Jön a megújult jubileumi Underworld Kupa! Hír

Jön a megújult jubileumi Underworld Kupa! Hír

(X) - Támogatott tartalom
2019/07/24
Az idei MOFÉM Underworld Kupa a 10. jubileumi év alkalmából több ponton is megújul, pl. bevezetésre kerül egy új versenyszám: a cyclocross-futam.

Kevesen gondolták 2010-ben, az első Underworld Kupa megrendezésekor, hogy a föld alatti bringaverseny annyira életképes lesz, hogy 2019-ben a jubileumi futamra készülhetünk, márpedig augusztus 10-én a tizedik verseny következik, számos újdonsággal!

 

Bringázás a föld alatti pincerendszerben Forrás: Underworld Kupa
Bringázás a föld alatti pincerendszerben
Kép forrása: Underworld KupaMOFÉM Underworld Kupa idén immár 10. alkalommal!

A MOFÉM Underworld Kupa egy részben a föld alatt zajló mountain bike verseny, amely a kőbánya alatti pincerendszerben kerül megrendezésre, öt futamban. A tízedik verseny több újdonságot is tartogat, amellett, hogy a lebonyolítás módja is kissé átalakul.

 

A verseny idén több ponton is megújul

A korábbi próbafutam megszűnik, amelynek több oka van. Egyrészt a próbafutam mezőnyének képességei egyáltalán nincsenek olyan messze a normál futamok mezőnyének hátsó felében bringázóéktól, másrészt ez a gyakorlatban csupán annyit jelent, hogy a korábbi 30 perc helyett 1 órát bringázhatnak a korábbi „próbázók”. Ami pedig a teljesen kezdőket illeti, nekik továbbra sem alkalmas az Underworld egy örömbringázásra – el kell fogadni, hogy ehhez a versenyhez szükséges némi tapasztalat.

 

 

Új versenyszám: cyclocross-futam

Szintén nyomós indok a próbafutamtól való elköszönésre, a megújulás szándéka, amely során egy új versenyszám is bekerül a MOFÉM Underworld Kupa repertoárjába, ez pedig a cyclocoss-futam. Ennek oka, hogy a kezdetektől kísérik a rendezvényt azok a vélemények, hogy mennyire „crossos” a pálya jellege, amit néhány akadállyal, lépcsőfutással még formálni is lehet. Ez a futam azoknak szól, akik pontosan tisztában vannak a cyclocross mibenlétével, illetve rendelkeznek a versenyzéshez megfelelő kerékpárral. Az első nyári cyclocross-verseny – amely a szakág szabályai szerint kerül lebonyolításra – két hónappal a CX-szezon rajtja előtt, jó erőfelmérő lehet mindenki számára.

 

Bringázás a föld alatti pincerendszerben Forrás: Underworld Kupa
Bringázás a föld alatti pincerendszerben
Kép forrása: Underworld Kupa

 


További változások a lebonyolításban

Az Underworld Kupa lebonyolításának rendje is változik: minden futam 60 perces lesz, így minimális mértékben 20-30 percekkel elcsúsznak vagy korábbra kerülnek futamok - erről a versenykiírásban találtok egészen pontos információkat. Ami nem változik, az a futamok létszámkorlátja, ez továbbra is 70 főben van maximalizálva.

Módosításra kerültek az egyes futamokba való besorolás szempontjai is, elhagyásra kerültek a „hagyományos” master 1, master 2 stb. kategóriák, ehelyett egy olyan életkori elosztást próbáltunk kitalálni, amely a futamok között egyenletesebben osztja szét az indulókat. A változtatásra az „öregedő” mezőny miatt volt szükség, hiszen az 5. futam – amely a 40 feletti férfiak futama volt – évek óta gyorsan megtelik és teltházzal zajlik, míg más futamokban voltak „foghíjjak”.

Szintén a tízedik MOFÉM Underworld Kupához köthető újdonság, hogy a nevezés során már lehetőség van bankkártyás fizetésre is, a hazai mountain bike versenyek között erre még nemigen van példa.

A nevezés során a jelentkező várólistára kerül, majd a nevezési díj megérkezése után átkerül a rajtlistára – azaz a nevezés önmagában nem garantál indulási helyet, az csak a nevezési díj megfizetésével biztosítható.

 

Bringázás a föld alatti pincerendszerben Forrás: Underworld Kupa
Bringázás a föld alatti pincerendszerben
Kép forrása: Underworld Kupa
 

 

Nevezési díjak

A nevezési díj idén sem változott, 2019. augusztus 7-ig befizetve 5000 Ft-ba, a helyszínen nevezve pedig 7000 Ft-ba kerül a részvétel. Az új cyclocross futamhoz kapcsolódóan kiemelnénk, hogy arra az extrém helyzetre is felkészültek a szervezők, hogy ha valaki a crossfutamban és a hagyományos mountain bike futamában is rajhoz kívánna állni (ez esetben természetesen két kerékpárt kell hozni a versenyre), a két futamra szóló, MTB+CX duplanevezés 8000 Ft-ba kerül.

Ha nem akarsz lemaradni a a friss információkról, kisebb-nagyobb hírekről, történésekről, akkor kövesd a MOFÉM Underworld Kupa Facebook és az eseményoldalunkat!

 

Honlap: www.underworldkupa.hu
MOFÉM Underworld Kupa Facebook-oldal
Jubileumi MOFÉM Underworld Kupa Facebook-esemény