Mászd meg az El Capitant – fotelből! Hír

Mászd meg az El Capitant – fotelből! Hír

Pintér László
Pintér László
2015/06/29
A Google megcsinálta: a Street View-val végigjárhatod Yosemite legikonikusabb sziklafalát. Hegyivezetőid Lynn Hill, Tommy Caldwell és Alex Honnold.
Hirdetés

Mivel a Google verdát bajos lett volna felküldeni az egy kilométeres függőleges falon, megkértek néhány mászót, hogy segítsenek a projektben. Nem kisebb neveket sikerült megnyerniük a feladatra, mint Lynn Hillt, Tommy Caldwellt és Alex Honnoldot. Szakértők számára sokat mondó nevek, de nem biztos, hogy mindenki Yosemite-i mászótörténeteket olvasva nőtt fel, úgyhogy lássuk, kikről is van szó.

Hölgyként Lynn Hillt illeti az elsőség. Fiatalabb olvasóink kevésbé ismerhetik, mint a másik két úriembert, akiknek a neve mostanság elég gyakran felmerül. Lynn Hill nemcsak azért kerülhet az első helyre, mert a „gyengébbik nemet” képviseli. Sőt, ha ezt olvasná, valószínűleg finoman elküldene melegebb éghajlatra, hogy ezt, a hölgyekkel kapcsolatban gyakran használt kifejezést vele egy lapon említem. A sziklamászás mellett ugyanis a női egyenjogúságért való küzdelem életének meghatározó része. Hill minden idők egyik legjobb sziklamászója. Nem, nem csak a nők között. Hosszasan lehetne sorolni az eredményeit, de a legbeszédesebb talán az, hogy ő volt az első mászó, aki szabadon kimászta az El Capitan Nose útját 1993-ban. Egy évre rá ő volt az első, akinek sikerült 24 órán belül teljesítenie ugyanezt. Az első férfi szabadmászásra a Nose-on 1998-ig kellett várni. A versenyszerű sportmászást aktívan művelő Lynn Hillről 1990-ben azt mondták, hogy ő a kor legjobb mászója, a férfiakat is beleértve.

Tommy Caldwell is Yosemite-ben vált korunk egyik legjobb sziklamászójává. Kiemelkedő mászóképességei mellett gyorsaságával hívta fel magra a figyelmet. Számos utat szólóban (egyedül) mászott, sorra döntötte a gyorsasági rekordokat a legendás Yosemite-i utakon. 2005-ben egy 12 órás Nose-szóló után még lenyomta a Freerider nevű utat is, 24 órán belül két utat mászva az El Capitanon. Idén januárban Kevin Jorgesonnal újabb fejezetet írtak Yosemite történetében: a világon elsőként mászták át szabadon a Dawn Wallt az El Capitanon. Ezen a mászáson hét évig dolgozott, jelenleg a világ legnehezebb mászóútjának tartják. Közel 1 km magas, 32 kötélhossz. A legkönnyebb hossz is 5.11-es (UIAA VIII), átlagban 5.12-es (VIII+/IX-) nehézségű, de van benne 7 db 5.13-as (IX/X-) és 7 db 5.14-es (X/XI) nehézségű betét.

Alex Honnold hajmeresztő free szólómászásaival vált ismertté. A legnagyobb Yosemite-i falakat teljesíti mindenféle biztosítóeszköz és kötél használata nélkül, többnyire rekordidő alatt és egyedül. Mászótudásánál csak a hidegvére nagyobb. Javarészt persze biztosítással mászik, de kötél nélküli projektjei kapnak nagy nyilvánosságot. Hans Florine-nal jelenleg ő tartja a Nose gyorsasági rekordját, 2 óra 23 perc 51 másodperccel. Tavaly Tommy Caldwellel elsőként mászták végig Patagóniában a Fitz Roy gerincét. A tíz csúcsot keresztező 5 km hosszú, 4000 méter szintet tartalmazó gránitgerinc teljesítéséhez 5 napra volt szükségük.

A Google idén januárban készítette a felvételeket. Tommy Caldwell pihenőnapjain dokumentálta Dawn Wall-mászásának néhány kulcshelyét, de leginkább az El Capitan ikonikusnak számító Nose útjára koncentráltak. Ezt Lynn Hill és Alex Honnold segítségével mutatják be. Honnold ezúttal kötéllel mászott, viszont a felvételek elkészítéséhez a beülőjére hat nagyfelbontású kamerát rögzítettek. A projekt elkészítésében két ismert hegymászó fotós, Brett Lowell és Corey Rich közreműködött.

A Nose-t bemutató digitális túra során megismerkedhetünk az út legendás kulcshelyeivel, mint a Changing Corners vagy a Great Roof (a „Plafon”, egy hatalmas, vízszintes áthajlás a fal felső harmadán). Több ez, mint egyszerű 360 fokos panorámafotó: a kiemelt pontokon extra információkat kapunk a hegy és a mászók történetéből. Az egész út dokumentálásához szükség volt Alex Honnold gyorsaságára, aki egyvégtében mászta ki a közel kilométeres utat a felvételek kedvéért.

A projektről Tommy Caldwell blogbejegyzésében írt részletesen, lelkesedése pedig minden bekezdésben érezhető:

„A Yosemite meghatározó része az életemnek, ezért nagyon izgalmas számomra, hogy az én szemszögemből mutathatom meg a nagyvilágnak. Nem láttam még soha egyéb technológiát, legyen az fotó vagy akár videó, amely ezeknél a 360 fokos panorámaképeknél jobban visszaadnák az ezer méteres függőleges falon való mászás élményét. Remélem, hogy ez az újfajta képi világ inspirál majd mindenkit arra, hogy személyesen is ellátogasson Yosemite-be – akár mászóként, akár túrázóként.”

A felvételeknek köszönhetően a Nose mászását tervezők tökéletesen felkészülhetnek az útból. Sokkal többen lesznek viszont azok, akinek az a digitális „mászás” lesz az egyetlen személyes élményük az El Capitanról.

Beülőt fel, kezdődjön a mászás!


Hirdetés