15 dolog amit tudnod kell az Underworld Kupáról Hír

15 dolog amit tudnod kell az Underworld Kupáról Hír

(x) - Támogatott tartalom
2015/07/28
A legfontosabb tudnivalók a föld alatti versenyről

Mivel a jövő héten kerül megrendezésre hazánk legkülönlegesebb mountain bike versenye, a MOFÉM Underworld Kupa, ezért azt gondoltunk, hogy egy cikkben összefoglalunk nektek minden fontos tudnivalót a földalatti bringaversenyről.

 

1. Időpont

Kezdjük a legfontosabbal! A verseny 2015. augusztus 8-án, szombaton kerül megrendezésre, ami ugyan munkanap, de bízunk benne, hogy eleve nem terveztetek dolgozni ezen a nyári szombaton és már gondoskodtatok szabiról vagy szabadnapról. Jó hír viszont, hogy a sajtó és a média képviselői dolgozni fognak, akik egyébként is imádják a földalatti bicikliversenyt, így ha „benne akarsz lenni a tévében”, akkor feltétlenül indulnod kell!

2. Verseny

Nyilván mindenki tudja – aki nem, az valószínűleg átaludta az elmúlt 5 évet – de azért egy mondatban összefoglaljuk, hogy a MOFÉM Underworld Kupa egy részben a föld alatt zajló mountain bike verseny, amely a kőbánya alatti pincerendszerben kerül megrendezésre. A verseny nyílt, azaz bárki részt vehet rajta, aki rendelkezik némi kerékpáros rutinnal és van egy hadra fogható mountain bike bringája.

 

UnderWorld Kupa
UnderWorld Kupa

 

3. Helyszín

A verseny Kőbányán, a Maglódi úton található Merkapt Maraton Sportközpontban (korábban Dreher Sporttelep) kerül megrendezésre. A sportközpont nagyszerű infrastruktúrával rendelkezik (parkoló, öltöző, zuhanyzó), így ideális helyszíne különböző sporteseményeknek, többek között itt kerül megrendezésre évről-évre a Budapesti Nagy Sportágválasztó rendezvény is, amely során tízezres tömeg is megfordul a helyszínen.

4. Pálya

A MOFÉM Underworld Kupa rajt-cél területe a sporttelep füves labdarúgópályáján kerül kialakításra, itt kapnak helyet a nevezési és csapatsátrak, a kiállítók, a büfé és innen rajtolnak a futamok is. A verseny nyomvonala a sportközpont területén, a szomszédos ipartelep egy részén és a földalatti pincerendszerben kerül kialakításra kb. 2 km hosszban, jelentős szintkülönbség nélkül. Egyedüli nehézségként a pincebejárathoz vezető 10 méteres rámpát említhetjük, amely némi bringás rutint azért igényel. A versenypálya talaja vegyes összetételű: füves, kavicsos, aszfaltos, salakos, macskaköves és föld utak, a föld alatt helyenként csúszós beton és némi nedves föld.

5. Pincerendszer

A MOFÉM Underworld Kupa nyomvonalát képező földalatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagban 2-2,5 méter, de egy ponton kb. 160 cm körülire csökken, itt fokozott körültekintéssel – és a nyakat behúzva - kell haladni, erre tábla és villogó fények is figyelmeztetnek. A járatok szélessége 3 és 8 méter között változik, egy szakaszon viszont ettől szűkebb, kb. másfél méter szélességű, ennek a résznek a végén egy vasajtón is át kell haladni, amely kb. 80 cm széles.

 

UnderWorld Kupa
UnderWorld Kupa

 

6. Lebonyolítás

A nap folyamán 5 futam kerül megrendezésre. Külön versenyeznek a próbafutam résztvevői, a második menet a junior korú indulóké és a nőké, továbbá 3 külön futamban, életkori felosztás alapján, versengenek a férfiindulók. A próbafutam 30, a női 60, a férfiak futamai 70 percig tartanak.

7. Díjazás

9 kategóriában kerülnek értékelésre az indulók, a dobogósok egyedi éremre, értékes MOFÉM, Teka és Motorex nyereményekre számíthatnak. 

