Kerékpáros élmények az 510 km hosszú Dráva kerékpárúton Hír

Kerékpáros élmények az 510 km hosszú Dráva kerékpárúton Hír

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2017/07/10
510 km-nyi élménykerékpározás főként Karintián át, Olaszországtól Horvátországig. Elindultunk felfedezni a Dráva menti kerékpárút osztrák oldalát, jó pár élménnyel gazdagodva tértünk haza.
Hirdetés

Karintia kerékpáros szemmel

Az Alpok déli oldalán található Karintiában a csaknem mediterrán klímának köszönhetően a kerékpárosok már március végétől biciklire pattanhatnak. Karintiában teljesen mindegy, hogy hegyi-, túra- vagy országúti kerékpárral vágunk neki a kirándulásnak, a hegyek és tavak lenyűgöző kombinációja mindhárom esetben garantált.
 

 

Az útvonal csodás hegyek között halad a völgyben Forrás: www.mozgasvilag.hu
Az útvonal csodás hegyek között halad a völgyben
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!
 

 

Karintiában minden bringás megtalálhatja a számítását, legyen szó a világ leghosszabb flow trailjéről a dél-karintiai Petzenen, a három országot érintő 3-Länder-Tourról a Villach-Faaker See régióban, a Millstatti-tó akár 10 kilométer hosszú trailjeiről vagy az egész Karintiát átszelő, az ADFC (Német Kerékpáros Szövetség) által 5 csillaggal kitüntetett Dráva kerékpárútról. Mindemellett a Wörthi-tó körül is számtalan kerékpárút várja a sportág kedvelőit. A Weißensee partján épített új MTB-trailt pedig feltétlenül érdemes kipróbálniuk a hegyikerékpározás kedvelőinek.
 

A Dráva menti kerékpárútról dióhéjban

Visszatérve az immár Horvátországig kibővített, 510 kilométer hosszú Dráva kerékpárútra (Drauradweg), ez Ausztria egyik legismertebb kerékpárútja. Az ADFC (Német Kerékpáros Szövetség) 2019-ben ötcsillagos minősítéssel tüntette ki ezt az egész Karintiát átszelő kerékpárutat, amely egyedülálló élményeket tartogat a családok számára. A Dél-Tirolban található Toblachtól hét szakaszon át tekerhetünk a Dráva mentén a horvátországi Varasdig. A start és célállomás ugyan nem, de a kerékpárút legnagyobb része Karintiában található.
 

 

Vadregényes táj és persze a bringások :) Forrás: www.mozgasvilag.hu
Vadregényes táj és persze a bringások :)
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

A kerékpárút mindkét irányban tökéletesen kitáblázott és túlnyomó részt sík terepen vezet, így a kirándulók gondtalanul élvezhetik a környező táj szépségét. Mivel az útvonal folyamatosan a vasúttal párhuzamosan halad, igény esetén egyes szakaszokat akár vonattal is megtehetünk. A Dráva kerékpárút 50 kiemelt vendéglátójának () köszönhetően kulináris élményekben sincs hiány. Sőt mi több, az alábbi térkép azokat a látnivalókat is jelöli, amelyekkel az út mentén találkozhatunk és érdemes megtekinteni:

 

 

A Dráva kerékpárút egyes szakaszai:

1. Toblach - Lienz                          -->> 48,5 km, szint: 130 m, menetidő: 3 óra 15 perc
2. Lienz - Spittal an der Drau        -->> 76,6 km, szint: 243 m, menetidő: 4 óra
3. Spittal an der Drau - Villach     -->> 39,8 km, szint: 121 m, menetidő: 2 óra 45 perc
4. Villach - Ferlach                        -->> 51,7 km, szint: 317 m, menetidő: 3 óra 30 perc
5. Ferlach - Lavamünd                  -->> 66,9 km, szint: 574 m, menetidő: 4 óra 30 perc
6. Lavamünd - Maribor                 -->> 80,1 km, szint: 1011 m, menetidő: 6 óra
7. Maribor - Varasd                       -->> 86,4 km, szint: 48 m, menetidő: 5 óra 53 perc


Teljes szakasz Toblachtól - Varasdig:
510 km, szint: 2444 m, teljes menetidő: 29 óra 53 perc

Megjött a kedved? Interaktív túratervezőért kattints >> IDE! <<

 

Mostani utazásunk alkalmával a Dráva kerékpárút 2-es és 3-as szakaszát próbáltuk ki:

 

2. (rövidített) szakasz: Berg im Drautal - Spittal an der Drau

Ez a szakasz valamivel rövidebb (44 km), mint az eredeti, ugyanis nem Lienzből, hanem Berg im Drautali szállásunktól, a -tól vágtunk neki a napi etapnak. Több okunk is volt arra, hogy ezt a települést válasszuk kiinduló pontunknak: az egyik, hogy a programokat a Fit&Fun Rafting Club jóvoltából megtoldottuk egy drávai evezéssel és egy kis kirándulással a Geisslochklamm szurdokba még az előző napon, illetve megismerkedtünk a Radlerstation Sandhof kerékpáros pihenővel, amelynek nem csak a konyhája kiváló (nagyszerű roston sült halat készítenek), hanem hangulatos kerékpáros-barát szálláshelyként is üzemel. A főépület melletti apró faházakban 2 fő, de akár egy kétgyerekes család is remekül elfér, amíg 1-2 napig kipihenik a kerékpározás fáradalmait és felfedezik a környéket.
 

