Jön a Tour de Zalakaros Hír

Jön a Tour de Zalakaros Hír

Tour de Zalakaros
2013/06/20
A térség legjelentősebb és legnagyobb létszámú kerékpáros turisztikai eseményét idén június 23-án, vasárnap rendezik meg Zalakaroson.
Hirdetés

Közös sajtóeseményen találkoztak a hétvégi kerékpáros nap szervezői a zalakarosi Kerékpáros Házban és beszámoltak az előkészületekről, a nevezési létszámról és a résztvevőket váró programokról.

 

Idén a szervezők ismét többféle távot kínálnak a kerékpárosoknak:
- a 118 km-es Merida Zalakaros országúti maratont a sportos amatőröknek,
- az új, 70 km-es 7 Vezér Kalandpark teljesítménytúrát a kihívást kedvelőknek
- és a népszerű 33 km-es Karos-Spa Kis-Balaton családi bringatúrát pedig a könnyebb sportprogramot tervezőknek

Mindezen felül a rajt/cél területen gyerekversenyt is szerveznek a 6 éven aluliaknak, a 14 évesnél fiatalabbaknak pedig a közép- és rövid távot ingyenessé tették, így csinálva még nagyobb kedvet a családi bringázáshoz.

A bringás hétvégén a helyszínen is lehet nevezni a zalakarosi főtéren: június 22-én egész délután és 23-án a rajt előtt is.

A nevezéskor kapott rajtszámmal a Tour de Zalakaros hétvégéjén a résztvevők meglátogathatják a zalakarosi fürdőt és a térség legújabb turisztikai látványosságát, a 7 vezér történelmi kalandparkot.

A célnál pedig szintén sokat érhet a rajtszám, hiszen a délután 4 órakor kezdődő tombolán gazdára vár fődíjként egy 320.000 ft értékű Merida kerékpár, 8 db 2 személyes, 2 éjszakás, félpanziós Hotel Karos Spa-utalvány, és további 50 bringás ajándék (nyeremények összértéke 1.5 M ft).

A szervezők találkozóján Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere kiemelte, a térség kerékpáros turizmushoz kapcsolódó fejlesztései a települések összefogásával valósul meg. Ebben fontos szerep jut Zalakarosnak, és az olyan rendezvényeknek, mint a Tour de Zalakaros. “Két keréken fölfedezhetők a Kis-Balaton természeti értékei, ami tartalmas kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára” - tette hozzá.

 

Benkő Krisztina, a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője szerint a Tour de Zalakaros nem csak a Kis-balatoni térség, de a Balaton régió jelentős kerékpáros rendezvénye is. Örvendetes tény, hogy az elmúlt években megnőtt a kerékpáros turisták száma és a kerékpározás már nem csak kiegészítő program egy balatoni üdülés során – sok esetben önálló motivációként lép fel. A kerékpáros infrastruktúra és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások és attrakciók fejlesztése az egész régióban folyamatos: új kerékpárútszakaszok, kerékpáros pihenők, bringaközpontok nyílnak meg.

Szilasi László, a Tour de Zalakaros főszervezője a nevezési adatokról elmondta, a három távra (33 km, 70 km és 118 km) több mint 800 kerékpáros jelentkezett már az előnevezési szakaszban is, ami a helyszínen csatlakozókkal együtt elérheti majd vasárnap az 1000 főt. Hosszútávú terveiről szólva kiemelte, a Meridával való együttműködés eredményeként immáron nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi kerékpáros turistákra is számítanak. A program amúgy attól is vonzó, hogy rajtszámmal, bármelyik távra neveztünk is be, a fürdő és a kalandpark is egyszeri belépéssel ingyenesen látogatható.

Jankovics Ferenc, a TEKER Egyesület alapítója 8 éve kezdte el a településen a bringás szolgáltatások kiépítését, majd ehhez kapcsolódtak a rendezvények, így a Tour is. A kezdeti 2-300 indulóhoz képest látszik a rendezvényben rejlő lehetőség, és mint mondta, reméli, hogy egyre inkább a legnépszerűbbek között tartják számon.

Buruczki Szilárd, a Merida Kőbánya TC versenyzője, 14-szeres magyar bajnok maga is részt vesz a leghosszabb távon, 118 km-en. Mint elmondta, zalaegerszegiként neki ez hazai pálya, és a hétvégi futam számára kiváló edzési lehetőség a Kitzalp Maraton VB előtt.

Kovács Tamástól, a Merida hazai képviselőjétől megtudhattuk, hogy idén nyitottak először az országúti- és túraesemények szponzorálása felé. Ebben jó partnerre találtunk a Tour de Zalakaros szervezőjében, Szilasi Lászlóban. “A régióban amúgy évek óta együttműködünk a a Teker Egyesülettel és a Kis-Balaton régió több szállodájában is Merida kerékpárok várják a vendégeget a kölcsönzőkben” – fűzte még hozzá.

Dömötörfy Ildikó, a Karos Spa Hotel marketing menedzsere elmondta: “Szállodánk, a Hotel Karos Spa családbarát wellness szálloda révén nagyon fontosnak tartja, hogy az egészséges életmódra nevelést, az aktív és a passzív, testi és lelki kikapcsolódás fontosságát ne csak hirdesse, hanem az erre irányuló rendezvényeket, törekvéseket is támogassa. Éppen ezért szívesen váltunk a családi bringatúra névadójává, hiszen ezen a távon a családok apraja és nagyja egyaránt kipróbálhatja képességit, saját tempójában megismerheti a környéket. Szállodánk is aktívan képviseli magát a túrán, több kollégánk is rajthoz áll családostól a június 23-i futamon.”

dr. Virágné Bálint Mária a most megnyíló 7 Vezér Történelmi Kalandpark kommunikációs- és marketingigazgatója a helyszínről szólva kiemelte: "A Kalandparkban minden korosztály számára kínálunk időtöltési lehetőséget a várjátszótérrel, a Magyar Királyok Arcképcsarnokával, a Honfoglaláskori Kiállítással a jurtákban, lovaglással–pónizással, íjazással, gokartpályával, szabadtéri grillkonyhával, farmétel kóstolással és állatsimogatóval. A kerékpáron megszerezhető élmények összehasonlíthatatlanul tartósabbak, ezért is támogatjuk minden rendelkezésre álló eszközzel a zalakarosi kerékpárturizmust."

 

Június 23-án vasárnap délelőtt rajtol el 10h és 10h 30 között a három táv, amelyre várhatóan 1000 kerékpáros érkezik Zalakarosra.

További információ, előnevezés, szállás foglalás:

Az esemény facebook oldala: www.facebook.com/TourDeZalakaros

Hirdetés