Tálos Zoltán via ferrata emlékút Túra

Tálos Zoltán via ferrata emlékút Túra

A Tálos Zoltán via ferrata emlékút Túra Az útvonal szintemelkedése 45 m, szintideje 40 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Tálos Zoltán Emlékút („E” nehézségű, hossza 70 m, szintemelkedése 45 m)

Itt minden Tálos Zoltánnal kezdődött. Az Ő vezetésével kezdtek el mászni a Sziklamászó Meredélyen 1960-tól a Pannonhalmi Bencés Apátság diákjai. Itt volt az első vidéki mászóhely, és ez vonzott ide minket is elsőként, még 1993-ban. Így jöhetett létre ez a nagyszerű mászócentrum. Logikusnak tűnt, hogy a legnehezebb utat Tálos Zoltánról nevezzük el, még akkor is, ha Ő a sziklamászásnak ezt a leegyszerűsített változatát tudtommal nem űzte. A beszállás a Pihenő felett a Vároldalon található. Egy kicsit jobbra tartva átkelünk a patakon, majd egyenesen és balra tartva érjük el a vasalt út (via ferrata, klettersteig) drótját.  Az út nehéz első 15-20 métere az Áthajló Falon halad. Ezen eleinte jobbra tartva, majd függőlegesen, egyre nehezebb mozdulatokkal érjük el azt a pontot, ahol a fal megtörik, és egyre lankásabbá válik. Itt rövid Séta következik, majd a Csúcsdoboznál csatlakozunk be az Ostromlók útjába, ami már ismerős terepen vezet el minket a fal tetejéig.

Aki nem jártas a vasalt utakban, kétsége támad vagy gyerekekkel szeretne végig menni az keresse segítségért Kovács Tamást az út egyik alkotóját. A helyszínen felszerelés bérlési lehetőség is van. 

 

Topo ForrĂĄs: Csesznek-viaferrata.com
Topo
Kép forrása: Csesznek-viaferrata.com

 

Képekhez katt!

Hirdetés