Via ferrata Cseszneken- gyerekekkel Hír

Via ferrata Cseszneken- gyerekekkel Hír

Kakuk András
Kakuk András
2014/06/17
Milyen egy jó családi program? Vidd magaddal a gyerkőcöket Csesznekre!
Hirdetés

3 gyerekkel nem könnyű sportos életet élni, de lehetséges. Viszont ha nem figyelünk kellően oda, helyből extrém program közepén találhatjuk magunkat.

Sikerült az év legmelegebb napján 11 óra tájban megérkezni Csesznekre. A vár látványa vasalt út nélkül is lenyűgöző, az élményeket csak a hőség rombolja, de rendesen.

A parkolóban egyből megtaláljuk Kovács Tamást, az út építőjének és üzemeltetőjének buszát. A bérelt cuccokat gyorsan megkapjuk és sietnénk is az árnyékot adó erdőbe. Lányaim persze nem tudnak megegyezni, melyik színű sisak is kerüljön a kobakjukra, de hát ha lányokkal megyünk tűrni kell!

 

Az első jó tanács és tapasztalat, ha gyerekkel indulsz via ferrátázni:

Legyen nálunk elegendő víz! A kiválasztott út egy ügyes és vasaltutakban jártas embernek nem tart többet 30-60 percnél, de ezt a lányokkal sikerült 2 órára kitolni. Ezalatt elég sok időt vonszoltuk magunkat a napon, életmentő volt a friss nedű.

Az ösvény kb. 1 km-en át vezet le a Kőmosó-szurdokba. Ha ebből az irányból érkezünk, akkor a szurdok bejáratánál balra lefelé, be a szurdokba kell haladni, nem pedig előre, ahol a valószínűleg gyakorlásra kihelyezett drót kötél megvezethet bennünket. Ha újra egy mezőn találjuk magunkat, akkor rossz helyen keresgélünk. Itt nem lesz vasalt út!

A szurdokba leérve először a Várpanoráma út kezdődik. Minden út ki van táblázva, könnyen meg lehet őket különböztetni.


Második jó tanács a családi via ferratához

Legyél felkészült! Tényleg. Ha nem vagy biztos magadban, kérj segítséget Kovács Tamástól, az út egyik létrehozójától, aki mellesleg minden hétvégén ott van, hogy segítsen. Ha kell végig is kísér.

Ha magad mész gyerekekkel, akkor: az út felnőttekre lett tervezve, ezért sok helyen kisebb gyerekek nem tudják átlépni a lépéseket, itt segítség kell nekik. Ugyanezen okból a hosszabb via ferrata szárat tegyük a gyerekre, mert van olyan hely ahol olyan magasan fut a drót, hogy nemhogy nem éri el, de ha rövid a szár, akkor a lába sem éri a talajt. Legyen nálunk köztes! Ha elfárad akkor könnyedén ki tudjuk kötni a rögzítésnél, hogy pihenjen egy kicsit illetve a második "C" részen végig tudod húzni a dróton ha már nem bírja a karjával. Enélkül mi nem tudtuk volna teljesíteni a távot!!!

Kis gyermek esetén mindenképpen legyetek összekötve egy hevederrel. Így, ha el is nézi az akasztást, biztonságban van, ami azért is fontos lehet mert a via ferrata szárak csak 30-40 kiló felett működnek rendesen.

Visszafordulni semmilyen via ferrata úton nem ajánlott, sőt van ahol lehetetlen is. Bár Csesznek nem az Alpok, meg fogsz lepődni mennyire jó technikás, és sportos utakat alakította ki! Az általunk bejárt, legkönnyebb Ostromlók útja is "C" nehézségű szakaszokat tartalmaz.

A beszálló, azaz a start hely rögtön az első. Itt kb. 5 méter magasságig függőleges falon kell feljutni. Betonvas lépések segítik az előrejutást, de egy gyereknek igen megerőltető, főleg ha nem tudja átlépni a beépített lépéseket.

A következő szakasz egy könnyebb "B" ami nem igazán okozott problémát a 3 gráciámnak sem. Ennek a szakasznak a végén van egy kisebb jobb kanyar, ahol a magas vezető drót okozott galibát, mert a kisebb lányoknak nem ért le a lába és ettől szépen be is paráztak.

Ha túl vagyunk rajta egy rövid de megint függőleges szakasz következik, ami könnyebb, mint ahogyan kinéz mert szép nagy fogások és lépesek találhatók rajta.

Ezután jön az út második "C" szakasza ami egyben a legnehezebb is. Nehézsége inkább pszichikai alapokon nyugszik, hiszen egy kitett sziklafalon haladunk keresztbe, ami folyamatos kapaszkodásra késztette szegénykéket és így hamar elfáradtak. Itt jött segítségül a pihenő heveder, vagy köztes.

 

Kezdődik a C szakasz Forrás: Mozgásvilág

Kezdődik a C szakasz
Kép forrása: Mozgásvilág

 

Galériához klikk a képre!

 

Az utolsó rövid szakasz ismét függőleges de már könnyebb a nagy lépések és a cél közelsége miatt.

Aki nem gyakorlott vagy kételyei vannak, ne habozzon segítséget kérni! Cseszneken helyben is van vezetés és felszerelés bérlés.

Lányaimnak kb. 2 óra alatt sikerült abszolválni az Ostromlók ferrátáját, de annyira büszke voltam rájuk, hogy megígértem nekik, bármit rendelhetnek az étteremben. Így került az asztalra a palacsinta, fagyi és ice tea menü.

Az út alkotói még erre a "szakaszra" is gondoltak, hiszen a sikeres teljesítők egy kuponfüzetet kapnak, amit Csesznek nevezetes vendéglátóipari egységeiben lehet felhasználni.

Mindjárt vége! Forrás: Mozgásvilág

Mindjárt vége!
Kép forrása: Mozgásvilág

 

Galériához klikk a képre!

 Segítség, felszerelés bérlés itt

Hirdetés