Mindent a MOFÉM Underworld Kupáról! Hír

Mindent a MOFÉM Underworld Kupáról! Hír

Underworld Kupa
2013/08/01
Augusztus 10-én újra megnyílnak a kőbányai barlangrendszer kapui, hogy a föld alatti világ negyedik alkalommal adjon otthont a MOFÉM Underworld Kupának. 
Hirdetés

Rendhagyó beharangozónkban sorra vesszük azokat a kérdéseket, amelyek a versennyel kapcsolatban fel szoktak merülni, így feltételezhetően mindenki képbe kerül a különleges bringaversennyel kapcsolatban…

Kezdjük a legfontosabbal: a MOFÉM Underworld Kupa egy részben a föld alatt zajló mountain bike verseny, amely a kőbánya alatt húzódó pincerendszerben kerül megrendezésre 2013. augusztus 10-én, immáron negyedik alkalommal.

 

A helyszín:
A verseny helyszínéül a Maglódi úton található Merkapt Maraton Sportközpont szolgál (régen Dreher Sporttelep), amely infrastruktúrájával ideális helyszíne különböző sporteseményeknek. Többek között itt kerül megrendezésre évről-évre a Budapesti Nagy Sportágválasztó is, amely során a sportközpont alkalmanként tízezres tömeget is vendégül lát. A MOFÉM Underworld Kupa rajt-cél területe a füves labdarúgópályán kerül kialakításra, itt kapnak helyet a nevezési és csapatsátrak, a kiállítók, a büfé és innen rajtolnak a futamok is.

 

A pálya:
A pálya a sportközpont területén, a szomszédos ipartelep egy részén és a pincerendszerben kerül kialakításra kb. 2 km hosszban, jelentős szintkülönbség nélkül. A pálya végig tekerhető, komoly nehézséget nem jelentő, "szórakoztató" nyomvonalú. Nehézségként a pincebejárathoz vezető 10 méteres rámpát említhetjük, amely némi bringás rutint azért igényel. A versenypálya talaja vegyes összetételű: füves, kavicsos, aszfaltos, salakos, macskaköves és föld utak, a föld alatt helyenként csúszós beton és némi nedves föld.

 

A pincerendszer:
Az Underworld Kupa nyomvonalát alkotó föld alatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagban 2-2,5 méter, de egy ponton kb. 160 cm körülire csökken, itt fokozott körültekintéssel kell haladni, erre tábla és villogó fények is figyelmeztetnek. A járatok szélessége 3 és 8 méter között változik, azonban egy szakaszon kb. másfél méterre szűkül, amely járat végén, egy vasajtón kell áthaladni, ami 80 cm széles.

 

A lebonyolítás módja:
A nap folyamán 5 futam kerül megrendezésre. Külön versenyeznek a próbafutam résztvevői, valamint a junior korúak (ők a női indulókkal tekernek egy futamban), továbbá 3 külön futamban, életkori felosztás alapján a férfiindulók. A futamok 60-70 percig tartanak.

 

A díjazás módja:
Szakítva a korábbi hagyományokkal, ahol a futamok abszolút sorrendjét értékelték, idén a Mountainbike Challenge egységes kategóriái szerint kerül sor a díjazásra, így 9 kategóriában is dobogóra szólítjuk a legjobbakat.

1. U19 férfi, 15-18 évesek (1998-1995)
2. U19 nő, 15-18 évesek (1998-1995)
3. Felnőtt férfi, 19-29 évesek - licensztől függetlenül – (1994-1984)
4. Felnőtt nő, 19-29 évesek - licensztől függetlenül – (1994-1984)
5. Master1, férfi 30-39 évesek (1983-1974)
6. Master1, nő 30-39 évesek (1983-1974)
7. Master2, férfi 40-49 évesek (1973-1964)
8. Master2, nő 40 évesek és 40 év felettiek (1973-)
9. Master3, férfi 50 évesek és 50 év felettiek (1963-)

 

Mi az a próbafutam?
A próbafutamot a nem versenyorientált bringásoknak, a verseny hangulatába belülről belekóstolni vágyóknak ajánlunk. A próbafutam résztvevőire 30 perc tekerés vár, ahol hozzájuk hasonló, a mountain bike sporttal még csak ismerkedő „versenytársakra” lehet számítani. Az indulók idejét mérjük, az eredménylistában szerepeltetjük, de dobogós díjazásra, eredményhirdetésre ebben a futamban nem kerül sor. Mivel a pincéhez vezető rámpa nem veszélytelen, a teljesen amatőr, minimális hegyikerékpáros rutinnal sem rendelkezőknek a részvételt nem ajánljuk. 

 

Mi lesz az elit futammal?
A MOFÉM Underworld Kupát érintő legjelentősebb változás, hogy szakítva az elmúlt három év hagyományaival, az önálló elit futam nem kerül kiírásra. Ettől függetlenül természetesen továbbra is rajthoz állhatnak a versenyzői licensszel rendelkező bringások, akik az életkoruknak megfelelő futamban tudnak indulni.

 

Milyen a megfelelő bringa?
A jól felkészített mountain bike kerékpár elengedhetetlen, ám általánosságban kijelenthető, hogy nem a bringán múlik a dolog, azaz egy a kétkerekűjét és önmagát ismerő bringásnak nem lehet problémája a pályán.

 

Kik indulhatnak?
Bárki rajthoz állhat az életkorának megfelelő kategóriában, aki betöltötte a 14. életévét. (A rutinnal rendelkező fiatalabb versenyzők esetében egyedi elbírálás alapján kivételt teszünk.)

 

Mennyi a nevezési díj és mit kapok érte?
A MOFÉM Underworld Kupán, a pincejáratok terhelhetősége miatt csak limitált számban lehetséges a részvétel, ez futamonként 70-70 bringás indulását jelenti. A nevezésre augusztus 7-ig van lehetőség 3500 Ft-ért, helyszíni nevezés nincs! A nevezési díj fejében indulási jogot kapsz a MOFÉM Underworld Kupára, valamint rajtcsomagot, amely tartalmazza a rajtszámod az időmérő chippel, egy pár egyedi kivitelű Underworld-os MOOSE kerékpáros zoknit, HIGH5 gélt, ebédjegyet stb. (a csomag tartalma folyamatosan bővül). Emellett minden induló számára biztosítva van egészségügyi felügyeletet, öltöző, zuhanyzási lehetőség, bringamosó.

 

Mikor kell átvennem a nevezésem?
A nevezési csomagok átvételére egész nap lehetőség van, tehát a 14.40-kor rajtoló futamok résztvevőinek, nem kell délelőtt felvenniük azt. Ettől függetlenül mindenkit arra buzdítanak a szervezők, hogy menjenek ki minél korábban a helyszínre, hiszen egy jó hangulatú napnak nézünk elébe, amelyet hasonló gondolkozású bringások körében tölthetnek el az érdeklődők. 

 

Hol tudok nevezni?
Nevezni a oldalán a Mountainbike Challenge sorozat közös nevezési felületén egy gyors és egyszerű regisztráció után lehet. A nevezési díj beérkezéséről és a nevezés elfogadásáról e-mailben értesítést kap mindenki.

További nevezési információk, az elfogadott nevezések listája és további pályainformációk (pl. pályarajz) a verseny honlapján a www.underworldkupa.hu oldalon találhatók.

Hirdetés