Minden, amit tudnod kell a MOFÉM Underworld Kupáról! Hír

Minden, amit tudnod kell a MOFÉM Underworld Kupáról! Hír

(x) - Támogatott tartalom
2014/08/04
Minden, amit tudnod kell

Cikkünkben igyekszünk minden fontos és hasznos tudnivalót megosztani a budapesti föld alatti bringaversennyel, az augusztus 9-i MOFÉM Underworld Kupával kapcsolatban, valamint megválaszolunk néhány gyakran felmerülő kérdést is!

 

Kezdjük a lényeggel: a MOFÉM Underworld Kupa egy részben a föld alatt zajló mountain bike verseny, amely a kőbánya alatti pincerendszerben kerül megrendezésre.

A verseny nyílt, azaz bárki részt vehet rajta, aki rendelkezik némi kerékpáros rutinnal és van egy hadra fogható mountain bike bringája.

  

MOFÉM Underworld Kupa Forrás: MOFÉM Underworld Kupa
MOFÉM Underworld Kupa
Kép forrása: MOFÉM Underworld Kupa

 

A helyszín
A verseny helyszínéül a Maglódi úton található Merkapt Maraton Sportközpont szolgál (régen Dreher Sporttelep), amely infrastruktúrájával ideális helyszíne különböző sporteseményeknek. Többek között itt kerül megrendezésre évről-évre a Budapesti Nagy Sportágválasztó rendezvény is, amely során a sportközpont alkalmanként tízezres tömeget is vendégül lát.

A pálya
A MOFÉM Underworld Kupa rajt-cél területe a sporttelep füves labdarúgópályáján kerül kialakításra, itt kapnak helyet a nevezési és csapatsátrak, a kiállítók, a büfé és innen rajtolnak a futamok is.
A verseny nyomvonala a sportközpont területén, a szomszédos ipartelep egy részén és a föld alatti pincerendszerben kerül kialakításra kb. 2 km hosszban, jelentős szintkülönbség nélkül. A pálya végig tekerhető, komoly nehézséget nem jelentő, "szórakoztató" nyomvonalú. Nehézségként a pincebejárathoz vezető 6 méteres rámpát említhetjük, amely némi bringás rutint azért igényel. A versenypálya talaja vegyes összetételű: füves, kavicsos, aszfaltos, salakos, macskaköves és föld utak, a föld alatt helyenként csúszós beton és némi nedves föld.

A pincerendszer
Az Underworld Kupa nyomvonalát képező föld alatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagban 2-2,5 méter, de egy ponton kb. 160 cm körülire csökken, itt fokozott körültekintéssel kell haladni, erre tábla és villogó fények is figyelmeztetnek. A járatok szélessége 3 és 8 méter között változik, egy szakaszon viszont ettől szűkebb, kb. másfél méter szélességű, amely rész végén egy vasajtón is át kell haladni, amely kb. 80 cm széles.

A lebonyolítás módja
A nap folyamán 5 futam kerül megrendezésre. Külön versenyeznek a próbafutam résztvevői, a második menet a junior korú indulóké és a nőké, továbbá 3 külön futamban, életkori felosztás alapján, versengenek a férfiindulók. A próbafutam 30, a női 60, a férfiak futamai 70 percig tartanak.

A díjazás módja
Az előzetes tervek szerint 9 kategóriában kerülnek értékelésre az indulók (ez csak abban az esetben változhat, ha egy-egy kategóriában nem lesz legalább 4 induló).
1. U19 férfi, 15-18 évesek (1999-1999)
2. U19 nő, 15-18 évesek (1999-1996)
3. Felnőtt férfi, 19-29 évesek - licensztől függetlenül – (1995-1985)
4. Felnőtt nő, 19-29 évesek - licensztől függetlenül – (1995-1985)
5. Master1, férfi 30-39 évesek (1984-1975)
6. Master1, nő 30-39 évesek (1984-1975)
7. Master2, férfi 40-49 évesek (1974-1965)
8. Master2, nő 40 évesek és 40 év felettiek (1974-)
9. Master3, férfi 50 évesek és 50 év felettiek (1964-)

 

MOFÉM Underworld Kupa Forrás: MOFÉM Underworld Kupa
MOFÉM Underworld Kupa
Kép forrása: MOFÉM Underworld Kupa

