Irány a lengyelországi Klodzko-régió, a mountain bike paradicsom

Irány a lengyelországi Klodzko-régió, a mountain bike paradicsom

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2023/10/18
5 napos felfedező túrát tettünk Lengyelországban, azon belül is Alsó-Sziléziában, a Klodzko-régióban, és miután 5 napon keresztül, minden nap új helyeken és ösvényeken gurultunk élvezetes ösvényeken, csak nagyon nehezen hagytuk magunk mögött a helyet… 

Merre található Klodzko?

Építészete miatt a „kis prága” jelzővel is illetett Klodzko fővárosunktól mindösszesen csak nettó 6 óra, avagy olyan 550 km útra található, Lengyelországban, az Alsó-sziléziai vajdaság délnyugati részén, enyhén beékelődve a cseh határ közé. Az időből és a távból is jól látszik, nem olyan vészesen messze fekszik, mint azt elsőre esetleg gondoljuk sokan – én is így voltam eddig vele, és igen csak nagy meglepetés volt, mennyire könnyen és gyorsan elérhető!

Mountain bike paradicsom

Ám nem városnézőben érkeztünk ide, hanem kerékpározni, melyre a régióban bőven akad lehetőség. De mitől mtb paradicsom a régió? Mert a városból indulva maximum egy órányi autózással 8 darab bikepark, közel 300 km singletrail és 600 kilométernél több jelzett erdészeti út található! Azaz szinte bármilyen formáját is szeretjük a terepkerékpározásnak, az itt megtalálható...

Irány a lengyelországi Klodzko-régió, a mountain bike paradicsom-11
Irány a lengyelországi Klodzko-régió, a mountain bike paradicsom-11
Forrás: Kimura

Bikeparkok – csak a lengyel oldal

Srebrna Góra Enduro Park

Klodzkó városától 20 perc autóval Srebrna Góra, mely település határában található az endurósok által endurósoknak épített park. A 300+ méternyi szintet tartalmazó hegy és egyben a bikepark különlegessége, hogy egy erődítmény maradványain, illetve azok között gurulhatunk – az 1700-as évek közepe-vége tájt épült építmény a maga idejében Európa egyik legmodernebbnek számított, mai látogatható a különleges központi része. A fal-rendszer hatalmas kiterjedését mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az egyik maradványt követő nyomvonal majd 3 km hosszú. 

Jelenleg 4 fő ösvény, és ezek között több átkötő van kialakítva, melyek természetes hatásúak, és különböző nehézségűek, melyekre legalább közepes bringakezelési tudás szükséges. A legtöbb nehezebb akadály kerülhető, de erősen ajánlott első körben mindent alaposan megnézni! A nyomvonalak alján pedig van skill park, ahol kis pumpapálya, valamint 0,2-0,5-1,2-2 méteres dropok találhatóak.

A parkolótól pick up platóján utazva juthatunk fel a hegyre – az 5 alkalmas felszállítás 100 pln azaz kb 8400 forint - e-bike felszállítás nincs, nekik az uphill trailt kell használni! Helyben tudunk enni és inni (hamburger és pizza a kaja opció), valamint van egy alap dolgokra képes szerviz illetve kölcsönző, és egy bringás minishop is.

Srebrna Góra Enduro Park info

Family Bike Park Zieleniec

Klodzkotól 40 perc kocsival a síterület. A legkisebbek és szüleik, illetve a nagyon kezdő felnőttek számára nem igazán találni kifejezetten a számukra tervezett parkokat, és a parkokon belül is általában csak egy nyomot kínálnak ilyen célra – ám azok nem ígérnek túl sok kikapcsolódást és szórakozást. Nem úgy Zieleniecben, ahol az összes nyomvonal tervezésénél a legkisebbek és kezdők igényei lettek figyelembe véve. 

Az akadálymentesített, könnyű nyomvonalak 150-190 m szintet tartalmaznak, és maximum 2 kilométer hosszúak, így a legkisebbek számára is élvezhetőek! A négy nyomvonalból kettő igazából lazán gurulható, rengeteg döntött kanyart és kisebb pumpákat tartalmazó igen könnyű ösvény, míg a másik kettő enyhén technikásabb, de még mindig a kezdők számára is élvezhető! 

A felvonó egy napra 110 pln, azaz körülbelül 9200 forint – van helyben szerviz, kerékpárkölcsönző, és étkezési lehetőség is. E-bike felszállítás nincs, számukra van külön ösvény kialakítva a pályák tetejéig!

