MTB Trilogy - soha többet, jövőre tali újra?

MTB Trilogy - soha többet, jövőre tali újra?

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2022/07/21
Meg van az az érzés, amikor egy versenyt követően a célb éréskor annyira fáradt vagy, hogy alig mozogsz, annyira örülsz, hogy épségben végig csináltad, hogy semmi pénzért nem csinálnád újra… majd már másnap azon kapod magadat, hogy azon agyalsz, mit kellene másként, vagy jobban csinálni a következő alkalommal? Nos, az MTB Trilogy terepkerékpár-verseny pont ilyen!
Hirdetés

Európa egyik legnehezebb és legkülönlegesebb MTB versenye

Az MTB Trilogy egyedi, más terepkerékpáros versenyhez nem nagyon hasonlító rendezvény, melyre aggatják az "Európa legnehezebb mtb versenye", és a "csak vérbeli mountain bike bringásoknak" címkéket is. Ezekre két okból szolgált rá: egyrészt 5 napos a verseny - ami ritka a versenyek között, és rendkívül megterhelő, másrészt a szervezők olyan jellegű és változatos nyomvonalakat állítottak össze, melyeken ritkán versenyzik maratonista.

A versenyközpontnak helyet adó Teplice nad Metuji település Csehország északi részén, a lengyel határ mentén olyan szerencsésen helyezkedik el, hogy minimális távolságokra több különböző jellegű hegységet találni, így a mezőny minden nap más kihívás elé nézhet! Találunk erre homokkőnek- és vulkanikus kőzetnek több változatát is - többek között itt helyezkedik el a sokak számára bakancslistás Adršpašsko-Teplické skály gigantikus homokkőtornyokból és sziklabástyákból álló sziklavárosa is (képet találsz a galériában). Ráadásul a szervezők alaposan ki is használják a terepek adottságait, látványosan olyan helyeket kijelölve, melyeken egy enduro kerékpáros is vigyorogva/vicsorogva jön le… és jönnek is le, hiszen a rendezvényen nem csak a maraton-, de enduro kategóriában is indulhatunk, azonos időben és ugyanazon nyomon! 

MTB Trilogy - soha többet, jövőre tali újra?-3
Nem minden rész bringázható mindenki számára
MTB Trilogy - soha többet, jövőre tali újra?-3
Forrás: Jan Brychta - MTB Trilogy

Nem azt mondom, hogy minden mtb versenynek ilyennek kellene lennie, de ugye egy terepkerékpáros versenyre nem igazán a dózerutakért megy az ember. És bár itt is vannak dózer- és földutas összekötő szakaszok, de ezek mellett olyan kihívásokkal és adrenalinnal teli ösvényeket kapunk, melyekért sokan elkezdtünk terepkerékpározni. A Trilogyn meredek, köves, sziklás, gyökeres, sáros, vizes, laza terepek váltják egymást, melyeken nincs helye a hibának, keményen meg kell dolgozni minden méterért. És nem csak lefele, hiszen hasonló jellegű mászások is várnak ránk, ahol néha még az elit maratonos mezőny is tolja, vagy a vállán viszi a bringát.

Ezen adottságokhoz hozzá jön, hogy négy napon keresztül napi kb 45-80 kilométeres távokat kell tekernünk, 1500-2500 m szintekkel... Plusz mindezek előtt, az első napon még egy prológ, hogy legyen időd meggondolni magadat… ennek megfelelően a nyomvonala bár csak cirka 9 kilométeres, minden finomságot tartalmaz, amivel a következő napokban találkozni fogsz.

