A hozzád illő nyereg - SQ Lab

(x) - Támogatott tartalom
2016/06/13
A kognitív disszonancia a kerékpározásban, avagy mégis csak a méret a lényeg...

Annyi szempont van, ami alapján bringát választunk... Örülünk, hogy végre kategóriát ugorhatunk és veszünk egy drágább, jobb, gyorsabb, csili-vilibb, stb gépet. Teszteket, akciókat figyelünk, és mindenkit megkérdezünk, nehogy már felkészületlenül vágjunk bele a vásárlásba. Ilyenkor fontos mindenki véleménye, a kerékpár szervizesé, az ismeretlen felhasználóké minimum öt szakmai blogról, a munkatársaké, a haveroké, a szomszédé, az anyósé... Elvégre alaposak vagyunk, jól körbejárjuk a döntést, nem vagyunk mi holmi impulzív vásárló, aki a legutoljára látott marketing akció hatására választ kerékpárt.

Amikor végre megvesszük, kipróbáljuk, elégedettek vagyunk, tekerünk pár km-t, aztán többet, majd jön az első hétvégi túra. A nap végére ugyan fáj a fenekünk, kezünk, másnapra a derekunk is, de hát szokni kell az új bringát, más a váz, jól meg is hajtottam (az újdonság varázsa, nehéz ellenállni a kísértésnek).

Festinger meg röhög a markába, mert megint bejött az elmélete (mármint a kognitív disszonancia, az ipsének nem sok köze van a kerékpározáshoz): egyszerűen nem tehetem meg, hogy vállaljam a döntésem következményeit, hogy minden utánajárás ellenére nem figyeltem valamire, inkább nyögök a szuper bringámon és győzködöm magam, hogy a kerékpározás egy ilyen sport. A teniszezőknek a könyökük megy szét, a mászóknak az ujjaik, a horgászoknak is biztosan van valami bajuk, szóval minden sportnak megvannak a kötelező kellemetlen velejárói.

  

SQ Lab

Ha szerencsénk van, találkozunk egy másik híres kutató elméletével: Dr. Staudte és Dr. Knöringer az SQ Labnál valószínűleg kevesebbet foglalkozott gazdaságpszichológiával, annál többet az ergonómikus kerékpárnyergekkel és egyéb kütyükkel, így az SQ Lab tudományos fejlesztései szerencsére megoldást adnak a bringázástól nyúzott fenekünkre, gerincünkre.

Nem vagyunk olyanok, mint mások

Először is, mindenki más; ez a nulladik lépés: fogadjuk el, hogy biztosan van, akinek kényelmes az új, szép, drága biciklink, de mi nem vagyunk olyanok, mint mások. Ennek örülhetünk, mert végre van egy gyártó, aki szerint nem egyenfogyasztók vagyunk, és max a fekete színt választhatjuk. Másrészt igényel tőlünk némi tudatosságot, hogy a végén megszabaduljunk attól a kellemetlen fenéksajgástól és élvezhessük az új (vagy régi) biciklinket. Nem nagy meló, mindössze annyi az első lépés, hogy ráülünk egy spec. székre, amin lemérhetjük, milyen távolságra vannak az ülőgumóink. Ennek semmi köze a fenekünk méretéhez: egy alacsony, két gyerekes nő simán szélesebb csontvázzal rendelkezik ezen a ponton, mint egy 180 cm-es testépítő. Pont ez a lényeg:

nem kell jóóóó széles nyereg csak azért, mert nem sikerült leadni a karácsonyi szaloncukor és habkarika dőzsölés miatt felszedett kilókat a biciklis szezonra.

Lehet akármilyen a testtömeg indexed, csak a csont számít, mert az támaszkodik fel a nyeregre, akármennyi zsír is veszi azt körbe.

 

SQ Lab nyeregszélesség
SQ Lab nyeregszélesség

 

Hogyan ülöd meg a bringát?

