100 nap bringa – avagy túra Európa közepétől a legészakibb pontjáig Hír

Mozgásvilág.hu - Maulik Nikolett
2009/05/27
Végigtekerni kerékpárral Budapestről a norvégiai Nordkappig? Micsoda ötlet! Harkányi Árpád mégis úgy döntött, belevág a túrába, és 100 nap alatt megteszi a mintegy 8000 kilométernyi utat.
Hirdetés

Négyen vágtak neki a budapesti Clark Ádám térről április 24-én a nagy kalandnak: Árpeszt Párizsig elkísérték barátai is. Hogy miért is indultak neki a hatalmas távnak és miért vezetnek róla folyamatosan blogot? Íme Árpi válasza: „ Remélem, sikerül minél több embert ráébreszteni arra, hogy micsoda fantasztikus dolog utazni, illetve, hogy az utazásnak az egyik legélményteljesebb, legizgalmasabb formája a kerékpártúra. Ha ezt mindenki érezne annyira, amennyire mi, egy sokkal boldogabb világban élnénk.”

 

Árpinak nem ez az első ilyen túrája, elkerekezett ő már Budapestről Rómáig és Athénig , valamint tekergett az Alpokban is. A srácok szerint ez egy igazi „élménytúra”, ami sokkal több, mint egy egyszerű kerékpáros kaland: új tájakat, embereket, kultúrákat megismerni, a világot járni, megnézni az útba eső nevezetességeket – ez az igazi célja a 100 nap bringának . No és persze nem utolsósorban a Norvégiában megrendezésre kerülő négy napos éjféli nap tájfutóversenyen való részvétel!

 

Árpesz a következő útvonalat szeretné bejárni a több mint három hónap alatt: végigtekerni a Duna völgyén egészen a forrásig, onnan továbbhaladni Párizsig, ahol a többiek repülőre szállnak és hazatekernek, majd a Benelux-államokon keresztül eljutni Dániáig, ahol ismét csatlakoznak hozzá társak, a végcél pedig a Norvégiában található Nordkapp, Európa legészakibb pontja.

 

Az indulás óta eltelt több mint egy hónap alatt már keresztülvágtak Szlovákián, Ausztrián, Németországon és Franciaországon (ahol természetesen az egy napos kötelező párizsi városnézés sem maradhatott el), majd az útirány Luxemburgon (ahová május 17-én érkezett meg Árpesz) és Belgiumon át (20-án már innen jelentkezett) fel, tovább északnak. Átlagosan 25 kilométer per órával haladnak, a napi megtett táv pedig akár a 150 kilométert is elérheti .

     A „ száznapbringások” folyamatosan vezetik a blogjukat, ahol minden érdekes információ megtalálható a túrával kapcsolatban: útvonalterv, képek, útinapló, sőt, akár fél órára lebontva nyomon követhetjük, merre járnak éppen a kerékpárosok. Az útinaplóból – amelynek nagy része a „100napbringaTV” adásaiból áll – élvezetes, vidám, könnyed stílusban megtudhatjuk például, hogyan mos fogat menet közben egy „száznapbringás” (mivel a megállás meg nem engedhető időveszteséget jelentene!); mit is jelent bicikliséknél az „Anschluss”; hogy kerül a LED a bográcsba ; mi a megállás nélküli cipőszárítás technikája; vagy hogy miért sztrájkol egy „ őrült bringás ” az Európai Parlament épülete előtt.

 

Árpi jelenleg a hollandiai Amszterdamban teker, mi pedig folyamatosan beszámolunk a 100 nap bringa további fejleményeiről.

 

Árpesz blogját megtalálhatjátok a www.100napbringa.hu weboldalon. Mindenkinek ajánlom könnyű esti szórakozásként, igazi élvezetes, vidám olvasmány!
Hirdetés