Menü

sportág: HEGYMÁSZÁS    táv: 3,1 km    szintemelkedés: 150 m    szintidő: 1 óra 20 perc     nehézség: Közepes (Néhol nehéz)

Vadu Crisului, Fairies Wall (Peretele Zânelor) via ferráta

Romániában, Nagyváradtól kb. 1 órányi autóútra találjuk a Király-erdőt vagy Király-erdő-hegységet (románul: Munții Pădurea Craiului). A középhegység a romániai Bihar megye keleti részén, a Partiumban, az Erdélyi-középhegység északnyugati területén helyezkedik el. A Király-erdő területén kanyarog a Sebes-Körös folyó, amelyen megfelelő vízállás esetén raftingolni is lehet, valamint kiérve a via ferrátánk tetejére nagyszerű panorámában lehet részünk, ahogy a folyó által tagolt, sűrű erdővel borított tájon végignézünk. 

Ebben a völgyben jelenleg két ferráta ösvényt építettek ki, egy B-s nehézségűt, amit mi is kipróbáltunk, illetve egy C-s változatot, ahol több függőleges fallal, keskenyebb sziklapárkánnyal, ezáltal komolyabb pszichés megterheléssel kell számolnunk. Maga a B-s ferráta ideális belemegítés a C-s útvonal megmászására. A B-s ferráta egyébként megfelelő fogásokkal, falba épített lépésekkel, drótkötéllel biztosított, különösebb akadályoktól mentes hangulatos, kb. 50 m hosszúságú és 150 m szintet felölelő ferráta.

A teljes kör egyébként kb. 3,1 km, amelyből az 50 méteres ferrátás szakaszon kívül induláskor a síneken, visszafelé pedig erdei ösvényen gyalogolunk.

A falszakasz déli fekvésű, azaz nyáron egész nap tűzi a sziklákat a nap, amely jól felforrósodik. Ezért javasoljuk, hogy a ferrátát a reggeli órákban vagy délután, de semmiképpen se délidőben járjuk be.


Itiner

1. Legegyszerűbb, ha Nagyvárad felől érkezünk (54 km) a következő útvonalon: Tileagd - Aleșd - Topa de Criș - Vadul Crișului.

2. A via ferráta beszálló pontját csak gyalogosan érhetjük el, ezért autóinkat hagyjuk Vadu Crișului faluban, a sportközpont mellett. Innen a folyó bal oldalán indulunk folyásiránnyal szemben a parton futó vonatsínek között. A síneken vigyázzunk, mert menetrend szerinti vonat közlekedik rajta.

3. Kb. 800 m gyaloglás után megpillantjuk a via ferrát jelző táblát az út bal oldalán. Ezen a ponton letérünk a sínekről és balra bekanyarodunk az erdei ösvényre. Innentől egy igen meredek kaptatón érjük el a ferráta beszálló pontját.

A ferráta keskeny sziklaszurdokban, főként meredek sziklafalakon halad. Forrás: Bihar Megyei TDM/Bauman Dieter-Gergő
Galériáért katt a képre!


4.
A ferráta kb. 50 méteren keresztül halad főként keskeny sziklahasadékban, a falba rögzített drótkötél mellett, ahol a sziklafalon való feljutást a természetes párkányokon kívül helyenként mesterséges lépések segítik. 

5. A ferráta kb. 150 méter szintet emelkedik kiidulási pontunktól, gyakorlottságtól függően 30-40 percet vesz igénybe a teljesítése és egyetlen, kicsit nehezebben megoldható falszakaszt kivéve ütemesen lehet haladni felfelé.

6. A sziklahasadékban egyre feljebb jutva kitárul alattunk a táj és lassanként megpillantjuk a Sebes-Körös völgyben kanyargó folyamát. Az utolsó fogások után egy sziklaplatón találjuk magunkat, ahol kedvünkre megpihenhetünk és szemlélhetjük a tájat, élvezhetjük a panorámát.

7. A kilátóponttól erdei ösvény visz vissza kb. 1,3 km hosszan a kiindulási pontunkra.

Összesítés

A Vadu Crisului, Fairies Wall (Peretele Zânelor) via ferráta hossza 3,1 km, az útvonal szintemelkedése 150 méter, szintideje 1 óra 20 perc, nehézsége közepes (néhol nehéz). Az útvonal Románia területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Olvass többet: Sebes-Körös folyó, Vadu Crisului, erdély, Bihar megye, románia, via ferrata