Bringázás Szlovénia változatos tájain

Bringázás Szlovénia változatos tájain

(x) - Támogatott tartalom
2013/08/21
Rengeteg kerékpáros tipp, útvonal és helyszín országúti, trekking, mountainbike, downhill és családi kerékpárosok számára!

Szlovénia kivételesen változatos tája, egyértelműen látványos és még felfedezésre váró rejtett természeti kincsei miatt ideális választássá teszik a kerékpárosok számára is. Minden bringás talál magának megfelelő útvonalat, olyan itt elképzelhetetlen, hogy valaki unatkozzon tekerés közben! A mediterrán éghajlat lehetővé teszi, hogy a kerékpározást szinte egész évben lehessen élvezni. Kivétel ez alól az alpok területe, ahol kerékpáros szempontból leginkább a nyár hangsúlyos, feljebb érve kellemes hűvössé válik a nyári forróság.
 

 

Bringázás Pohorjen
Bringázás Pohorjen
Kép forrása: Jurij Pivka

Galériáért katt a képre!

 


"On road, off road"
Számtalan alacsony forgalmú utat találhatunk Szlovéniában, amelyeken biztonságosan tekerhetünk. Forgalmasabb utakon érdemes a padkához közelebb tartva kerékpározni. Gyerekek számára 14 éves kor alatt kötelező a fejvédő használata, de természetesen nagyobbak vagy felnőttek számára is elengedhetetlen a biztonságos kerékpározáshoz.

A mountainbike-osok számára számtalan hegyi ösvény és sóderes út is elérhető, a magasabban fekvő területeken pedig kiépített single trail-ek várják a kalandvágyó bringásokat, ahol próbára tehetik tudásukat. Általánosságban a gyalogösvényeken nem lehet Szlovéniában sem kerékpározni, ám szerencsére van elég bringás út, amiket igénybe vehetünk.
 

Kerékpáros úti célok és info pontok
Szlovénia kidolgozott egy saját rendszert a kerékpáros területek meghatározására, amely nagyon egyszerűvé teszi a számodra legalkalmasabb bringás uticél megtalálását, bárhol is legyél az országban. Hasznos segítség az ország 25 pontjára telepített információs bázis, ahol térképeket, az útvonalakról részletes információkat és transzfer lehetőségeket találhatsz.

A túrás szállások mintájára kerékpáros szállások is rendelkezésre állnak, úgy mint kerékpáros barát hotelek, hostelek, gazdaságok vagy akár kempingek. A szálláshelyek a könnyebb besorolás érdekében vannak sorolva, attól függően, hogy hányféle plusz szolgáltatást kínálnak a kerékpárosok számára.

 

Családi kerékpározás Mariborban
Családi kerékpározás Mariborban
Kép forrása: Ales Fevzer


Galériáért katt a képre!

 


Vonatozás kerékpárral
Annak ellenére, hogy Szlovéniában a bringások számára könnyebben teljesíthetőek a távolságok, vannak olyan alkalmak, amikor egyes szakaszokat érdemesebb valamilyen fuvareszközzel megtenni. Erre a célra tökéletesen alkalmas a vonatozás, ahol kerékpáros szerelvényeken utazhatsz.

Természetesen kerékpáros vezetőt is bérelhetsz, aki megmutatja a legjobb ösvényeket illetve részt vehetsz számos kerékpáros eseményen és nemzetközi kerékpáros versenyeken is.

Mit nyújtanak számodra a kerékpáros lehetőségek?:
- megfelelően jelölt kerékpártúrákat és utakat
- térképet a túrákhoz és útvonalakhoz
- kerékpárosok számára kialakított szálláshelyeket
- kerékpáros vezetőket
- kerékpár kölcsönzést
- kerékpár szervízt
- minimum egy kerékpáros infó pontot a közelben


14 kerékpáros tipp
Szlovéniában került kialakításra: 5 régió közvetlenül a Triglav Nemzeti Park területén, kettő pedig . Ezeken kívül rendkívül izgalmas a Notranjska Biking Park, a , Idrija és Cerknica vidéke, , valamint az ország dél-nyugati része és az észak-keleten elhelyezkedő Moravske Toplice környéke is.


Kerékpáros csomagok
Amennyiben egy napnál többet szeretnél maradni a kerékpáros területeken, érdemes körbenézni a , amelyek speciális szolgáltatás csomagot kínálnak vendégeiknek. Kattints ide a kerékpáros ajánlatokért!

 

Peca barlangrendszer
Peca barlangrendszer
Kép forrása: Tomo Jesenicnik


Galériáért katt a képre!

