Alex Honnold szülinapi kihívása Hír

Alex Honnold szülinapi kihívása Hír

Pintér László
Pintér László
2015/01/03
A szólóguru 290 kötélhosszt mászott a 29. születésnapján. Mert hát évente egyszer kell valami hülyeséget csinálni.
Hirdetés

A projektet egy barátja inspirálta, aki korábban 360 boulderproblémát mászott meg egyetlen nap leforgása alatt. Alex úgy gondolta, hogy 29 utat mászni a 29. születésnapján túl egyszerű lenne, ezért legyen inkább 290 kötélhossz.

A jeles nap augusztus 17-re esik, ami azt jelentette, hogy Alexnek 16 órányi napvilág állt rendelkezésére a kihívás teljesítéséhez. Helyszínnek a Brit Kolumbiában (Kanada) található Squamish-t választotta, ahol az Apron és a Smoke Bluffs gránitfalain a táblák és repedések számtalan klasszikusnak számító mászóúttal kecsegtetnek. Akit esetleg részletesen érdekelnek a lehetőségek, rengeteg infót találhat.

Reggel 05:15-kor kezdte a mászást. Különböző nehézségű és hosszúságú utakat szólózott, sokat közülük többször egymás után. Amit lehetett, beszállócipőben, csak a komolyabb feladatokhoz vette fel a mászócipőt.

“Megfordult a fejemben, hogy ha még tízet másznék, elmondhatnám, hogy \'Jé, megvan a 300!\' De ez totál hülyeség lenne.”

A 280. kötélhossz után rásötétedett, így az utolsó 10 hosszt fejlámpával kellett teljesítenie. 21:30-kor fejezte be a mászást.

“Hosszabb ideig tartott, mint amire számítottam.” – nyilatkozta az izzadt, de láthatóan megkönnyebbült Honnold az utolsó kötélhossz befejezése után. “Megfordult a fejemben, hogy ha még tízet másznék, elmondhatnám, hogy \'Jé, megvan a 300\'! De ez totál hülyeség lenne.”

Az RV Projectnek köszönhetően filmanyag is készült, amit itt az Epic TV jóvoltából jól meg is nézhettek:

Hirdetés