Szóval ülőgumók lemérése, majd jön az egyetlen keresztkérdés: milyen testhelyzetben ülünk a kerékpáron? Előre dőlve versenyzősen vagy egyenes derékkal? Ez a második dolog, ami befolyásolja, hogyan és hol támaszkodik fel a fenekünk a nyeregre. Nem lesz nehéz válaszolni, valószínűleg ismerjük a saját bringázási szokásainkat, úgyhogy szerencsére az a fázis kb. 2 másodpercet vesz el az életünkből – na de utána évekig tekerhetünk fenékzsibbadás nélkül! Vizuális támogatást is kapunk a gyors meghatározáshoz, elég csak a kép alapján rábökni, melyik testtartás jellemző ránk:

 

SQ Lab táblázat
SQ Lab táblázat

 

Mérleg, mérleg mondd meg nékem

És végül a harmadik lépés, amikor mégis csak számít az a fránya testsúly: cseréljük le a profin kiválasztott SQ Lab nyergünkön alul azt a kis szürke gumipöcköt az alapján, mit mutat a mérleg (de őszintén). Ettől lesz igazán testre szabott az egész, így érvényesül maximálisan az SQ Lab egyedi fejlesztése, az aktív nyereg. Ez teszi lehetővé, hogy a medence szabadon mozogjon, semmi pattogás a hazai gödrös bicikliutakon, tompít minden útakadályt, bedől velünk a kanyarban, kompenzálja a testsúlyunk áthelyezését, szóval megvéd minket egy rakás ágyéki sérüléstől és porckorong kopástól, lehetővé teszi az üléspozíció változtatását, alkalmazkodik a terepviszonyokhoz, stb...

 

SQ Lab aktív nyereg
SQ Lab aktív nyereg

 

Végre egy innováció, amitől élmény lesz a biciklizés!

Már csak el kell jutnunk az elhatározásig, hogy ugyan vettünk egy nagyon klassz kerékpárt, amin az ülés is minden bizonnyal high tech és kiváló minőségű - csak éppen nem a mi fenekünkhöz méretezték. A bringa árának néhány százalékát hozzácsapva a vásárláshoz viszont lehet egy olyan nyergünk, ami ránk van optimalizálva (és Festinger is megnyugodhat, mert tudatos vásárlókká váltunk).

Persze, ha igazán tudatosak vagyunk, belátjuk, hogy az ülés az egyik legfontosabb része a kényelmes és hatékony tekerésnek, de nem az egyetlen, amitől függ a gerincünk épsége. Az SQ Lab szerencsére egy tudományos labor, nem holmi marketinggépezet, így csak olyan területeket fejlesztenek, aminek valódi hatása van és az eredmény is mérhető.

A nyergen túl

Dr. Staudte szerint még két ponton bukhatjuk el a biciklizés élményét és a testünk épségét tekerés közben, ez pedig a kéz/kar pozíciója, valamint a talpak. A karunk hossza, a tenyerünk mérete sem egyforma, és persze ez is függ a bringázós testhelyzetünktől. A talpra helyezkedő nyomás sem egyenletes, és nem mindegy, hol taposunk órákon át, mert ugyanolyan hatást érhetünk el egy hétvégi biciklitúrával, mintha egy egészségtelen magassarkúban billegtünk volna ugyanannyi ideig. Ha már lecseréltük a nyerget és érezzük az SQ Lab áldásos hatását, érdemes kipróbálni, milyen javulást érhetünk el a testre szabott kormánnyal, markolattal, vagy akár talpbetéttel.

 

Jó, de hol válhatok tudatos, fenékzsibbadás és gerincfájdalmak nélküli, maximális hatékonysággal tekerő kerékpározóvá?

Az SQ Lab nyergeket és egyéb kiegészítőket az egészséges bringázáshoz a hozza be Magyarországra.

Az SQ Lab termékeket forgalmazza például az Alpinbike, a Pave Kerékpár és a Mesterbike.