Family Bike Park Zieleniec info

Czarna Góra Bike Park

Klodzkótól 40 perc kocsival. A legnagyobb és legnehezebb bike park mindközül! A Fekete-hegyen található síparadicsomban közvetlen a tetőről 5 nyomvonal indul el, de összesen 19 különböző ösvényen gurulhatunk! Ezek között több is dupla fekete kialakítású, azaz extrém nehéz, de akad számos közepesen nehéz és könnyű ösvény is – mindegyiken számíthatunk gyökeres, köves, sziklás szakaszokra, kisebb-nagyobb letörésekre és egyéb természetes akadályokra. 

A legtöbb nyomvonal 2 km körüli hosszúságú, közel 400 méter szintkülönbséggel, de a leghosszabb és egyben legkönnyebb nyomvonal 6,5 kilométer hosszú, mely így sem a könnyed gurulás szintjét kínálja! Ráadásul a hegy alsó részén további rövid nyomokat és mini skill parkot találunk! 

A napos felvonózás 115 pln, de ha két napos jegyet veszünk már csak 100 pln per nap költséggel számolhatunk (8420 forint per nap) – e-bike felszállítás nincs, számukra van külön ösvény kialakítva a pályák tetejéig! Helyben van szerviz és kölcsönző, no meg lehet enni-inni is.

Czarna Góra Bike Park info

Singletrail Glacensis – ösvények mindenhol

A régióban 23 kiépített mtb singletrail kör várja a trail bringázás rajongóit Srebrna Góra-tól (20 perc autóval Klodzkótól), félkörívben Miedzylesie-n keresztül egészen Kudowa Zdrój-ig. Ezek jelenleg összesen több mint 230 km hosszt tesznek ki – de ezen cikk írásakor tovább közel 100 km kiépítése volt folyamatban. A hálózat talán Európában is, de Lengyelországban biztosan a legnagyobb!

A kizárólag egyirányba bringázható ösvények flowcountry jellegűek, azaz enyhe lejtésű, teljesen akadálymentesített és felületkeményített (apró kavics felhordású) útvonalak, melyeken lendületesen lehet gurulni. Jellegükből eredően bármelyik ösvény kiváló választás mind a kezdők és gyermekek, mind a haladóbb kerékpárosok számára is, ráadásul kisebb rugóutas, valamint merevfarú mtb kerékpárokkal is élvezhetőek! 

Az ösvények úgy lettek kialakítva, hogy egy-egy településről kiindulva feltekerhessünk egy hegytetőre, majd onnan a kiindulási ponthoz vissza tudunk gurulni – de akár erdészeti utakkal kombinálva újabb körökbe is be lehet csatlakozni. A körök jól táblázottak, az ösvények kiindulási pontjaiban trailhead kapukkal, melyeken megtalálunk minden információt és térképet is. Hosszuk 8-30 km között mozog, de igényelhető FlowTrip szolgáltatás, így kisbusszal juthatunk fel az ösvény legmagasabb pontjára, majd azok aljában vár a busz, hogy egy újabb ösvény tetőpontjához szállítsanak minket! Ez a fajta bringázás 200 pln, azaz közel 17 000 forint egy napra, melybe tőlünk függ, hogy mennyi ösvény fér bele – általában legalább 6-7 gurulás! De ha magunk, önerőből akarunk feljutni és tekerni körbe az ösvényeken, akkor minden nyomvonal használata ingyenes! 

Mi most a FlowTrip szolgáltatás segítségével jártuk be a Singletrail Glacensis hálózat 4 hosszabb körét, melyek között volt minimális kihívást és a profibbak számára is izgalmasabb gurulást kínáló ösvény. A buszos szállítás nagyon gyors, és kényelmes, két nyeregbe huppanás között ki is pihentük az előző köröket.

Singletrail Glacensis info

 

Irány a lengyelországi Klodzko-régió, a mountain bike paradicsom-5
Irány a lengyelországi Klodzko-régió, a mountain bike paradicsom-5
Forrás: Kimura

A fentiekhez adjuk még hozzá azt a tényt, hogy a lengyel emberek nagyon barátságos és vendégszerető népek, a boltok és a szolgáltatások megfizethetőnek számítanak... Valamint a régióban egyre több a kerékpáros szállás, ahol tárolóval, mosóval várják a bringás kalandorokat. Szóval mire vársz még?

Jövő szezonra tervezz te is Lengyelországgal!