 

gvg
Helyben kölcsönzött trekking kerékpárokkal teljesítettük az első napot
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

..ahol az étterembe a pincérek is a főtéri kútból viszik a vizet 

Visszatérve a kerékpártúránkra, ennek a 2. szakasznak egy igen forró nyári napon vágtunk neki, ezért a kezdeti erdős részek igen jól jöttek a nagy melegben. Kezdetben a Dráva látóhatáron kívül esett, ezért nagyon vártuk már, hogy végre megpillanthassuk.

Már maga a folyó látványa is frissítően hatott, amikor végre felsejlett a szemünk előtt. Az erdős szakasz után az út jórészt a völgyben kanyargott, hol eltávolodva-hol közelebb kerülve a Drávához, napos és árnyékos szakaszok váltották egymást.

A nap egyik fénypontja volt, amikor délben megálltunk kb. az út 2/3-ánál a  fogadónál Sachsenburgban, hogy együnk pár falatot. A fogadó Sachsenburg kisvárosának hangulatos épületekkel körbevett főterén található, amelynek közepén egy kút áll és még a pincérek is abból hozzák kancsóban a hideg forrásvizet a vendégeknek. Továbbhaladva már csak egy rövid szakasz választott el minket Spittal an der Drautól, mely egyébként már igen közel található a Millstatti tóhoz. 

Szállás tipp Spittal an der Drauban: Hotel Erlebnis Post eklektikus szobákkal kialakított szálloda
Délutáni program tipp: fürdőzés az I. Karintiai Fürdőházban a Millstatti tónál
Esti program tipp: vacsora a Millstatti tónál Döbriachban, a

 

A 2. szakasz itineréért kattints IDE!

 

3. szakasz: Spittal an der Drau - Villach

A tartalmasan bebiciklizett előző szakasz után másnap az esti pihentető élményektől felfrissülve vágtunk neki a Spittaltól Villachig húzódó kb. 46 km-es távnak. Spittalból kiérve máris a Dráva partján találtuk magunkat és a nap folyamán nagyjából 99%-ban mellette is maradtunk.

Ez a szakasz már rögtön induláskor szimpatikusabb volt számunkra, hiszen az aszfaltút helyett jórészt murvás út és a parti növényzetben itt-ott felbukkanó rövidebb single trail ösvények is tarkították a kerékpárutat. Igazi élménytekerésnek néztünk hát elébe, annál is inkább, ugyanis előző napi kölcsön city bike-jainkat sportosabb mountainbike-okra cseréltük.
 

 

Kompolás a Dráván Forrás: www.mozgasvilag.hu
Kompolás a Dráván
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

Kompolás, ebéd fürdőtónál, vacsora sörfőzdében 

A nap egyik izgalmas pontja volt, amikor Feffernitznél kerékpáros komppal átkompoltunk Unterbergenbe, majd további néhány km megtétele után megálltunk Puch kis településénél, a Naturbad Puch-nál ebédelni, amely egy természetes fürdőtó és étterem egyben. A családias környezetben néhány család terelgette porontyait a sekély vízű öblökben a kifeszített napvitorlák alatt, mely igen idillikus hangulatot keltett. Sajnos itt fürdeni nem jutott időnk, egy rövid pihenő után folytattuk utunkat Villach felé.

A maradék kb. 10 km hosszú távot innen már nagyjából aszfaltozott kerékpárúton tettük meg, így elég hamar beértünk a városba. Hasonlóan az előző forró nyári naphoz, ekkor is kijutott bőven a napsütésből, ezért jól esett a hűs fürdő az újabb szálláshelyünkön, a neves , amely közvetlenül Villach sétálóutcájáról nyílik. Így mi sem természetesebb, minthogy az estét Villach felfedezésével töltöttük, amelynek vitathatatlan csúcspontja a villachi sörfőzde saját étterme és kerthelyisége volt, ahol számos sörkülönlegesség és finom ételek közül lehetett választani. Ha erre jársz, ezt semmiképp nem érdemes kihagyni!

Szállás tipp Villachban: Romantik Hotel Post, Villach sétálóutcáján
Ebéd helyszín tipp: Naturbad Puch természetes fürdőtó és étterem
Esti vacsora tipp: vacsora Villach központjában, a 

 

A 3. szakasz itineréért kattints ide!


 

Megérdemelt pihenőnap: piknik majmokkal és Adler-show a hegyen

Háromnapos túránk lezárásaként hazafelé még meglátogattuk a Villachhoz közeli "", majd utána a Landskron várban az igen népszerű programnak számító sasreptetést. Ezúttal egy bagoly volt a legaktívabb résztvevő, aki hajlandó volt többször is a közönség feje felett 1-2 méterre elhúzni, kiváltva ezzel a gyerekekből a legnagyobb visongást.
 

 

Adler-show a Landskron várban Forrás: www.mozgasvilag.hu
Az Adler show-n a bagoly mutatta meg magát a legközelebbről
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!
 

 

 A Landskron várból egyébként remek panoráma tárul elénk Villach medencéjére, a Gerlitzenre, az Ossiachi tó csücskére, illetve dél felé a Karavankák hegyvonulatára, amely már Ausztria és Szlovénia határvonala is egyben. Ha nem is térünk be megnézni az Adler-showt, vagy a majmokat, ide mindenképp érdemes felsétálni, már csak a lenyűgöző kilátás miatt is.

 

Az utazás lehetőségét ezúton köszönjük az Österreich Werbung-nak!

Hirdetés