MTB Trilogy - soha többet, jövőre tali újra?-8
Technikás nyomvonalon adrenalindús a gurulás
MTB Trilogy - soha többet, jövőre tali újra?-8
Forrás: Jan Brychta - MTB Trilogy

A szervezés és pályakijelölés szinte kiváló – az 5 nap alatt csak 3 kisebb problémát tudtam feljegyezni, amúgy az egész gépezet olajozottan működött. Egy verseny résztvevőjének nagyon fontos, hogy ne legyen szükség tájákozódni, hacsak nem egy tájékozódási versenyen vagyunk éppen. Ezt jól tudják a szervezők is, hiszen a kereszteződésekben, fordulókban, de még sok helyen az egyenes részeken is jól láthatóan táblázva van az útvonal, amit néhol szalagozásokkal egészítettek ki... akadt olyan fordító, mely annyira meredek részre vezetett rá, hogy a félreértések elkerülése végett ezen a szakaszon legalább 50 darab nyíl került kihelyezésre, elő- és utójelzőként. 

MTB Trilogy - soha többet, jövőre tali újra?-6
Mind enduros, mind maratonista ugyanazon a pályán küzd
MTB Trilogy - soha többet, jövőre tali újra?-6
Forrás: Jan Brychta - MTB Trilogy

"Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács" - szokás mondani, és bizony egy ilyen nyomvonallal rendelkező versenyen kopik a technika. Szerencsére nem mindent kell saját erőből megoldanunk, a versenyközpontban a rendezvény ideje alatt szerviz üzemel – melyben szinte éjjel-nappal folyamatosan mozgás van. Jó látni, hogy erre fele sem követik a cseréld-újra elvet, és igen sűrűn dolgozik a kalapács, vagy a fúró... 

Az itatópontokon bőség vár minden versenyzőt, így az utolsóként odaérkezőt is – sajt, dinnye, narancs, banán, sütik, energiaszeletek, sajtkrémes kenyér, izotóniás- és tisztavíz, kóla és sör, valamint magnéziumtabletta a kínálat. Célba érkezést követően pedig egy proteinital és egy tányérnyi étel is vár minden versenyzőt. Ráadásul a nevezéshez kérhetünk ellátást is, így a reggelivel és vacsorával sem kell foglalkoznunk. Tökély! 

És mindezek mellett azon tény mellett sem szabad szótlanul elmennünk, hogy a környéken (mint úgy az egész országban) nagyon szeretik a kerékpározást, és a sportot nagyon tudják értékelni... kicsik és nagyok egyaránt. Így nem kell meglepődni, amikor random arra sétáló emberek elkezdenek drukkolni, amikor az erdőben túrázó család gyermekei végig pacsiznak az épp ott elhaladó mezőnnyel, vagy amikor egy technikás rész sikeres teljesítése után a hátad mögött hatalmas üdvrivalgás és taps zendül fel... És nem csak a mezőny elejének!

Amiért imádjuk az MTB Trilogy versenyt

Szerintem nincs olyan résztvevő, akinek ne lenne legalább egy Trilogy szakaszról sztorija... A Trilogy legnagyobb erőssége egyértelműen a pályák jellege, és az azok által nyújtott élményfaktor, amihez hasonlót más rendezvényeken nem találni... és ezt még endurosként is kimerem jelenteni. Ehhez hozzájön még a nagyszerű szervezés, a tökéletes itatópont- és egyéb ellátás... Így egyben kiváló csomagot alkot, ami örök emlékké válik.

Persze, számunkra, magyaroknak vannak nehezítő tényezők, mint az útiköltség (Budapestről nagyjából 1200 km oda-vissza), és a szállásköltség (legalább 6 éjszakával kell számolni, bár Csehországban még mindig igen kedvező áron lehet apartmant bérelni). 

MTB Trilogy - soha többet, jövőre tali újra?-12
Van aki tolva, van aki gurulva...
MTB Trilogy - soha többet, jövőre tali újra?-12
Forrás: Jan Steiner - MTB Trilogy

Egyszer mindenkinek ki kell próbálni

Ha terepkerékpározol, és ha egy igazán embert próbáló, vérbeli mtb versenyre vágysz, izgalmas és élvezetes pályákkal, mely nem csak a kondíciódat, de a technikai tudásodat és mentális frissességedet is próbára teszi, akkor kötelező jelleggel felírok neked egy MTB Trilogy részvételt! Ha július eleje, akkor irány Csehország!

Tali ott?

Hirdetés