A kormány elindítja az Országos Bringapark Programot Hír

A kormány elindítja az Országos Bringapark Programot Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2020/02/07
Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy a 2019-ben sikeresen záruló Országos Futópálya-építési-, valamint Vasalt Utak Program idén egy Országos Bringapark Programmal kiegészülve indul el.
Hirdetés

Kormánybiztos úr tájékoztatása szerint, a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2020-ban

összesen bruttó 400 millió forinttal segít majd bringapark projekteket, melyekre a települések (lélekszám-korlátozás nélkül) önkormányzatai pályázhatnak.

Ezen keretből helyszínenként a projektgazdák az összköltség legfeljebb 50%-át kaphatják meg támogatásként, de ezen rész nem haladhatja meg a bruttó 40 millió forintot.

 

Wexl Trails Forrás:Mozgásvilág
Wexl Trails Forrás:Mozgásvilág

 

Országos Bringapark Program

Tóth András, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség részéről elmondta, hogy az Országos Bringapark Program pumpapályák-, BMX cross pályák-, dirt/freeride pályák- valamint erdei kerékpáros singletrail (egynyomos) pályák építésére fókuszál.

A programok célja, hogy a magyarországi városokban, a szabadidő kulturált eltöltésére, valamint a versenysportok utánpótlásának kinevelésére is alkalmas sportpályák épüljenek – mondta el Vízer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség főtitkára. Fontos szempontnak tartja, hogy ezen pályák minőségi és biztonságos környezetet nyújtsanak a legkisebbek számára is, hogy a szülők bátran engedjék le gyermekeiket. Hozzátette, hogy remélhetőleg ezen pályák segítséget nyújtanak majd a gyermekek „telefonok rabságából” való kitörésére is.

 

Wexl Trails Forrás: Mozgásvilág
Wexl Trails Forrás: Mozgásvilág

 

Maradtak kérdések

Mindamellett, hogy nagy örömmel hallgattuk a program tájékoztatását, maradtak fenntartások a kivitelezhetőséggel szemben. A programban szereplő pályák közül amíg a pumpa- és BMX cross pályáknak - de még talán a dirtnek is - könnyedén helyet tudnak biztosítani a városi környezetben, addig az élvezhető, minőségi erdei kerékpáros singletrail nyomvonalaknak erdőkre van szüksége, melyekben az ilyen jellegű nyomvonalak létrehozását a jelenleg hatályos Erdőtörvény korlátozza (akadályozza). Bár könnyen lehet, hogy a kormánybiztos úr már tud egy ehhez szükséges törvénymódosításról, melynek fejleményeit kíváncsian várjuk!

 

Singletrail Ausztriában Forrás:Mozgásvilág
Singletrail Ausztriában Forrás:Mozgásvilág

 

A futóknak szóló fejlesztésekről még decemberben készítettünk egy interjút, a via ferrata utakkal kapcsolatos részletekről pedig itt írtunk részletesen...

 

Hirdetés