 

Mi az a próbafutam?
A próbafutamot a nem versenyorientált bringásoknak, a verseny hangulatába belülről belekóstolni vágyóknak ajánlunk. A próbafutam résztvevőire 30 perc tekerés vár, ahol hozzájuk hasonló, a mountain bike sporttal még csak ismerkedő „versenytársakra” lehet számítani. Az indulók idejét mérjük, az eredménylistában szerepeltetjük, de dobogós díjazásra, eredményhirdetésre ebben a futamban nem kerül sor. Mivel a pincéhez vezető rámpa nem veszélytelen, a teljesen amatőr, minimális hegyikerékpáros rutinnal sem rendelkezőknek a részvételt nem ajánljuk.

A próbafutamra is kell nevezni?
Mivel a próbafutam résztvevői is ugyanazt a szolgáltatás-csomagot kapják, mint bármely más futam indulói, így mindenki számára szükséges a nevezés és a nevezési díj megfizetése.

Milyen a megfelelő bringa?
A jól felkészített mountain bike kerékpár elengedhetetlen, ám általánosságban kijelenthető, hogy nem a bringán múlik a dolog, azaz egy a kétkerekűjét és önmagát ismerő bringásnak nem lehet problémája a pályán.

Mire figyeljek?
Tekintettel a föld alatti szakaszban lévő éles kanyarokra, beszűkülő járatokra, sötétebb részekre, csúszós talajra, a pincerendszerben fokozott óvatossággal közlekedjetek a résztvevők. Mivel a föld alatt néhány 10 méteres szakasztól eltekintve előzési lehetőség nincs, így azt ne erőltesd, mert balesetveszélyes! Ha gyorsabb vagy, akkor a pincéből felvezető mászáson, illetve a pálya föld feletti részein fogsz tudni előzni. A lassabb és tapasztalatlanabb bringások ne csak előre, de hátra is figyeljenek és az őket leköröző gyorsabb versenytársak haladását igyekezzenek elősegíteni.

Mennyi a nevezési díj és mit kapok érte?
A nevezési díj 2014. augusztus 7-ig 4500 Ft. A nevezési díj fejében indulási jogot kapsz a MOFÉM Underworld Kupára, valamint rajtcsomagot, amely tartalmazza a rajtszámod az időmérő chippel, egy pár egyedi kivitelű MOOSE kerékpáros zoknit, HIGH5 gélt, MOFÉM ajándékot, ebédjegyet stb. Emellett minden induló számára egészségügyi felügyeletet, kulturált öltözőt, zuhanyzási lehetőséget, bringamosót biztosítanak a szervezők.

Mikor lesz pályabejárás?
A versenyt megelőző napokban pályabejárásra nincs lehetőség, mivel csak a verseny előtti napon kerül végleges kijelölésre a nyomvonal, de a verseny napján 8 és 9 óra között - az első futam előtt -, lehetősége nyílik mindenkinek, hogy a pályával megismerkedjen.

 

MOFÉM Underworld Kupa Forrás: MOFÉM Underworld Kupa
MOFÉM Underworld Kupa
Kép forrása: MOFÉM Underworld Kupa

 

Mikor kell átvennem a nevezésem?
A nevezési csomagok átvételére egész nap lehetőség van, azaz a 14.40-kor rajtoló futam résztvevőinek, nem kell délelőtt felvenniük azt. Ettől függetlenül mindenkit arra buzdítunk, hogy jöjjön ki minél korábban, minél hosszabb időre, hiszen egy jó hangulatú napnak nézünk elébe, amelyet hasonló gondolkozású bringások körében töltehetünk el.

Hol tudok parkolni?
A gépjárművel érkezők a Merkapt Maraton Sportközpont előtt található betonozott területen tudnak parkolni, valamint lehetőség nyílik erre a Maglódi útból nyíló Algyógyi utcában is, ahol a sporttelep teherbejárata is található. A sportközpont területére a versenyzők nem állhatnak be!

Hol tudok nevezni?
Nevezni a rendezvény honlapján a www.underworldkupa.hu címen lehet, ahol nyomon követhetők a beérkezett és a jóváhagyott nevezések is.