 


Kerékpáros utak
Gyermekes családok és rekreációs kerékpárosok számára a legmegfelelőbbek a völgyekben futó csendes és kis forgalmú kerékpárutak, a mountainbike-osok az Európában fellelhető legizgalmasabb ösvények közül jópárat itt találhatnak meg Szlovéniában. Sőt, az egyik legizgalmasabb attrakció a föld alatt, egy elhagyatott bányában található . A Peca hegy gyomrában több, mint 400 éven át működő bánya számtalan folyosót és termet hagyott maga után, amelyeknek ily módon való hasznosítása rengeteg extrém kerékpárost vonzz ide a környező országokból. A bánya egy részében múzeum is nyílt, amelyet kerékpározás előtt/után is érdemes végignézni.

- országúti kerékpározás: Szlovénia egész területén találhatunk országúti kerékpározásra alkalmas utakat, legtöbbjük alsórendű út, ám annak ellenére, hogy keskenyebbek, elenyésző rajtuk a forgalom. Ezeken az utakon haladva gondtalanul élvezheted a természet szépségét. Választhatsz kevésbé megterhelő utat a völgyekben vagy pedig igazi kitartást igénylő meredek utakat a hegyekben. Persze sok olyan út is van, amely vegyítve tartalmazza az előbbiek kombinációját, tarkítva meredek lefelékkel. Aszfaltozott kerékpáros utakat is találunk természetesen, amelyek kizárólag a kerékpárosok számára vannak fenntartva.

- : Szlovénia alacsonyabban fekvő hegyi területein szekérutakkal és sóderes utakkal találkozhatsz. Ahogy korábban írtuk, a gyalogutakon tilos a kerékpározás, de pánikra semmi ok, mert az erdős részeken keskeny montis ösvények is vannak bőven. Egyes helyeken csak vezetővel járhatod be ezeket az ösvényeket, ám az önállóan is tekerhető single-traileken is vigyáznod kell a vegetációra, hogy a lehető legkisebb kárt tedd a természetben. Kattints ide és válassz a 78 montis úti cél közül!

- : amennyiben downhillezni vagy freeride-olni szeretnél, Szlovénia bike parkjaiban hódolhatsz szenvedélyednek, ahol a csúcsra felvonóval juthatsz fel, majd lefelé számos akadályon száguldhatsz át, mint pl. north shore-ok, ugratók és hidak. Egyesek véleménye szerint Szlovénia bike parkjai Európa legjobbjai közé tartoznak. A legtöbb pálya a sípályák szélére épült. Némely parkban tanfolyamon való részvétellel csiszolhatod a technikádat, vagy akár személyes oktatót is kérhetsz. Amennyiben szereted a száguldást, végy magadra mindig protektort, hogy a baleseteket elkerülhesd és biztonságosan élvezhesd az extrém kalandokat. Kattints ide az 50 legjobb downhill és freeride desztinációhoz!

- : kisgyermekes családok egyre növekvő számban választanak kerékpáros túrákat vagy kerékpáros nyaralást Szlovéniában. Elsődleges szempontjuk a könnyű és biztonságos kerékpározás. Ha megfelelő utakat keresel családod számára, akkor ezeket kisebb falvak, gazdaságok mentén, leginkább Kelet-Szlovéniában találod meg. Kis forgalmú- vagy más jármű számára nem engedélyezett utakon haladhatsz kényelmesen. Családi kerékpártúrákhoz is igényelhetsz vezetőt, aki megmutatja az abszolút autómentes övezeteket. Kattints ide a 87 családi kerékpárútvonal eléréséhez!

- : az igazi trekking túra Szlovéniában több napig tart, amikor kétkeréken fedezed fel a legszebb helyeket. A korábbiakban említett kis forgalmú utak használatával, ámde sokkal nagyobb távolságok megtételével járhatod be az erre a célra kijelölt útvonalakat. A túrakerékpárosok számára biztosan sokat jelent, hogy az ő számukra kínálják a szálláshelyek a legtöbb szolgáltatást. Választhatsz hostelek, de még kerékpáros kempingek közül is, amelyek vigyáznak hátrahagyott felszereléseidre és ellátnak minden földi jóval, hogy minél energikusabban tölthesd a nyeregben az időt. Itt sem hagyhatjuk ki a kerékpáros vezetők fontosságát, akik tapasztalattal választják ki számodra a legmegfelelőbb útvonalakat. Kattints ide, ha látni szeretnéd a 81 különböző túrakerékpáros útvonalat!

 

 

Kapcsolat, bővebb információ:

 

Logo
Logo
Kép forrása: slovenia.info