Alex Honnold interjú Hír

Kakuk András
Kakuk András
2013/04/17
Édesanyám nem olyan régen elkezdett mászni, elég gyengén nyomja de szereti.
Hirdetés

Alex Honnold 10 éves kora óta mászik. A Berkeley Egyetemről 1 év elvégzése után továbbállt, hogy kizárólag azzal tudjon foglalkozni, ami a legjobban érdekli: a mászással. A Mountex szervezésében tartott előadása előtt tettünk neki fel néhány kérdést:

 

Leginkább a solo mászásaidról vagy ismert, sohasem féltél a falon?


Nem, nem emlékszem ilyenre, de természetesen el tudok képzelni olyan szituációt ahol megremegne a lábam. Ha pl. egy vízesés alatt teljesen kitett sziklafalon kellene haladnom a vizes köveken, biztos átsuhanna az agyamon, hogy hú ez gáz...

Tériszonyod sosem volt?


Nem. Soha

Sok híres solo mászó halt meg, könnyű, bemelegítő utakon. Erre nem szoktál gondolni?

Nézd, az esetek nagy többségében kötéllel, partnerrel mászom. A solo mászások csak speciális projektek. Sokszor volt úgy, hogy elindultam szolóban egy útban és visszafordultam, mert úgy éreztem, hogy ez most nem megy. Fontos, hogy folyamatos kontroll alatt legyek, ha nincs meg a tökéletes összhang akkor nem erőltetem.

Volt-e nagyobb sérülésed?

Egyszer a teremben még fiatal koromban - úgy 15-16 éves lehetettem- eltörött a karom. Egy hatalmas ugrás után éppen hogy elértem a fogást, kilendültem, amolyan Superman pozícióba, és nem tudtam tartani tovább. Fájdalmas leérkezés, és kéztörés lett a vége. Ezen kívül, nem volt nagyobb sérülésem. Persze kisebb húzódások, megerőltetések mindig akadnak.

Magyarországon szinte csak a filmekből ismerünk. Milyen egy átlag napod, hogyan kell elképzelni a mindennapjaidat?

Hmm, idén kb. 2 hetet töltök otthon, a többi utazás. Szóval nem nagyon van otthoni átlag napon. Pont emiatt idén először leszerződtettem, egy amolyan „ügynök” kollégát. Ő intézi a nem mászással kapcsolatos elfoglaltságaimat. Interjúk, felvételek stb...

Szóval, Budapestről visszavonatozom Pozsonyba, majd onnan hazarepülök, ahol rögtön 2 tv felvételre kell mennem. Ezzel le is tudom idénre ez irányú elfoglaltságaimat. Utána egy Utah-i túrára megyek, ami elég izgalmasnak ígérkezik. Kenukkal fogunk leevezni egy folyón, és egy-egy falnál megállunk mászni. Ha kell közvetlenül a hajóról. Ezután az egyik barátommal egy Kaliforniai bringatúrára megyek. Végigbringázunk az államon, és minden 14 000 lábnál nagyobb hegyet megmászunk. Majd egy alaszkai nagy falas projekt jön, Renan Ozturk barátommal. Ez is elég izgalmas lesz, főleg, hogy még sosem vettem részt "havas" expedícióban. Azt se tudom, hogyan kell egy hágóvasat feltenni...

Következő nagy solo projekt?

Jaj, utálom ezt a kérdést. De most nincs is semmi konkrét terv.

Szüleid hogyan fogadják a solo karriered?

A családom mindig is nagyon támogató volt, szuper jó fejek. Mivel 10 éves korom óta mászom, megbíznak bennem, hogy nem vállalok felesleges kockázatokat.

Más is mászik a családodban?

Édesanyám nem olyan régen elkezdett mászni, elég gyengén nyomja de szereti.

Budapesten először jársz?

Igen először. Bár csak ma reggel érkeztem, hajnali 7-ig buliztam ugyanis Pozsonyban, majd elaludtam a vonaton. A budapesti pályaudvaron ébredtem, azt sem tudtam hol vagyok. Mint kiderült a vonat már 20 perce befutott, és a srácok akik kijöttek elém, kezdtek aggódni. Ennek ellenére sikerült egy rövid sétát tennem a városban. Nagyon tetszik, szerintem szebb, mint Bécs és Pozsony.

A magyar mászóhelyekről tudsz valamit?

Nem semmit...

Az előző filmedben láthattuk, hogy van barátnőd. Az életmódod megenged normális párkapcsolatot? Hogy vagytok?

Sajnos már nem vagyunk együtt...szóval talán a válasz: nem.

 

Sok mindent szerettünk még volna megtudni, de az előadás elkezdődött... A közönség soraiban csillogó szemmel figyelő lányok tekintetéből viszont ki lehetett olvasni, hogy ha rajtuk múlna a magánéletben nem kellene Alexnak solo-znia!

Hirdetés