Csesznek Várpanoráma via ferrata út

Csesznek Várpanoráma via ferrata út

A Csesznek Várpanoráma via ferrata út Az útvonal szintemelkedése 55 m, szintideje 60 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Várpanoráma Út („D” nehézségű, hossza 180 m, szintemelkedése 55 m)

Ez a második vasalt út (via ferrata, klettersteig) hazánkban. Sokáig kérdéses volt, hogy lehet-e egyáltalán ezen a hegyoldalon ilyen hosszú egybefüggő útvonalat létrehozni. Sikerült. A felénél levő pihenőhely (rastplatz) kivételével egy folyamatos, izgalmas, technikás pálya jött létre, fokozatosan nehezedő kulcshelyekkel.

A beszállást az ösvényről csúszós köveken lemászva érhetjük el. (csak óvatosan!) Rögtön az elején két nagyobb fellépést kell legyűrnünk, majd egy kis pihenő és rövid felmászás után már a hosszú haránt elején találjuk magunkat. Eleinte könnyen haladhatunk, majd a fal egyre inkább kifelé taszít, s a végén kényelmetlen lemászás után léphetünk a Nagy Fal tetejére. Itt tovább harántolunk, majd egy könnyű lemászást követően máris a Kitett Gerincet szemlélhetjük békaperspektívából.

A gerinc bal oldalán megtett néhány nehéz mozdulatot követően már könnyed élménymászással juthatunk el a Pihenőhelyig. Ez a rész az első kulcshely az útban. Ezután még két ennél is nehezebb rész következik, úgyhogy akinek ennyi elég és nem akar feleslegesen kockáztatni az a balra lefelé tartó ösvényen elhagyhatja az utat. Aki a továbbhaladás mellett dönt, az innentől szépen lassan kiemelkedik a fák koronája fölé, kitárul előtte a szurdok és maga a „Várpanoráma”.

Várpanoráma madártávlat ForrĂĄs: Pareferee
Várpanoráma madártávlat
Kép forrása: Pareferee

Még több kép. Klikk

Könnyed, szellős haránt után léphetünk át egy párkányra, ami elvezet minket a Pajzsig. Ezt a 15 méteres falszakaszt néhány nehezebb mozdulat után egy bátor nekirugaszkodással győzhetjük le. Itt néhány könnyebb lépést követően a Csúcsdoboz mellett fújhatunk egyet. Aki ennyi nehézséggel megelégedik, az itt felfelé néhány lépéssel kiszállhat az útból. Innen már csak 30 méter van hátra, végén a Trükkös Fallal. Füves lépéseken érjük el a fal alsó sarkát, majd egyre inkább kifelé dőlve jutunk el az utolsó rövid függőleges felszökésig.

Itt egy trükkös fellépéssel, majd néhány technikás mozdulattal győzhetjük le a harmadik kulcshelyet. Pár lépés múlva már a fal tetején vagyunk és gyönyörködhetünk a gyönyörű panorámában. Páratlan látvány a vad szurdok, szikláin az első vasalt úttal (via ferrata, klettersteig) felette pedig a méltóságteljesen trónoló Cseszneki Várral. Különösen izgalmas a látvány akkor, amikor a mászók ellepik az Ostromlók Útját.

Aki nem jártas a vasalt utakban, kétsége támad vagy gyerekekkel szeretne végig menni az keresse segítségért Kovács Tamást az út egyik alkotóját. A helyszínen felszerelés bérlési lehetőség is van. 

 

Topo ForrĂĄs: Csesznek-viaferrata.com
Topo
Kép forrása: Csesznek-viaferrata.com