1. U19 férfi, 15-18 évesek (2000-1997)
2. U19 nő, 15-18 évesek (2000-1997)
3. Felnőtt nő, 19-29 évesek (1996-1986)
4. Master1, nő 30-39 évesek (1985-1976)
5. Master2, nő 40 évesek és 40 év felettiek (1975-)
6. Felnőtt férfi, 19-29 évesek (1996-1986), futam ideje: 70 perc
7. Master1 férfi, 30-37 évesek (1985-1978), futam ideje: 70 perc
8. Master2 férfi, 38 évesek és 38 év felettiek (1977-), futam ideje: 70 perc
9. Master3 férfi, 50 évesek és 50 év felettiek (1965-)

 

UnderWorld Kupa
UnderWorld Kupa

 

8. Próbafutam

A próbafutamot a nem versenyorientált bringásoknak, a verseny hangulatába belekóstolni vágyóknak ajánlunk. A próbafutam résztvevőire 30 perc tekerés vár, ahol hozzájuk hasonló, a mountain bike sporttal még csak ismerkedő „versenytársakra” lehet számítani. Az indulók idejét lemérik, az eredménylistában szerepeltetik, de dobogós díjazásra, eredményhirdetésre ebben a futamban nem kerül sor. Mivel a pincéhez vezető rámpa nem veszélytelen, a teljesen amatőr, minimális hegyikerékpáros rutinnal sem rendelkezőknek a részvételt nem ajánljuk.

Mivel a próbafutam résztvevői is ugyanazt a szolgáltatás-csomagot kapják, mint bármely más futam indulói, így mindenki számára szükséges a nevezés és a nevezési díj megfizetése.

9. Bringa

A jól felkészített mountain bike kerékpár elengedhetetlen, ám általánosságban kijelenthető, hogy nem a bringán múlik a dolog, azaz egy a kétkerekűjét és önmagát ismerő bringásnak nem lehet problémája a pályán.

10. Veszély

Tekintettel a földalatti szakaszban lévő éles kanyarokra, beszűkülő járatokra, sötétebb részekre, csúszós talajra, a pincerendszerben fokozott óvatossággal ajánlatos közlekedni. Mivel a föld alatt néhány 10 méteres szakasztól eltekintve előzési lehetőség nincs, így azt ne ott erőltesd, mert balesetveszélyes! Ha gyorsabb vagy, akkor a pincéből felvezető mászáson, illetve a pálya föld feletti részein fogsz tudni előzni. A lassabb és tapasztalatlanabb bringások figyeljenek az őket leköröző gyorsabb versenytársakra és a továbbhaladásukat igyekezzenek elősegíteni.

 

UnderWorld Kupa
UnderWorld Kupa

 

11. Nevezési díj

A nevezési díj 2015. július 31-ig, péntekig 3500 Ft, augusztus 1-6. között 4500 Ft, míg a helyszínen – korlátozott számban - 5000 Ft. A nevezési díj fejében indulási jogot kapsz a MOFÉM Underworld Kupára, valamint rajtcsomagot, amely tartalmazza a rajtszámod az időmérő chippel, egy pár egyedi kivitelű MOOSE kerékpáros zoknit, HIGH5 gélt, MOFÉM ajándékot, ebédjegyet, tombolaszelvényt stb. Emellett minden induló számára egészségügyi felügyeletet, kulturált öltözőt, zuhanyzási lehetőséget, bringamosót biztosítanak a szervezők. Nevezni itt tudtok...

12. Pályabejárás

A versenyt megelőző napokban pályabejárásra nincs lehetőség, mivel csak a verseny előtti napon kerül végleges kijelölésre a nyomvonal, de a verseny napján 8 és 9 óra között - az első futam előtt -, lehetősége nyílik mindenkinek, hogy a pályával megismerkedjen.

13. Nevezés átvétele

A nevezési csomagok átvételére egész nap lehetőség van, azaz a 14.40-kor rajtoló futam résztvevőinek, nem kell délelőtt felvenniük azt. Ettől függetlenül mindenkit arra buzdítunk, hogy menjen ki minél korábban, minél hosszabb időre, hiszen egy jó hangulatú napnak nézünk elébe, amelyet hasonló gondolkozású bringások körében töltehetünk el.

14. Tombola

Azok között az indulók között, akik megvárják a délutáni eredményhirdetést, egy 30 000 Ft értékű, 2 főre, 2 éjszakára a Vargánya Vendégházba szóló utalvány kerül kisorsolásra, amely szauna használatot, szalonnasütést és a három napra két Scott bringa (vagy fat bike-ok) igénybevételét is tartalmazza. Emellett további tárgynyeremények is kisorsolásra kerülnek. A sorsoláson résztvevő kuponok a rajtcsomagban lesznek megtalálhatók és csak a sorsolás előtt lehet bedobni a gyűjtődobozba. A kupon nem átruházható, csak személyesen vehetők át a nyeremények.

15. Parkolás

A gépjárművel érkezők a Merkapt Maraton Sportközpont előtt található betonozott területen tudnak parkolni, valamint lehetőség nyílik erre a Maglódi útból nyíló Algyógyi utcában is, ahol a sporttelep teherbejárata is található. A sportközpont területére a versenyzők nem állhatnak be!

További infók

Ha a fenti összefoglaló után még maradt kérdésetek, akkor látogassatok el a rendezvény honlapjára, ahol bizonyára megtaláljátok rá a választ.