Csesznek Várpanoráma via ferrata út Túra

Csesznek Várpanoráma via ferrata út Túra

A Csesznek Várpanoráma via ferrata út Túra Az útvonal szintemelkedése 55 m, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Várpanoráma Út („D” nehézségű, hossza 180 m, szintemelkedése 55 m)

Ez a második vasalt út (via ferrata, klettersteig) hazánkban. Sokáig kérdéses volt, hogy lehet-e egyáltalán ezen a hegyoldalon ilyen hosszú egybefüggő útvonalat létrehozni. Sikerült. A felénél levő pihenőhely (rastplatz) kivételével egy folyamatos, izgalmas, technikás pálya jött létre, fokozatosan nehezedő kulcshelyekkel.

A beszállást az ösvényről csúszós köveken lemászva érhetjük el. (csak óvatosan!) Rögtön az elején két nagyobb fellépést kell legyűrnünk, majd egy kis pihenő és rövid felmászás után már a hosszú haránt elején találjuk magunkat. Eleinte könnyen haladhatunk, majd a fal egyre inkább kifelé taszít, s a végén kényelmetlen lemászás után léphetünk a Nagy Fal tetejére. Itt tovább harántolunk, majd egy könnyű lemászást követően máris a Kitett Gerincet szemlélhetjük békaperspektívából.

A gerinc bal oldalán megtett néhány nehéz mozdulatot követően már könnyed élménymászással juthatunk el a Pihenőhelyig. Ez a rész az első kulcshely az útban. Ezután még két ennél is nehezebb rész következik, úgyhogy akinek ennyi elég és nem akar feleslegesen kockáztatni az a balra lefelé tartó ösvényen elhagyhatja az utat. Aki a továbbhaladás mellett dönt, az innentől szépen lassan kiemelkedik a fák koronája fölé, kitárul előtte a szurdok és maga a „Várpanoráma”.

 

Várpanoráma madártávlat ForrĂĄs: Pareferee
Várpanoráma madártávlat
Kép forrása: Pareferee

 

Még több kép. Klikk

Könnyed, szellős haránt után léphetünk át egy párkányra, ami elvezet minket a Pajzsig. Ezt a 15 méteres falszakaszt néhány nehezebb mozdulat után egy bátor nekirugaszkodással győzhetjük le. Itt néhány könnyebb lépést követően a Csúcsdoboz mellett fújhatunk egyet. Aki ennyi nehézséggel megelégedik, az itt felfelé néhány lépéssel kiszállhat az útból. Innen már csak 30 méter van hátra, végén a Trükkös Fallal. Füves lépéseken érjük el a fal alsó sarkát, majd egyre inkább kifelé dőlve jutunk el az utolsó rövid függőleges felszökésig.

Itt egy trükkös fellépéssel, majd néhány technikás mozdulattal győzhetjük le a harmadik kulcshelyet. Pár lépés múlva már a fal tetején vagyunk és gyönyörködhetünk a gyönyörű panorámában. Páratlan látvány a vad szurdok, szikláin az első vasalt úttal (via ferrata, klettersteig) felette pedig a méltóságteljesen trónoló Cseszneki Várral. Különösen izgalmas a látvány akkor, amikor a mászók ellepik az Ostromlók Útját.

Aki nem jártas a vasalt utakban, kétsége támad vagy gyerekekkel szeretne végig menni az keresse segítségért Kovács Tamást az út egyik alkotóját. A helyszínen felszerelés bérlési lehetőség is van. 

 

 

Topo ForrĂĄs: Csesznek-viaferrata.com
Topo
Kép forrása: Csesznek-viaferrata.com

 

Hirdetés
Hirdetés