Menü

2011.03.11.     Hozzászólás 3

Tóth Géza - Mozgásvilág.hu

Sífelvonók újratöltve - Bikeparkok

Ma már több a bringás nyáron, mint a síelő télen...

Gondolkoztál már azon, hogy mi történik egy sípályával nyáron? Átalakul. Birtokba veszik a bringások.

 

 

Mi jutott eszébe az embereknek a nyári Whistlerről a 90-es években? Semmi. Sokáig egy dögunalmas hely volt a világ végén (persze nem mellesleg itt rendezték a 2010-es téli Olimpiát). A Garibaldi Lift Company grillbár zárva, a Longhornban is csak egy-két asztalnál ültek turisták, a Fitzsimmons felvonó bőszen nyelte a port.

Aztán Whistler gondolt egy nagyot és a későbbi Gravity Logic segítségével megépítette a világ első számú bike parkját. Mára ez a park lett a legnagyobb gazdasági hajtóerő, több a bringás nyáron, mint a síelő télen. A szállodák a nyári versenyek alkalmával 90%-os kihasználtsággal működnek.

 


Épül a BikePark...

 

A Gravity Logic a Hivatásos Pályaépítők Szövetségének tagja. A vállalkozást a Whistler Mountain Bike Park sikere mögött álló csapat alapította, akik a Whistlerben szerzett tapasztalataikat szeretnék felhasználni arra, hogy fiatalt és öreget, kezdőt és profit egyaránt megborzongató pályákat építsenek.

Munkájuk lesz is bőven, hisz Amerikában már küszöbön áll az a törvényjavaslat, ami lehetővé tenné a síterepeknek, hogy több nyári szórakozást kínáljanak, fokozva ezzel a turizmus egész éven át tartó beáramlását.

 


Ez még télen is jól jöhet...

 

A csapat
Dave Kelly zseniális találmánya az A-vonal. Az 1996-os nyitás óta kapcsolatban áll a parkkal, már az első hivatalos pálya megépítésében részt vett. Ahogy a park fejlődött, Dave is egyre előrébb lépkedett a ranglétrán, egészen a társigazgatói posztig vitte. 2006-2007-ben pályafejlesztési tanácsadóként teljes munkaidőben a Gravity Logic-nak dolgozott.

Tom „Pro” Prochazka vezette a Whistler Mountain Bike Parkot 2001-2007-ig. Az általa megálmodott, kihívást jelentő, de mégis biztonságos pályák világszerte ismertté tették a nevét mind a profi bringások, mind az alkalmi bringapark látogatók körében. 20 éves ácsként szerzett tapasztalatának köszönhetően az általa tervezett pályák strukturálisan biztonságosak és stabilak, amiken élmény a bringázás. 3 éve a Gravity Logic-nak dolgozik és tanácsadóként járja a világot azon dolgozva, hogy más parkok is elérjék, esetleg felül is múlják Whistler sikerét.

 

 

Rob Cocquyt is ott volt a Whistler Bike Park első pályáinak tervezésénél és megépítésénél 1995-ben. 1996-ban saját pályatervező és építő céget alapított. 2005-2008-ig főállásban a Whistler Bike Parkban dolgozott vezető ácsként majd az építő csapat vezetőjeként. Az elmúlt 3 évben a Gravity Logic-kal a világ legújabb bicikli parkjainak tervezésén, fejlesztésén és építésén dolgozik.

Sarah Leishman az elmúlt 10 évben a mountain bike-hoz és snowboardhoz kapcsolódó rekreációs lehetőségek fejlesztésén dolgozott Calgary-ban. Nemrégiben felváltva észak-amerikai snowboard edzői posztját Sarah csatlakozott a Gravity Logic-hoz és olyan alternatív bevételi források fejlesztésén dolgozik, mint például mountain bike iskolák, kölcsönzési lehetőségek vagy kiskereskedelmi eladások.

 

www.whistlergravitylogic.com

 

Bringaparkok Európában: Klikk ide!

Olvass többet a témáról: Bikepark építők, kerékpár park, bringapark

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • DH-s 2011.03.17.   10:58

  DH-s

  Azzal, hogy kiépített kerékpárparkokat hoznak létre, csökkentik annak a kockázatát, hogy pálya hiányában a kerékpárosok önkényesen válogassanak maguknak bringás útvonalakat, ami sokkal nagyobb környezetkárosítást eredményez.

  Egy bringapark építéséhez - bár nem feltétlenül, de - kivágnak 10 fát, megmentve ezzel 1000 másik fa egészségét... szerintem

  válasz erre...

 • Bringás 2011.03.17.   09:06

  Bringás

  Miért kell mindig a természetet tönkretenni, azért, hogy az ember tudjon szórakozni? Frown

  válasz erre...

 • Brigi 2011.03.17.   08:29

  Brigi

  Sziasztok!

  Azért a kivágott fák látványa elég szörnyű!
  Bocs egy nem bringás véleményért...

   

  válasz erre...