó és partján álló Velden. Karintia legnagyobb és legismertebb tavának északi partján járunk; kastélyok, villák, stílusos tóparti házak várnak Pörtschachban. 

Klagenfurt már itt van a szomszédban, tóparti sétány és a tartományi főváros óvárosa váltja egymást, majd délutánra megérkezünk  a legmelegebbnek mért (időnként közel 30 fokos) Klopeini-tóhoz és a partján álló Sankt Kanzianba. 

Különleges látnivalók és élmények a közelben:

•    egy koktél a veldeni sétány egyik kávézójában, kilátással a tóra, 
•    kulináris felfedezőtúra a klagenfurti Bencés piacon,
•    Klopeiner See Erdei Élményvilág St. Kanzianban, 75 attrakcióval és kötélparkkal, 
•    tóparti szabadstrandok. 

6. szakasz: Klopeini-tó–Wörthi-tó (Sankt Kanzian am Klopeiner See–Velden am Wörther See)

69 kilométer, 493 méter szintkülönbség

Tókerülés után jöhet a folyó, természetesen a hűséges Dráva, és a híres Dráva menti kerékpárút, amelyet 2016 óta ötcsillagos kerékpárútként ajánl a Német Kerékpáros Szövetség (ADFC). Vizek és hegyek, várak és víztározók – kell ennél több? Ha igen, akkor jó tudni, hogy a túraútvonalakkal átszőtt Rosental régióban az útvonal érinti a puskagyártásról ismert Ferlachot. A Dráva számos kanyarulatának egyikében a vadregényes tájat romantikussá teszi egy hatalmas kerttel, labirintussal és vadasparkkal a Roseggi- kastély. Még néhány kilométer és megpillantjuk Ausztria büszkeségét, a Wörthi-tavat és az ország egyik legnépszerűbb üdülőhelyét, Velden am Wörther See-t. 

Különleges látnivalók és élmények a közelben:

•    A vadregényes Tscheppa-szurdok Ferlachnál, 
•    Expi – a jövő múzeuma, a tudományos ismeretterjesztés fellegvára, ahol a fizika megismerése játék és élmény Gotschuchen/St. Margareten am Rosental településen,
•    sétahajózás a Wörther See Hajótársaság egyik hajóján, kirándulás a Pyramidenkogel-kilátóhoz.

Egy nagy nyolcas Karintia tópartjain-1
Pyramiden-kogel kilátó
Egy nagy nyolcas Karintia tópartjain-1
Forrás: Tine Steinthaler Käernten Werbung

7. szakasz: Velden am Wörther See–Villach

18 kilométer, 113 méter szintkülönbség

Búcsút veszünk a karintiai tavaktól az utolsó nap elején, de a hegyektől és a folyótól még nem. A veldeni tóparti sétánytól a Dráva kerékpárúton egy könnyű tekerés után Villachba érünk. A hátunk mögött hagyott 340 kilométerrel a lábunkban és megannyi élménnyel a zsákunkban a Villachban, a Béke-hídnál bezárul a kör, pontosabban a . Aki egyszer végigment rajta, visszatér.    

További olvasmányok

Kerékpárral Karintiában