Korai bringás tavasz Ausztriában

Korai bringás tavasz Ausztriában

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2024/04/05
Te is alig várod, hogy beköszöntsön a tavasz és újra itt legyen a bringás szezon? Nem kell tovább várnod: irány Ausztria, és azon belül is Burgenland, ahol az évi mintegy 300 napsütötte napnak és az enyhe Pannon éghajlatnak köszönhetően az év bármely szakában kiváló kerékpáros kondíciók várnak!

A hivatalos burgenlandi kerékpáros-szezon már márciusban kezdetét veszi, de a meseszép tájak, hangulatos falvak és történelmi helyszínek között található mintegy 3300 kilométernyi, jól karbantartott kerékpárútvonal közül egész évben válogathatsz. 

Szőlőlugasok a Rosalia RadWeg körön
Szőlőlugasok a Rosalia RadWeg körön
Szőlőlugasok a Rosalia RadWeg körön
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág
Korai bringás tavasz Ausztriában-2

Legyen szó akár adrenalin dús mountain bike ösvényekről, kalandos gravel útvonalakról, vagy kellemes családi túrákról, könnyen meg fogod találni a saját kedvencedet - de természetesen akad itt számos gyalogos túraútvonal is, ha épp bakancsot húznál! Márciustól, az egyre melengetőbb időjárásban, rengeteg napsütéssel nagyszerű élmények várnak számos kirándulóhelyen, és különböző tevékenységi opciókkal. A természet lassan ébredezik, és hat természetvédelmi park valamint a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park rengeteg látnivalója vár, melyeket vezetett vagy önálló kirándulás keretében fedezheted fel. A kulináris kalandokhoz pedig térj be egy hagyományos borozóba, vagy nyitott pincébe… 

Kedvenc burgenlandi bringás célpontjaink

Burgenland számunkra is nagy kedvenc, és nem csak a gyors, könnyű megközelíthetősége miatt. Számos „előre gyártott” bringás élménycsomagja közül hármat többször újra és újra végig tekertünk már, mert nagyon szeretjük ezeket.

A klasszikus tó-kerülő - Fertő-tó kör

Az országhatáron fekvő tavat - mely Ausztria legnagyobb tava-, több módon is kerülhetjük - kompozással akár csak 60 kilométeres, de menetközben extra kitérőkkel gazdagítva akár 120-140 kilométeres túrát is csinálhatunk! A kerékpárút és a tó területe, a Fertő-tó-Seewinkel Nemzeti Park átnyúlik a magyar-osztrák közös határon. 

Szépsége sokszínűségében rejlik, melyhez a körbetekerés módja is hozzátartozik: mehetünk sportosan egy-, vagy komótosan több nap alatt... A bringázást tovább színesíthetjük borkóstolókkal, strandolásokkal, helyi látványosságokkal, ráadásul egész évben könnyen teljesíthető (bár a komp télen nem közlekedik)!

Az egynapos aszfaltos - Rosalia RadWeg

Az Ausztria legfrissebb natúrparkjában kijelölt Rosalia RadWeg élménydús napot ígér. A hivatalosan 59 kilométeres tematikus kört mi túlnyomó részt Mattersburg mellől, a rohrbachi fürdőtótól kezdjük, és az órajárásával ellentétesen tekerjük. Az útvonalon rengeteg látni- és kipróbálnivaló akad, mint például természetes tófürdők, rózsakertek, eperföldek, borok, különleges kilátók, szobrok, és maga az Örömforrás is (gyógyvízforrás és vinotéka).

A jelölt körtől rövid kitérőkkel további érdekes és izgalmas lehetőségeket érhetünk el. Mint például a teichwieseni lápot, melyre egy domb tetejéről kiváló kilátópont nyílik, és élvezhetjük az igen gazdag élővilág, főként madarak látványát. Vagy a Fraknó fölé magasodó várat, mely Burgenland egyik legismertebb jelképe.

A többnapos graveles - Paradies Route

Ha szereted a könnyed, többnapos felfedezős bringázásokat, akkor a Dél-Burgenland különböző tájait összekötő, közel 270 kilométer hosszú tematikus kerékpáros útvonal, a Paradies Route igazi csemege lesz számodra is. A sok aszfaltos szakasz mellett bőven akad sztráda-minőségű dózerút is, de mind szigorúan alacsonyforgalmú-, vagy forgalomtól elzárt!

Nem csak kiadós tekerés vár, de rengeteg, különböző jellegű élményt is tartogat az útvonal, amit 3 vagy 4 napra bontva érdemes végig tekerni. Utunk során betekintés kapunk olyan természeti és kulturális kincsekbe, mint a Lafnitz, avagy Lapincs folyó völgyébe, a Raab-Őrség-Goricko- illetve a Weinidylle Naturparkokba, illetve az 1914 előttről fennmaradt és a környéket meghatározó magyar történelemből.

Ezen felül pedig a kulináris élmények terén is gazdagodhatunk, hiszen jó borokat és a finom ételeket kóstolhatunk lépten-nyomon. A kör végén pedig termálfürdőkben lazulhatunk…

A mountain bike kaland - Burgenland Trails

Ha pedig terepkerékpáros kalandokat keresünk, alig kell átlépni a határt, máris megérkeztünk Burgenland Trailshez, ahol jelenleg 3 lejtőzős nyomvonal közül válogathatunk, összesen 25 kilométeren! Az Irottkő nyugati gerincéről induló ösvények tetejére északról és délről is egy-egy nyomvonalon tekerhetünk fel, de ha igazán a lejtőzésre akarunk fókuszálni, felszállítást is igénybe vehetünk.

Az ösvények közül a leghosszabb, 12 kilométer hosszú Eszterházy Trail könnyed kialakítása révén tökéletes választás családok és kezdők számára. A Battyhányi Trail már egy fokkal több kihívást tartogat, de még így is egy könnyű, közepesen nehéz nyomnak számít - a 10 kilométeres hossza önmagában is kihívás! Végül pedig a nagy kedvencünk, a Rechnitz Trail, mely ugyan „csak” 7 kilométer, de a legfárasztóbb és a legizgalmasabb is egyben - ez egy tempós, igazán élvezetes mtb hullámvasút, amitől minden terepkerékpáros élénk és folyamatos vigyorgásba kezd már az első kör után! Az ösvények kialakításuk révén a gyerekektől, kezdőktől a profikig mindenkinek kellő élvezetet és adrenalinlöketet fognak nyújtani. 

További információk